Haberler


Seçim günlüğü 25 Ocak
  • Yorumlar: 0
  • 10 Ocak 2014 00:59
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2014
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Seçim günlüğü 25 Ocak

0 0

Yerel seçimlere doğru farklı illerden ve Ankara’dan aday adayları Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ni ziyaret ettiğine değinen Oda yöneticileri yaklaşan yerel seçimler öncesinde değerlendirmelerde bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan yerel seçimleri önemsediklerini dile getirerek, “Meslek alanımızdan yürütülen kent yağması ve kent politikalarında yerel seçimler önemli bir kırılma noktası olabilir. Adaylar bizi ziyaret etmeye devam ediyor. Yerel yönetimleri çalışma aksı odağına koymuş bir şube olarak yerel seçimleri önemsiyoruz. Nasıl bir Ankara istiyorsunuz? Diye Başkent Dayanışması ile bir etkinlik yaptık. Mimarlığın Sosyal Forumu’nda uluslararası belediyecilik örnekleriyle toplumcu belediyeciliğe dikkat çektik. Seçildikleri süreçte Mimarlar Odası’nın birikimlerini deneyimlerini önemsediklerini söyleyerek katılım sürecinin altını çiziyorlar ama seçildikten sonra kendilerinin her şeyi bildiği bir ortamda kenti yönetmeye kalkıyorlar bu doğru değil. Dünya’da belediyecilik sistemleri nasıl çalışıyor bakarsak, Avrupa kentli hakları deklarasyonu var, yerel yönetimleri yakından ilgilendiriyor. 1992’de kabul edilen Avrupa Kentsel Şartnamesi var. Yerel yönetimler bu kentsel şartları dikkate almıyor. Melih Gökçek’in Dünya Belediye Başkanı adaylığında, Katılımdan uzak, insan haklarına barınma hakkına, cinsiyet ayrımcılığına kadar giden etik kodlara aykırı çalıştığını belgelerle gönderdik. Melih Gökçek ödülü alamaz hale geldi. Londra’daki toplantıda gönderdiğimiz metnin karşılığı bulduğuna inanıyoruz. Yerel yöneticilerimiz, halktan, toplumdan uzakta kalarak kenti yönetmeye çalışıyorlar” Değerlendirmesinde bulundu.  

“Biri belediye başkanlarına okusun”

Hakkan, katılımcılık süreçlerinin yaşanmadığına dikkat çekerek, “Avrupa Kentli hakları bildirgesinin zaten yazılı bir metin olarak görev olarak belediyelere veriliyor. Birinin bunu belediye başkanlarına okuyup pratiğe geçme sürecini örgütlemesi gerekiyor. Ankara’da eksik olan şey budur. Kentli haklarının belediyelerin web sitelerinde yazı olarak  durması yetmez. Bunu okuyup sindirdikten sonra bir belediye Başkanı Sivil toplum Örgütlerini ve Mimarlar Odası gibi meslek Odalarını kamu yararına çalışmalarını izleyecek.  Zaten sorumluluklarından birisi, katılımcılıktır, bunu yapmaktır.”  İfadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan: “Kentsel mücadelemiz ve faaliyet alanımızı doğrudan kesen doğrudan ilişkili olan yerel yönetimleri Mimarlar Odası’nın tüm şubeleri önemli bulur. Geçmişte toplumcu belediyecilik örnekleri Oda’lardan çıkmıştır. Vedat Dalokay’ın toplumcu belediyecilik metnini mimarlar yazmıştır. Fatsa Belediyeciliğinde dönemin mimarlarının değerli emekleri vardır. Yerel yönetimlerden beklentimiz, 20 yıl sonrasına ertelenecek bir hayat değil, Gündelik hayatın sorunlarının çözümlenmesidir. Kar yağdığında kapımızın temizlenmesini, çöpümüzün hemen alınmasını seçmen ve vatandaş olarak isteriz.” Dedi.

“Yerel yönetimler, karşılıksız emek, koşulsuz sevgi ister.“

Yerel yönetim seçimlerinde adaylarla buluştuğumuz her noktada önemsediğimiz şeyleri paylaşıyoruz diyen Candan, “Bizim için katılım olmazsa olmazdır. Sahici katılımı önemsiyoruz, kent konseyleri sahici katılım değildir. Gezi direnişinden sonra mahallelerde yeşeren forum kültürü katılım için bir nüve olarak ele alınabilir, yöntem olarak değerlendirilebilir. Yerel yönetim aday adayları, kentin yok olan meydanlarına dair, AOÇ ye dair, Saraçoğlu Mahallesi için, Mamak Cezaevi için ne söylemekteler? Başkent kimliğinin yeniden kazanması için ne söylemekteler hepsini merak ediyoruz? 25 Ocak’ta tüm aday adaylarını Başkent Dayanışması projelerini açıklamaları ve kentlilerin sorularını cevaplamaları için büyük bir etkinlikle ağırlayacak. Belediyeler birbiri ile yarışıyor, yarışan değil dayanışan belediyelerin hayat bulmasını önemsiyoruz. Gezi direnişinden sonra insanlar kendilerini ifade edecek meydan organizasyonları istedi.  Muhalefet partilerinin belediyeleri de dahil olmak üzere tüm belediyeler sınıfta kaldı forumlar için geçici mekanlar üretmeyi hiçbir belediye düşünemedi. İnsan ilişkilerinin, sosyal hayatın, kültür sanatın, insan hayatının kentin her noktasına dokunarak kentte paylaşılmasını sağlayacak bir yerel yönetim deneyimine ihtiyacı vardır. Yerel yönetimler çocuk büyütmeye benzer karşılıksız emek, koşulsuz sevgi ister. Bunu yapamıyorsanız başarılı olma şansınız, örnek  belediyecilik yaratma şansınız olamaz .Belediye Başkan adaylarının verdikleri söz yetmez , Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak taahhütname imzalatma hazırlığı içerisindeyiz.” dedi.

Gökçek davet edilmedi

Yerel seçimlerde tüm siyasi partilerin aday adaylarını Başkent Dayanışması’nın organize edeceği etkinlikle 25 Ocak’ta aynı gün ayrı saatlerde  ağırlayacaklar. Aday Adayları arasında MHP ve CHP’nin aday adayları da bulunurken AKP’nin Aday Adayı Melih Gökçek bulunmuyor. Aday adaylarından Avrupa Kentsel şartlarının bir Belediye Başkanı’nın davranması gereken etik kodlar imza atıp taahhüt isteyeceklerini belirtti.  Bir gazetecinin Melih Gökçek davet edecek misiniz? Etik kodlara imza atmasını isteyecek misiniz? Sorusuna karşılık, Candan: “20 yıldır kenti yönetmeyi başaramadığını gösteren Melih gökçek’in imzası kentin her yerinde, yani bu aşamada Gökçek muhatabımız değildir” dedi.  Candan ayrıca “hangi siyasi partiden hangi adayın yerel seçimi kazanacağı değil önemsediğimiz, Kazanan Belediye Başkanı’nın kente kazandırabileceklerini önemsiyoruz, bu nedenle herhangi bir adayı desteklemek değil, adayların programları ve toplumcu belediyecilik örneğini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini kamuoyu nezdinde sorgulayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Oda yöneticileri Başkent Dayanışması bileşenlerinin Aday adayları ile görüşmeleri sürdürdüğünü söylerken, 25 Ocak’ta etkinliğe katılacak aday adayları isimlerini açıklamadı. Adayların aynı gün farklı saatlerde konuk olacak. 30 dakikalık bir konuşma ile projelerini açıklayacak adaylara, katılımcılar sorular yöneltebilecek. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne ait internet televizyonu kentinsesi.Tv'den yayınlanacak programda yine internet üzerinden Ankara adaylarına kentliler sorularını sorabilecek.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.