Haberler


“Saraçoğlu’nu ranta teslim etmeyeceğiz!”
  • Yorumlar: 0
  • 12 Mart 2013 09:19
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2223
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

“Saraçoğlu’nu ranta teslim etmeyeceğiz!”

0 0

Başkent Dayanışması bileşenleri Saraçoğlu Mahallesi sakinlerinin davetiyle mahallelilere misafir oldu. “Bir maniniz yoksa size geleceğiz” ismiyle gerçekleştirdikleri etkinlikte mahalle günü yaparak, mahallelinin kaygılarını dinledi.

 

Başkent Dayanışması bileşenleri – Ben Ankara grubu riskli alan ilan edilen Saraçoğlu’nda mahalle sakinleri ile bir araya gelerek mahalle günü düzenledi.  Riskli alan kararını protesto etmek amacıyla, Mahalledeki çay evinde yapılan mahalle gününde, Saraçoğlu’nun riskli alan tanımından çıkarılması gerektiği vurgulandı. Saraçoğlu’nu ranta teslim etmeyeceklerini belirten mahalle sakinleri, semtte her birinin anıları olduğuna, kent merkezinde bir mahalle yaşamı sürdürdüklerine dikkat çekti.

 

“Kaygılarımız var ”

Başkent Dayanışması bileşenleri adına konuşan, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi yıkım tehdidi ve ranta teslim edilme ile karşı karşıya, Saraçoğlu’nda kaygılarımız var,  Yöneticilerin yıkmayacağız söylemleri kaygılarımızı gidermiyor. Çünkü Saraçoğlu’nun riskli alan ilan edilmesiyle, koruma kalkanı kaldırılmış oldu. Saraçoğlu Mahallesi Kentsel SİT alanı. SİT alanı içinde yer alan tüm yapılar ve ağaçlar tek tek tescil edildi” dedi.

 

Candan, ticari merkezlere Saraçoğlu’nun kurban edilmemesi gerektiğini söyleyerek, Saraçoğlu’ndaki mahalle yaşamına dikkat çekti. Candan,  Saraçoğlu’nda kent merkezinde görmeye alışık olmadığımız bir mahalle kültürü yaşatılıyor. Saraçoğlu ranta kurban edilemez. Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik ranta kurban edilecek her türlü girişimin karşısında olacağız ve Öte yandan burada kent merkezinde göremediğimiz komşuluk ilişkileri var, Kent merkezindeki bu kurtarılmış alanda çocuklar yeşile, çimlere basarak büyüyorlar, kedi ve kaplumbağalarla oynayarak büyüyorlar, mahalleli bahçelerinde kendi sebzelerini yetiştiriyor,  Biz de hem bu mahalle kültürünün yaşatılması hem de kentsel SİT alanı olan Saraçoğlu’nun ranta teslim edilmemesi için semt sakinleriyle ortak hareket etme kararı aldık ve bugün onların misafirleri olduk. Saraçoğlu’nu ranta teslim etmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

“Tebligat yok, Boşaltma emri var”

Saraçoğlu Sakinleri, evlerini boşaltmak istemediklerini dile getirdiler. Başkent Dayanışması bileşenlerine, Saraçoğlu’ndaki mahalle yaşamını anlatarak, bu kültürün korunması gerektiğine vurgu yaptılar. Mahalle sakinleri, bugüne kadar herhangi bir tebligat gelmediğini ancak site yönetimine Ankara Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan lojmanların 30 Haziran’a kadar boşaltılmasına yönelik bir resmi bir yazı geldiğini aktardı.

 

Mahalle sakinlerinden Prof. Dr. Demir İnan, Namık Kemal İlköğretim Okulu’nun ilk mezunlarından olduğunu ve bütün hayatının Saraçoğlu’nda geçtiğini söyleyerek, “Anılarımızı ranta kurban etmeyeceğiz, Mahallenin yeniden düzenlenmesi girişimlerine karşıyız. Bu girişimlerin mahalleyi tümüyle eski durumundan uzaklaştırmasından ve yeni bir rant kapısı haline getirmesinden büyük endişe duyuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Saraçoğlu Belgeseli İnan, Saraçoğlu’nda yaşamış insanların anılarını konu alan bir belgesel film yapacaklarını sözlerine ekleyerek şöyle devam etti:  1950’lerde Ankara’da Bir Mahalle Yaşamı” adlı bir belgesel yapacağız, çocuklukları Namık Kemal Mahallesi’nde geçen arkadaşlarımızla birlikte yapacağımız belgesel filmde anılarımızı derleyeceğiz, Namık Kemal Mahallesi’nin Ankara’nın o döneminde ve günümüzde önemli bir yerleşim yeri olduğunu, kimlerin bugüne kadar bu mahallede yaşadığını, Namık Kemal Mahallesi’nin yazılı ve resmi olmayan geçmişini ortaya koyacağız. Çocukluğumuzun geçtiği bu mahalleyi anılarımızla korumak için çaba gösteriyoruz, günümüzde bile Ankara’nın seçkin bir mahallesi olan Namık Kemal Mahallesi’nin bugünkü durumunu koruması yolunda Ankaralıların çaba göstermesini diliyoruz.

Kaynak: www.cayyoluhaberbulteni.comHaber Detay: www.cayyoluhaberbulteni.com/CayyoluHaberDetaylari.asp?ID=5855

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.