Haberler


Sigaralar bir türlü tezgah altına alınmadı
  • Yorumlar: 0
  • 02 Ekim 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2129
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Sigaralar bir türlü tezgah altına alınmadı

0 0

Tütün ürünlerinin Tezgah altına alınması ve açıkta görünür şekilde satılmaması konusunda çıkartılan yönetmelik 07.07.2011 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen Çayyolundaki Market ve Büfelerin hiç birisinde bu yönetmelik hükümleri yerine getirilmemektedir. Sigaraların tamamı açıkta görsel olarak sunulmakta ve tek bir kasada satılması gerekirken her kasada sigara satışı yapılmaktadır.

Yönetmelik gereği yerine getirilmediği gibi konu anlaşılamamış veya satış yapan yerlerin işine gelmediğinden eski uygulama devam etmektedir.

ANKARA İl sağlık Müdürlüğüne bağlı Tütün ve Madde Bağımlılığı İşleri Müdürlüğünce denetimler yapılmakta olsa da bu konu ile ilgilenilmemektedir.

Yeni yönetmelik neler getiriyor?
TÜTÜN mamulleri, işyerlerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınarak çalışanların denetimi altında bulundurulacak.

İŞYERİNİN fiziki koşulları sebebiyle ayrı satış bölümü oluşturulamaması durumunda tütün mamulleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ulaşamayacağı satış ünitelerinde satışa sunulacak.

HERHANGİ bir satış ünitesinin bulunmadığı ya da satış ünitesinin sığamayacağı kadar küçük alanlarda satış yapan perakende satıcılar tütün mamullerini görünür yüzü şeffaf olmayan dolaplarda bulunduracak.

SATIŞ üniteleri yazılı, görsel, işitsel unsurlar içermeyeceği gibi, reklam içerikli ibareleri taşımayacak, birden fazla renkle tasarlanmayacak.

TÜTÜN mamulleri, çocuk dergi, kitap ve yayınları, kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar, cips, çikolata, şekerleme gibi çocuklar tarafından tüketilen ürünlere bitişik alanlarda satılamayacak.

İŞYERLERİNDEbirden fazla alanda sigara satışa sunulamayacak. Düzenlemelerin ihlali halinde satış belgesi iptal edilebilecek.

07.07.2011

TÜTÜN MAMULLERİNİN VE ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞINA VE SUNUMUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

- Perakende satış yerlerinde, tütün mamullerinin bulundurulmasında dikkat edilmesi gereken esaslar belirlenmiş olup bu kapsamda;

Tütün mamullerinin, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde;

onsekiz yaşını doldurmamış kişilerin kolaylıkla ulaşamaması için tedbir alınması suretiyle,

çalışanların gözetim ve denetimi altında bulundurulacağı ve satışının yapılacağı,

Ancak bu nevi işyerlerinde, belirtilen nitelikleri haiz ayrı bir satış bölümünün oluşturulmasının işyerinin fiziki koşulları sebebiyle mümkün olmaması durumunda ise tütün mamullerinin,

onsekiz yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı satış ünitelerinde satışa sunulacağı

Belirtilmiştir.

Satış ünitelerinin veya alanlarının, işyeri dışından görünecek şekilde dizayn edilemeyeceği, satış ünitelerinin işyeri dışına konulamayacağı kuralları getirilmiştir.

İşyerinin fiziki koşulları sebebiyle, satış ünitesinin içerisinde bulunan tütün mamullerinin dışarıdan görünmesinin engellenemediği durumlarda ise, işyerine yerleştirilen satış ünitesinin, içi görünmeyecek şekilde üretilmiş olması ve herhangi bir satış ünitesinin bulunmadığı ya da satış ünitesinin sığamayacağı kadar küçük alanlarda satış yapan perakende satıcıların, tütün mamullerini görünür yüzü şeffaf olmayan dolaplarda bulundurmaları gerektiği hususu açıkça düzenlenmiştir.

Tüketicilerin içeriye girmeksizin alışveriş yapabildiği büfeler hariç olmak üzere, tütün mamullerinin; çocuklara yönelik olan materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme benzeri çoğunlukla çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik olan alanlarda satışa arz edilemeyeceği düzenlenmiştir.

Satış ünitelerinin; hiçbir yazılı veya görsel ve işitsel unsurları içermeyecek, reklam içerikli ibare ve işaretleri taşımayacak, birden fazla renk kombinasyonu ile dizayn edilmeyecek şekilde, sade olması ve sigara satışına tahsis edilen alanda birden fazla satış ünitesinin bulunması durumunda tüm satış ünitelerinin aynı renkte olması zorunlu kılınmıştır.

Perakende satış yapan işyerlerinde satış üniteleri ile ürünlerin bulundurulma şekli ve satışının yapıldığı yerlerin herhangi bir firmaya üstünlük sağlayacak şekilde düzenlenemeyeceği, ürünlerin satış ünitelerinde, yatay ya da birleşik uyarıların resimli yüzeylerinin görünmesi engellenmeyecek şekilde, dik olarak bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir.

Tütün mamullerinin satış ünitelerinde grupman olarak teşhir edilemeyeceği,

Aynı işyerinde birden fazla alanda sigara satışının yapılamayacağı hususları düzenlenmiştir.

- Tütün mamullerinin belirlenen liste fiyatlarının altında veya bedelsiz olarak, perakende satışa ve/veya her aşamada dağıtıma konu edilemeyeceği kuralı getirilmiştir.

- Herhangi bir tütün mamulünün alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemeyeceği, eşantiyon, hediye, yardım, piyango gibi uygulamaların yapılamayacağı düzenlemesi getirilmiştir.

MEHMET G.
ÇAYYOLU HABER BÜLTENİ

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.