Haberler


Ödüllü öğrencilere SBS'de ek puan
  • Yorumlar: 0
  • 08 Nisan 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1801
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ödüllü öğrencilere SBS'de ek puan

0 0

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) gireceklerden, uluslararası bilim olimpiyatlarında, proje yarışmalarında, spor, kültür ve güzel sanatlarla ilgili uluslararası yarışmalarda elemelerden geçerek Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere "ek puan" verecek.

MEB Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi’nde bazı değişiklikler yapıldı.

Buna göre, Bakanlık, Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ile MEB’in iş birliği yaptığı diğer bakanlıkların katıldığı uluslararası bilim olimpiyatları, matematik olimpiyat sınavları, proje yarışmaları, spor, kültür ve güzel sanatlarla ilgili uluslararası yarışmalarda ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, SBS’ye katıldıkları yıl için ek puan verilecek.

Öğrencilerin olimpiyat, sınav ve yarışmalara katıldıkları yıla ait sınıf puanının altın madalya alan veya birinci olan öğrenci için yüzde 4’ü, gümüş madalya alan veya ikinci olan öğrenci için yüzde 3’ü, bronz madalya alan veya üçüncü olan öğrenci için yüzde 2’si, bu yarışmalara katılarak Türkiye’yi temsil edenlerin yüzde 1’i o yıla ait sınıf puanına ek puan olarak katılarak sınıf puanı belirlenecek.

Ek puanlı sınıf puanı ile 500 puan üst sınırı aşılabilecek.

EN YÜKSEK DERECE DİKKATE ALINACAK
Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslararası sınav ve yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencinin almış olduğu en yüksek derece, sınıf puanının hesaplanmasında dikkate alınacak.

Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, sınıf puanlarına ilave edilecek.

Bu haktan, derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilecek. Öğrencilerce ibraz edilen bilgiler, e-okul sistemine işlenecek.

Sınıf puanı, o yılın seviye belirleme sınavı puanının yüzde 70’i ve yıl sonu başarı puanının yüzde 25’i esas alınarak elde ediliyor.

Ortaöğretime Yerleştirme Puanı ise ilköğretim 6. sınıfın sınıf puanının yüzde 25’i, 7. sınıfın sınıf puanının yüzde 35’i ve 8. sınıf puanının yüzde 40’ı toplanarak belirleniyor.

YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖRENLER
Bakanlık yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin de SBS’ye girme koşullarıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptı.

Buna göre, velisinin yurt dışında bulunduğu süre içinde öğrenimlerinin bir kısmını Bakanlığa bağlı olmayan yurt dışındaki eğitim kurumlarında gören öğrencilerin ortaöğretime yerleştirme puanının hesaplanmasında yurt içinde öğrenim gördüğü yıllardaki sınıf puanı veya puanları dikkate alınacak.

Bu öğrencilerin ortaöğretime yerleştirme puanı, e-okul bilgileri esas alınarak Türkiye’de bir yıl öğrenim görenlerin o yıla ait sınıf puanlarıyla iki yıl öğrenim görenlerin alt sınıfın sınıf puanının yüzde 40’ı, üst sınıfın sınıf puanının yüzde 60’ının toplamının alınmasıyla belirlenecek.

İlköğretimin 6,7 ve 8’inci sınıflarının tamamını yurt dışındaki eğitim kurum veya kurumlarında gören öğrenciler de öğrenim belgesi ile başvurarak seviye belirleme sınavlarına katılabiliyor.

Bu öğrencilerle ilgili yapılan düzenlemeye göre ise öğrenimlerinin tamamını Bakanlığa bağlı olmayan yurt dışındaki eğitim kurumlarında gören öğrencilerin ortaöğretime yerleştirme puanı ise seviye belirleme sınavlarına katıldıkları yılların sınıf puanı veya puanları esas alınarak belirlenecek.

SBS SÜRESİ YARIN BİTİYOR
İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) başvurular için verilen ek süre yarın sona erecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerden ve okul yönetimlerinden gelen yoğun talep üzerine Seviye Belirlime Sınavı başvurularının 9 Nisana kadar alınabileceğini duyurmuştu.

Kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacak başvuru için 10 TL sınav ücretinin e-başvuru kılavuzunda belirtilen bankalardan birine öğrencinin T.C. kimlik numarası ile yatırılmış olması yeterli olacak.

Polis Koleji için başvuru şartlarını taşıyan öğrenciler için de ek süre yarın sona erecek. Bu öğrenciler SBS’ye girmek zorunda oldukları için SBS başvuru döneminde sınav ücretini yatıracak, bunun dışında bir ücret ödemeyecek. Polis Koleji başvuruları, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.