Haberler


NEUROFEEDBACK İLE KENDİNİZE BİR ŞANS VERİN
  • Yorumlar: 0
  • 02 Kasım 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2872
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

NEUROFEEDBACK İLE KENDİNİZE BİR ŞANS VERİN

0 0

Kendiniz için güzel bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Ezberleri bozmak mı istiyorsunuz?

O halde NEUROFEEDBACK ile tanışmanızı öneririz

 

NEUROFEEDBACK NEDİR? NE İŞE YARAR?

Neurofeedback, görsel uyaranlar yardımıyla beyin fonksiyonlarının direkt eğitimidir. Beyin bu eğitim aracılığıyla, fonksiyonlarını daha verimli ve düzenli hale getirebilir. Eğitim esnasında, eğitim yaptığımız bireyin başına yapıştırdığımız 3 adet elektrot yardımı ile beyin hareketlerini gözlemleriz. Kişiye , beyin yolu ile bu eğitim için tasarlanmış özel oyunlar oynatılır.

Oyuna başlamadan önce her birey için bir ödül frekansı belirlenir. Yani oyunların ödül frekansları kişiden kişiye değişebilir. Bu oyunlar beynin, düzensiz çalışmalarını uygun hale getirmesi için birer ödüldür.

Yani bir çocuğa şeker vererek, bir çocuğa da top alarak isteklerinizi yaptırabildiğimiz gibi, beynimiz de seçtiğimiz en uygun frekansta eğitildiğinde, düzelmeler hızlı ve anlamlı olabilir.

Neurofeedback,  elektro-ensafalogram (EEG) denilen, elektriksel beyin aktivitelerine dayanır. Neurofeedback, “öz-düzenlemenin” bir eğitimidir. Öz-düzenleme; sağlıklı beyin fonksiyonunun gerekli bir parçasıdır. Öz-düzenleme eğitimi, merkezi sinir sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlamaya çalışır. Neurofeedback, beyin düzensizlikleri problemlerini ele alır. Çük geniş bir uygulama alanı bulunmaktadır.

Neurofeedback Eğitiminin Yan Etkileri: Neurofeedback eğitiminin belirlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ama Neurofeedback uygulaması yapılacak vakalar çok titiz seçilmelidir.

 

Neurofeedback nasıl çalışır?

Beyin dalgaları aktivitelerini izlemek için elektrotlar kafa derisine eeg pastası yardımı ile yapıştırılır. Bu elektrotlar beyin dalgalarının özel geliştirilmiş bir program yardımı ile izlenmesine olanak verir. Beyin dalgalarının aktivite seviyesi değiştirilmek  isteyen kişiye, beyninde eğiteceğimiz bölgedeki dalga boylarını istenen seviyeye gelmesine yardım edecek oyunlar oynatılır. Oynanan oyunlar, beyin dalgalarımızdan düşük olanların yükselmesine, yüksek olanların da istenen seviyeye düşmesine yardımcı olur.

Kişi, bu video oyunlarını, kendi beyni ile etkili olarak oynar.

Sonuçta, beyin dalga aktivitesi, daha istenilen, daha düzenli bir performansa doğru şekillenir. Kafamıza taktığımız elektrotların yerleri, kişiden kişiyle ve aynı zamanda durumdan duruma değişir.

 

Neurofeedback‘i kimler uygular ve ben bu uygulayıcıları nereden bulurum?

Neurofeedback/EEG Biofeedback, bu konuda eğitim almış psikologlar, aile terapistleri, hemşireler, klinik sosyal çalışmacılar, rehabilitasyon uzmanları ve eğitimciler tarafından yapılabilir.

 Neurofeedback uygulama eğitiminin başlangıç, orta ve ileri düzey (klinik) seviyeleri vardır. Her seviyede çalışılacak durumlar farklılık gösterir. Başlangıç düzeyi uygulama eğitimi almış bir eğitimci, bir çok durumla çalışamaz. Çalışması çok risklidir.

Neurofeedback uygulaması sadece bu eğitimin nasıl uygulanacağını bilmekle gerçekleştirilemez. Eğitim yapılacak durumun  klinik tablosu uygulayıcı tarafından çok iyi bilinmelidir.

LÜTFEN: Neurofeedback eğitimi yaptıracağınız eğitimcinin, mezun olduğu bölümü sorun, diplomasını görün, ayrıca  uygulama sertifikasına bakın.

 

Neurofeedback Eğitimi, Bireysel ve Grup Testler ile Değerlendirilebilir mi?

Neurofeedback eğitimine başlamadan psikolojik testler aracılığı ile şimdiki durum belirlenmeli, eğitim sonunda da son durum belirlenip iki sonuç karşılaştırılmalıdır. Bu testler geçerliği ve güvenirliği olan testler olmalıdır. Eğitimin değerlendirilmesi sadece gözlemlere bırakılmamalıdır(*)

 

(*) Daha ayrıntılı bilgi için www.ozemegitim.com.tr

 

 

ÖZEM Özel Eğitim ve Rehabilitasyon

Merkezleri Kurucusu

Klinik Nöroterapist Mehmet Mıdık

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.