Haberler


PEYZAJ MİMARLARI SERT ÇIKTI "Eskişehir Yolu'ndaki ağaçlar boşa dikildi"
  • Yorumlar: 0
  • 17 Mart 2008 23:33
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1932
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

PEYZAJ MİMARLARI SERT ÇIKTI "Eskişehir Yolu'ndaki ağaçlar boşa dikildi"

0 0

Eskişehir Yolu'ndaki ağaçlandırma çalışmalarına tepki gösteren Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak kamu kaynaklarının israf edildiğini savundu.

Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden ANFA Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir Yolu Üzerindeki refüjlerde yaptığı ağaçlandırma çalışmaları TMMOB Peyzaj Mimarları Odası'ndan tepki aldı. Refüjlere ıhlamur, süs kirazı, at kestanesi, şimşir ve leylanti gibi ağaçların dikildiğini belirten Oda Genel Sekreteri Redife Kolçak, bu bitki seçimlerinin yanlış olduğunu söyledi. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bu tür bitkilerin yaşama şansının bulunmadığını iddia eden Kolçak Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı'nın görevini iyi yapmadığını savunan Kolçak, "Peyzaj Mimarlarıyla çalışılmıyor. Ankara'nın yeşili son 10 yılda yok oldu" iddiasında bulundu.

"Defalarca Uyardık"
Büyükşehir Belediyesi yetkililerini daha önceki yeşil alan uygulamaları için uyardıklarını kaydeden Koçak, "Artık hatalarını kabul etmeli, yeşil alan üretmede başarısız olduklarını söylemeliler" dedi. Doğru plan ve yatırımları destekleyeceklerini belirten Koçak, 2 yıl önce İstanbul Yolu Refüjlerine dikilen odunsu bitkilerin olumlu bir çalışma olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Ancak bu yıl refüjler yenilenerek, bu bitki türü yok edildi. Kazaları önlemek için yükseltilen bariyerler, bitkileri yok ettiği gibi milyonlarca YTL'yi de çöpe atmak demek. Trafik kazalarının önlenmesi yeni mi akla geldi? Zamanında gerçekleşen yanlış ulaşım politikaları pekçok açıdan Ankaralı'ya zarar veriyor."

"Gözden Çıkarıdı"
Atatürk ve Turan Güneş bulvarları, İstanbul ve Eskişehir yollarındaki refüjlerde uygulanan ağaçlandırmanın her yıl 2 kez tekrarlandığını belirten Kolçak, "Söz konusu alanlarda kullanılan bitki türlerini, maliyetini istiyoruz. Belediye, 'Bitkiler ölürse, yerine yenisini dikeriz' mantığını taşıyor. Bitkiler adeta gözden çıkarılmış" diye konuştu. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde ağaçlandırma çalışmalarında karaçam ve sert dokulu sedirin kullanılması gerektiğini belirten Koçak, "Konuyla ilgili daire başkanlığı ve ANFA'yı uyarmaya davet ediyoruz. Meslek erbaplarınca bilimsel çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

ANFA: "Bitkiler iklime uygun"
Eskişehir Yolu'ndaki orta refüjlere dikilen ağaçlarla ilgili ANFA Peyzaj Müdürlüğü yetkilileri ise Peyzaj Mimarları Odası'nın görüşlerine karşı çıkarak şunları söyledi: "Ağaçlandırma yapılan alanlarda kullanılan ıhlamur, süs kirazı, at kestanesi, şimşir ve leylanti bitkilerinin kent iklimine uygun olduğu, geçmiş dönemlerde yapılan bitkisel düzenleme çalışmalarında görülmüştür. Ankara'nın en işlek caddelerinden Dögol, Milli Müdafaa Caddeleri, Atatürk Bulvarı gibi alanlarda 50 yıldır varlığını devam ettiren atkestaneleri, Akay Köprülü Kavşağı'nın yapıldığı tarihten bu yana köprü üstü yeşil alanlarda bulunan Şimşirler en iyi örnektir. Balgat Köprülü Kavşağı'ndan Dış İşleri Bakanlığı istikametine doğru bulunan 10-15 yağındaki süs kirazlarına ve GMK Bulvarı'nda yol boyunca bulunan leylandi gibi her dem yeşil olan bitkilere rastlamak mümkündür."

Serpil UYGUN - Sabah Ankara

Haber için gelen mailler

  • Sevgili cayyolum.com üyeleri;
    Ben de meslektaşıma aynen katılıyorum ve 28 yıllık karayolu projecisi olarak diğer sakıncalarını da belirtmek istiyorum.
    Bu ağaçların çoğu (at kestanesi, ıhlamur, süs kirazı vb.) geniş taç yapraklı olduğundan dar olan refüj genişliğinin dışına çıkarak gelecekte sürücülerin refüj kenarındaki sol şeritleri kullanımındaki emniyeti düşürecektir. Kavşakların sürücü tarafından algılanmasını da geciktirecektir.
    Aynı zamanda dikim aralığı az olan bu ağaçların kökleri yol gövdesine de zarar verecektir.
    Bunun yerine refüjlere; karşılıklı geçişlerde far ışıklarını engelleyecek, ekzoz gazlarına ve yöre iklim koşullarına dayanıklı, aynı zamanda gürültü perdesi olabilecek 1-1.5m. yüksekliğindeki çalı formlarının dikilmesi uygun olacaktır.
    Ayrıca Eskişehir Yolu ve Çayyolu içindeki tüm anayollarda tretuvarlarda yapılan ağaçlandırmalar da tretuvarın dış kenarından sonra (1-2m.) geriye yapılması gerekirken 1.5-2m. genişliğindeki refüjün içine yapılmaktadır. Oysa bir yayanın serbest yürüyebilmesi için 0.75m ye, iki kişinin yan yana veya karşılıklı geçişi için 1.5m. ye yol emniyet payı da (0.5m.) dikkate alındığında min. 2m. tretuvar genişliğine ihtiyaç bulunmaktadır.
    Mevcut uygulamalarda ise bir yaya için bile emniyetli geçiş (0.75+0.50=1.25m) sağlanamamaktadır.
    Belediye yetkililerinin uygulamalardaki bu yanlışlıkların biran önce farkına varması ve düzeltilmesini sağlaması dileğiyle hoşçakalın.

  • Çok güzel bir hizmet veriyorsunuz, teşekkür ederim. Nasıl katkıda bulunabilirim? Ankara'da değil Türkiye'de örneğinin olmaması da sevindirmiyor, üzüyor. Başarılar dilerim.

Yelkan H. AŞETEY

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.