Haberler


Önce anket, sonra ölçüm
  • Yorumlar: 0
  • 17 Kasım 2013 13:34
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2236
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Önce anket, sonra ölçüm

0 0

MUHTARLIKLARDAN VE SİTE YÖNETİCİLERİNDEN TEMİN EDİLEBİLECEK VEYA www.cekod.org/anketmetni.htm İNTERNET ADRESİNDEN İNDERİLEBİLECEK.

  • ANKETLER EVDEKİ ÇOCUKLAR DAHİL HER BİRİ İÇİN TEK TEK DOLDURULUP MUHTARLIKLARA VEYA SİTE YÖNETİCİLERİNE TESLİM EDİLECEK.
  • ARAŞTIRMA EKİBİ; HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. SONGÜL ACAR VAİZOĞLU, PROF. DR. ÇAĞATAY GÜLER, DOÇ. DR. CAVIT IŞIK YAVUZ, VE DR. MÜSENNA ARSLANYILMAZ VE ÇEKOD’DAN BAŞKAN M.RAMAZAN ÖNGÖRE, YNT. KRL. ÜYESİ PROF. DR. CELAL BAYRAK’TAN OLUŞUYOR.
  • ANKETE KATILANLARDAN ÖLÇÜM ÜCRETİ ALINMAYACAK.

Yapılacak olan ankette şöyle deniliyor;

“Değerli Katılımcılar,

Ankara İli Çayyolu Mahallesi’nde yüksek gerilim hatlarına yakın olan evlerde elektromanyetik alan düzeyini ölçmek ve bu evlerde yaşayan sizin ve aile bireylerinin sağlığını değerlendirmek amacıyla bir anket formu hazırlanmıştır. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden öğretim üye ve yardımcıları ile Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği (ÇEKOD) işbirliği ile yapılmaktadır. Sizin yanıtlarınızdan elde edilecek sonuçlarla sağlık açısından önemli olan bu uygulamaya ilişkin kanıta dayalı değerlendirmeler yapılabilecektir. Bu nedenle soruların tümüne ve içtenlikle cevap vermeniz büyük önem taşımaktadır.

Araştırmaya katılmanız gönüllülük esasına dayalıdır. Bu form aracılığı ile elde edilecek bilgiler gizli kalacaktır ve sadece araştırma amacıyla (veya “bilimsel amaçlar için”) kullanılacaktır. Çalışmaya katılmamayı tercih edebilirsiniz ya da sorularımıza yanıt verirken dilediğiniz zaman, istemediğiniz noktada, yanıtlarınızı paylaşmaya son verebilirsiniz.

Çalışma ile ilgili

Prof. Dr. Songül ACAR VAİZOĞLU (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Telefon: 305 15 90

M.Ramazan ÖNGÖRE ÇEKOD Başkanı Telefon: 0535 310 04 56” aranabilir.

ÇEKOD ve Hacettepe Üniversitesi Nisan ayında bir konferans düzenledi.

Bölge sakinlerinin konu hakkında bilgilendirilmesi için ilk adım olarak ÇEKOD ve HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ işbirliğiyle geçtiğimiz Nisan ayında bir konferans düzenlenmiş, Bölge sakinlerinin katılımı ve talepleri yoğun olmuştu.

Konferansta, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Profösörü Songül Acar Vaizoğlu, Uluslararası Kanser Araştırma Kurumunca, elektromanyetik alanların insanlarda kanser yapabileceğine dair ipuçları olduğu için son derece düşük frekanslı elektromanyetik alanların olası kanserojen grubuna (2B) alındığını, ayrıca sürekli etkilenime bağlı olarak görülen “Elektromanyetik Aşırı Duyarlılık Sendromu” adında yeni bir hastalık tanımlandığını, yapılan epidemiyolojik çalışmalarda evlerde izin verilecek elektromanyetik radyasyon düzeyi için kesim noktası 0.2-0.25 mikrotesla (2-2,5 miligauss) olarak belirlendiğini, 0.3-0.4 mikroteslanın üzerinde olan elektromanyetik alanlara maruz kalan çocuklarda, çocukluk çağı lösemi riskinin arttığı, 0.2 mikrotesla ve üzerindeki etkilenimin ise çocukluk dönemi beyin tümörlerinde hafif bir artışa neden olduğu yolunda çalışmaların bulunduğunu, İngiltere’de çocukluk dönemi kanser araştırma grubunca, 2005 yılında yüksek gerilim hatlarına 200 m. mesafede yaşayan çocuklarda lösemi riskinin %70 arttığını bildirildiği, bu nedenle günümüzde evlerde, okullarda, kreşlerde, çocuk oyun alanlarında elektromanyetik alanın tercihen 0.2 mikroteslanın altında olması gerektiğini, aksine araştırmalar olsa da, erişkinlerde beyin tümörleri, erkeklerde meme kanserleri, davranış değişiklikleri, hafızada zayıflama, depresyon, kadınlarda düşükler, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi pek çok hastalığın yanı sıra, intihar görülme sıklığında da artışa neden olduğunu bildiren bazı çalışmalar da bulunduğunu, Türkiye’de yüksek gerilim hatlarının evlere, okullara vb 5-10 m olarak belirlenmiş yaklaşma mesafesinin, genellikle uzun dönemli sağlık riskleri göz önünde bulundurulmadan, yangın vb fiziki tehlikelerin önlenmesi için belirlenmiş uzaklıklar olduğunu, nitekim, Türkiye’de yüksek gerilim hatlarına yakın olan evlerde yapılan bir araştırmada etkilenimin sağlık etkilerinin görülmeye başlandığı sınır değerin oldukça üzerinde (0,9-3,4 mikrotesla) olarak bulunduğunu, anlatmıştı.

Şimdi anket ve radyasyon ölçümleme çalışmalarına başlanıyor

ÇEKOD Başkanı M. Ramazan ÖNGÖRE yaptığı açıklamada, Çayyolu’nun marka bir bölge olduğunu dile getirerek, “Bizim korkumuz, özellikle Yüksek Gerilim Hatları kaynaklı elektromanyetik kirlilik-radyasyon yüzünden çocuklarımızın olumsuz etkilenmesiyle ilişkilidir. Bu tehlikeye maruz kalanların verdiği olumsuz tepkilerden dolayı bizler, sorunu bir kez daha kamuoyu gündemine getirmek istedik. Enerji Bakanlığı’na ve TEİAŞ’a yaptığımız başvurulara; ‘Büyük şehirlerde enerji iletim hatlarının yer altına alınması prensip kararı bulunduğu, ödenek ve yatırım programı elverdiği ölçüde yapılmaya çalışılacağı’ şeklinde cevaplar aldık ama sonuç alamadık ve tepkiler yoğunlaştı. Bu yüzden geçtiğimiz aylarda, Bölgemizde Yüksek Gerilim Hatlarının geçtiği Koru, Ahmet Taner Kışlalı, Konutkent, Yaşamkent Mahallesi muhtarları ve site yöneticilerinin katılımıyla toplantılar düzenledik. İlk adım olarak konunun bilimsel açıdan açıklığa kavuşması ve bölge halkının bilgilendirilmesi için Hacettepe Üniversitesiyle işbirliğiyle konferans düzenledik. Şimdi yine Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle bölgede Yüksek Gerilim Hatları kaynaklı elektromanyetik radyasyon kirliliğin düzeyini ve etkilerini belirlemek üzere bilimsel çalışmalar başlatıyoruz, dedi.

Yapılan her çalışmadan TEİAŞ Genel Müdürlüğü ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığı bilgilendiriliyor, mutlaka sonuç alınacak

Yapılan her çalışmadan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğünün ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığı’nın bilgilendirildiğini anlatan ÖNGÖRE, Bölge halkının yoğun tepkileri ve destekleriyle, bölgede YGH kaynaklı elektromanyetik radyasyon kirliliğine son verilecek ve bu çalışmalar bilim dünyasına kaynak, YGH maruziyeti olanlara emsal teşkil edilecektir.” dedi.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.