Haberler


Nedir bu duyarsızlık
  • Yorumlar: 0
  • 18 Eylül 2013 10:25
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2070
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Nedir bu duyarsızlık

0 0

Konutkent 2’nin arkasındaki orman alanında önceki gece yangın çıktı. Yangın çevre sakinleri ve Emka’nın katkısıyla yayılmadan söndürüldü. Bu gece ise yanan bölgede havai fişekler atıldı...

Bu yaz yangınlarla boğuştuk. En son eylül ayında Konutkent 2 Sitesi’nin arkasındaki otlar da tutuşunca yanmadık yer kalmadı. Toplamda dikilmiş ve boy atmış 2 bine yakın ağacımız kül oldu.

Derneğimizin de toplamda 5 kez kısım kısım ağaçlandırdığı ve zaman zaman bakımını yaptığı alanda yangın ihtimali bizi de tedirgin ediyordu. Konuyu Çayyolu Haber Bülteni ile Gazete Çayyolu’nda duyurmuş, bölgede çıkan yangınlara itfaiye beklenmeden hemen müdahale edilmesi gerektiğini anlatmıştık.

Öyle olmasına karşın bu yaz, Doğa Sitesi’nin üzerindeki, Türkkonut Mesire alanının altındaki çam ağaçlarının tutuşmasının öna alınamadı ve pek çok çam alevler içinde kaldı.

Aslında Konutkent 2 yönetimi, bu alanda yangın çıkacağını çok önceden tahmin etmiş ve ilgilileri dilekçe ile uyarmıştı.

Örneğin Orman Bakanlığı İşletme Müdürlüğü’ne 5 Temmuz’da bir dilekçe göndermiş, ‘orman yangını ihtimali ve orman içi alanın kullanımı’ üzerine fotoğraflarını da ekleyerek ikaz etmişti.

Orman alanında, GSM baz istasyonu vericilerinin bulunduğu bölgenin bazı kişiler tarafından piknik alanı olarak kullanıldığına işaret eden dilekçede, “Özellikle hava karardıktan sonra, Park Caddesi tarafından araçları ile bu bölgeye çıkan vatandaşlar, burada alkol almaları sonrası, içecek kutularını ve yiyecek atıklarını buraya bırakmakta, piknik ateşi yakmaktadırlar. Vatandaşların buraya sigara izmaritlerini atmaları ve/veya içecekr şişelerini merceK vazifesi görmesi sonrası bölgede büyük çaplı bir yangın çıkabileceği değerlendirilmektedir. Bu alanda bol miktarda kuru otların bulunması ve hemen yanında ormanlık alanın başlaması, her an yıllardır emek verilerek oluşturulan ormanlık alanın/çam ağaçlarının yanmasına neden olacağı bir gerçektir. Bu sonuç önlem alınmadığında kaçınılmazdır.” denildi.

Konutkent 2 Üst Yönetiminin isteği üzerine Eylül ayı içinde Orman Bakanlığı’ndan 3 eleman gelerek yerinde tesbitte de bulundular.

VE KORKULAN OLDU
16 Eylül sabahı, Konutkent 2 Sitesi’nin arkasında bulunan orman alanındaki kuru otlar tutuştu. Konutkent 2 Sitesi sakinleri yangını fark ettiklerinde bir yandan itfaiyeyi ararken, öte yandan da yıllar öncesinde dikilen ve bakımı yapılan alandaki yangına bizzat müdahale etmeye başladılar. Bu arada gelen itfaiye aracı yokuşu çıkamayınca, insanlar ellerinde paspaslarla alevleri söndürdüler. Yine de 15 kadar çam ağacının yanmasına engel olamadılar...

Konutkent 2 Sitesi’nin tüm uyarılarına rağmen, Orman Bakanlığı tel çitle kapadığı alanın girişini kapatmadı.

Ertesi gün, yani 17 Eylül sabahı çevre sakinlerini bir başka sürpriz bekliyordu. Bir gün önce tutuşan alandan gece yarısı bu kez havai fişek atılmaya başlanmıştı.

Çevre site sakinleri telefona sarılıp polisi aradı. Ne var ki, bölgedeki polis noktasının olaya müdahalesi hemen hemen imkansız gibi olduğunu kabul edersiniz.

Ertesi gün, olay yerine giden Emka güvenlik ekipleri, atılan havai fişeklerin kapsülünü buldular. 25’lik kapsüldeki havai fişekler ormanın tepesinden ateşlenmiş, alanda ikinci defa yangına yol açabilecek bir davranış içine girilmişti.

Ve bütün bunlar Konutkent 2 Üst Yönetimi elemanlarınca tek tek fotoğraflarla tespit edilerek bunlar ilgililere her defasında iletildi.

Konutkent 2 üst yönetimi bununla da kalmadı. Olası bir yangına karşı, kendi depolarından ormanın içine bakanlığın da onayını alarak üç ayrı su hattı oluşturmaya başladı.

Dediğimiz gibi, vatandaş artık müdahil oluyor, önlemini alıyor. Bu şekilde düşünen ve harekete geçen Konutkent 2 Sitesi yöneticilerini bölge halkı adına kutluyoruz. Böyle olmalı, olayların seyircisi olmaktan çıkılmalı, her ihtimale karşı önlem alınmalı...

Bizim tavsiyemiz, zaman zaman orman alanına çekilen su ile buradaki fidanların da bakımının yapılabilmesi. Böylelikle buradaki bitkiler daha kısa zamanda tam olarak orman vasfını kazanacaktır, diye düşünmekteyiz.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.