Haberler


Sarıkamış Konferansı DTCF’nde yapıldı
  • Yorumlar: 0
  • 20 Aralık 2013 13:31
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1985
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Sarıkamış Konferansı DTCF’nde yapıldı

0 0

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 19 Aralık 2013 günü, Ankara Üniversitesi DTCF’nde “Sarıkamış” konulu bir konferans verdi. Program, Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Birsen Karaca’nın konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Karaca, fakültenin en genç bölümü olduklarını ve düzenledikleri etkinliğin de ilk olduğunu belirterek, Prof. Dr. Bingür Sönmez’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Programın daha sonraki bölümünde, Prof. Dr. Bingür Sönmez tanıtıldı.

Prof. Dr. Bingür Sönmez kimdir?
1952 yılında Kars Sarıkamış’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. 1976 yılında tıp doktoru olarak mezun olduktan sonra, burslu olarak İngiltere’de 1 yıl yabancı dil eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1977-1984 yılları arasında uzmanlık eğitimi aldı. 1984 yılında Londra St. Thomas Hastanesi’nde kalp cerrahisi asistanı ve Rayne Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı hastanede 1987-1990 yılları arasında tekrar 3 yıl çalışarak koroner cerrahisi eğitimi aldı. 1988 yılında doçent, 1997 yılında profesör oldu. 2001 yılından bu yana özel bir hastanede Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı olarak çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr. Bingür Sönmez iseyaptığı sunumda, Sarıkamış Harekatı’nı, “1. Dünya Savaşı’na nasıl girildiği, Sarıkamış harekatında neler olduğu, esir kampları ve şehitlikler” olmak üzere dört başlık altında anlattı. Bu arada, uzun araştırmalar sonucunda elde ettiği Rus arşivlerindeki filmler ve fotoğraflarısinevizyonile izleyicilere aktardı. Ayrıca Genel Kurmay Başkanlığı arşivleri, Rus arşivleri ve Anadolu’da Sarıkamış Meydan Muharebesi için yazılmış ağıtlardan yola çıkarak şehitlerimiz hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Sönmez özetle şunları söyledi:
Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken kara kışa yenik düştü. Bir rivayete göre 90 bin, diğer bir rivayete göre de 60 bin asker düşmana değil olumsuz hava koşullarına, yetersiz kıyafet ve açlığa yenilmişti. Ruslar, sadece 4 hafta boyunca Türk askerlerinin cesetlerini toplamışlar.Dağlarda kurtlar ve vahşi havanlar 4 yıl boyunca ete doymuş. Nasıl bir soğuktur ki, bazı askerler birbirlerine dayanarak ayakta can vermiş. Tarihçiler yaşanan savaşa 1926 yılına kadar Büyük Dünya Savaşı demişler. Bu tarihten sonra, Birinci Dünya Savaşı olarak bu insanlık dramının adını değiştirmişler. İkinci Dünya Savaşı’nın çıkacağı daha o zamanlardan belli olmuş. Tarihimizin çok önemli bir sayfası olan Sarıkamış Harekatı, yıllarca Allahuekber Dağları’nın karları ve buzları altında örtülü kaldı. Şehitlerin sembolü her yerde gelinciklerdir ama Sarıkamış şehitlerinin sembolü kardelenlerdir.

Prof. Dr. Sönmez, Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak düzenledikleri etkinliklerden, projelerden ve kitaplardan bahsederek, 2003 yılında 250 kişi ile başladıkları “Sarıkamış’ı Anma Yürüyüşü”nün, 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı sayesinde tam 23 bin kişi ile gerçekleştirildiğini söyleyerek, konuşmasını tamamladı.

İzleyenlerden büyük beğeni alan konferans, salonda duygu dolu anlar yaşanmasına eden oldu. Prof. Dr. Sönmez, konferans sonunda, “Ateşe Dönen Dünya SARIKAMIŞ” adlı kitabı (Prof. Dr. Birgül Sönmez-Reyhan Yıldız) imzaladı.

Haber:
Ahmet Zeki Yeşil

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.