Haberler


Meşaleler Cumhuriyet Yolunu Aydınlattılar
  • Yorumlar: 0
  • 01 Kasım 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1990
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Meşaleler Cumhuriyet Yolunu Aydınlattılar

0 0

Sağanak yağmur 1. Meclis’te yakılan Cumhuriyet Meşalesini söndürmeye Yetmedi…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay: “Yedikleri ekmeği, içtikleri suyu soludukları havayı Cumhuriyete borçlu olanlar, bugün o Cumhuriyeti ve değerlerini örselemek kararlığını sürdürmektedir.”

Çankaya Belediyesince geleneksel hale getirilen Meşaleli Yürüyüş, sağanak yağmura rağmen çok sayıda katılımcının 1. Meclis’ten Anıtpark’a yürümesiyle gerçekleştirildi.

Cumhuriyetin ilanının 87. yılı dolayısıyla Çankaya Belediyesince Ulus’taki 1. Meclis binası önünden başlatılan meşaleli yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, CHP milletvekilleri, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Umut Tunç, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, CHP Ankara İl ve Çankaya İlçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Ankara Volkswagen Fun Kulübü üyeleri ile çok sayıda Ankaralı katıldı. Ellerindeki bayraklarla yürüyen grup, zaman zaman sloganlar atarak 10. Yıl Marşını söyledi. Ulus, Tandoğan istikametinden devam edip Anıtkabir’in yanından geçen meşaleli yürüyüş kolu balkonlardan selamlayan yurttaşların coşkusunu alkışlayarak Anıtpark’a ulaştı. Anıtpark’ta sona eren yürüyüşün ardından, buradaki program Dokuz Eylül Üniversitesi Gençlik Senfonisi Orkestrası’nın konseriyle başladı. 10. Yıl Marşı ile biten konserin ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, Ankaralıların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Cumhuriyet Bayramı’nı, Cumhuriyetin kazanıldığı yerde, Cumhuriyetçilerle ve Cumhuriyetin değerini bilenlerle kutladıklarını dile getiren Okay, böyle anlamlı bir günde Dokuz Eylül Üniversitesi Gençlik Senfoni Orkestrasının muhteşem bir konser dinleme imkanı bulduklarını ifade etti.

Okay, 9 Eylüllerin kendileri için çok önemli olduğunu, 9 Eylül’ün İzmir’in Kurtuluş Günü olduğunu anımsatarak, bu günün, Mustafa Kemal Atatürk’ün CHP’yi kurduğu gün olduğunu vurguladı. Okay, ilk kez bugün 9 Eylül Üniversitesi Gençlik Senfoni Orkestrası’nı Cumhuriyetin 87. yılında birlikte dinlediklerini anlattı. Okay, "Cumhuriyet özgürlük demektir. Cumhuriyet bağımsızlık demektir. Cumhuriyet çağdaşlık demektir. Cumhuriyet akıldır ve bilimdir. Ama bilesiniz ki yedikleri ekmeği, içtikleri suyu soludukları havayı Cumhuriyete borçlu olanlar, bugün o Cumhuriyeti ve değerleri örselemek kararlığını sürdürmektedir. Ama yağma yok. Cumhuriyetin değerlerine hep birlikte sahip çıkağız. Bugün buradaki binler, yarın on binler olarak sahip çıkacak. Cumhuriyete sahip çıkıyoruz, Mustafa Kemal’e sahip çıkıyoruz, Türkiye’ye sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise bugünün çok özel bir gün olduğunu belirttiği konuşmasına ‘Ellerinizdeki meşalelerin çok daha fazlası, yüreğinizdeki ateş, gözlerinizdeki kıvılcım Cumhuriyeti aydınlatıyor. İkincisini gerçekleştirdiğimiz meşaleli yürüyüşümüzde Ulus’taki 1. Meclis’ten buraya bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum,’ diyerek başladı. Cumhuriyetin 1924 yılından bu yana Anadolu’nun her yerinde coşkuyla kutlandığını dile getiren Tanık, “Cumhuriyet kutlamalarının o zamanlar özel bir önemi vardı. Çünkü Cumhuriyet yeni bir yönetim anlayışı olarak topluma anlatılmaya çalışılıyordu. Bugün de özel bir önemi olduğunun farkında olan bir topluluk burada. Cumhuriyetin öneminin farkında olanlar bu duyguyla Cumhuriyetin 87. yılında da kutlayıp ona olan inançlarını ifade etmeye çalışıyorlar. 1923’te kurulduğu zaman henüz dünyada çok iyi bilinmeyen bir yönetim anlayışı olarak daha önce gücünü halktan değil bir soydan, padişahın soyundan, gücünü halktan değil hilafetten ve şeriattan alan bir yönetim anlayışının yerine insanlık tarihinin çok önemli kazanımlarından birisi olan insan hakları ve demokrasi kavramını gündeme getiren ve halktan aldığı güçle değiştirilebilir, sorgulanabilir, seçimle oluşturulmuş temsilcilerin yönetimi anlamına gelen Cumhuriyetin kuruluşu gerçekleştirildi. Cumhuriyetin gücü onun demokratikliği, gücünü insandan alması, geleceğe dönük hedefleri anlama bilincinden almasıdır. Cumhuriyet bu hedefleri anlayanlar için vazgeçilmesi mümkün olmayan temel bir haktır ve daha ileri götürülmesi büyük bir görevdir,” dedi.

Başkan Tanık, Cumhuriyeti daha güzel noktalara ulaştırmak için özellikle gençlerin çok çalışması gerektiğini ifade ettiği konuşmasını “Cumhuriyetimiz kutlu olsun, nice yıllara. Yaşasın Cumhuriyet!” sözleriyle bitirdi.

Konuşmaların ardından Anıtpark’taki program, sanatçı Tolga Çandar’ın türküleriyle devam etti. Yağışın durmasının ardından başlayan soğuğa rağmen konser alanını terk etmeyen Ankaralılar Tolga Çandar’ın türkülerine eşlik ederek zeybek oynayıp halaylar çektiler.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.