Haberler


Lunapark Uygulamasının İptal Kararı Nihayet Yayınlandı
  • Yorumlar: 0
  • 01 May 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1781
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Lunapark Uygulamasının İptal Kararı Nihayet Yayınlandı

0 0

Büyükşehir Belediyesi’nin Çayyolu Kent Meydanı’nın lunaparka çevrilmesi kararı üzerine Koru Mahallesi sakinleri harekete geçtiler. Önce aralarında bir komisyon oluşturdular. Yapılacaklar tek tek planlandı. Önce karşı imza topladılar, miting koydular, basın açıklaması yaptılar, ancak Büyükşehir Belediyesi kararından vaz geçmeyince yargı yoluna gittiler.

Nisan ayı sayımızda, avukat görüntüleme sistemi aracılığıyla Koru Mahallesi sakinlerinden Mukaddes Özbek Bayar’ın açtığı davanın 5 Mart’ta yürütmeyi durdurma şeklinde sonuçlandığını açıklamıştık.

Yürütmeyi durdurma kararı geçtiğimiz ay taraflara tebliğ edildi ve Çayyolu Halk Hareketi’nin yerinde ve emin adımlar attığı bu yargı kararıyla da kesinleşmiş oldu.

Ankara 2. İdare Mahkemesi verdiği ara kararda Büyükşehir Belediyesi’nden savunma istemişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi 04.02.2010 tarihinde yaptığı açıklama ve cevaplarında; davanın usül yönünden, ehliyet yönünden, esas yönünden reddini istedi. Ancak 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vererek belediyenin tasarrufunu vatandaş lehine bozdu.

Kararın tam metni şöyle;

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Ankara 2. İdare Mahkemesi’nce gereği görüşüldü:

Davalı idarenindavacının davayı açmada ehliyetinin bulunmadığına ilişkin iddiası yerinde görülmemiştir.

Dava, Ankara ili, Yenimahalle ilçesi, Ümitköy Mahallesi, 18093 adada bulunan 9835 m2’lik yerin 10 yıl süreyle eğlence ve lunapark alanı olarak kiraya verilmesine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.12.2009 tarih ve 2863 sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Karunu’nun “Büyükşehir, İlçe ve İlk Kademe Belediyelerinin Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 7. maddesinin (g) bendinde; Büyükşehir Belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımını sağlamak, kentsel tasarım projelerine uygun olarak bu yerlere cephesi bulunan yapılara ilişkin yükümlülükler koymak; ilan ve reklam asılacak yerleri ve bunların şekil ve ebadını belirlemek; meydan, bulvar, cadde, yol ve sokak ad ve numaraları ile bunlar üzerindeki binalara numara verilmesi işlerini gerçekleştirmek, Büyükşehir Belediyesi’nin görev, yetki ve sorumlulukları arasında sayılmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, Ankara ili, Yeimahalle ilçesi, Ümitköy Mahallesinde 18093 adada bulunan ve 1/5000 ölçekli nazım imar planında meydan kullanımına ayrılan 9835 m2’lik yerin meclis kararıyla 10 yıl süre ile eğlence ve lunapark alanı olarak kiraya verildiği, kiraya verilen yerin civarında ikamet eden davacı tarafından, alınan kararda davalı idare kamu yarırı gözetilmediği ileri sürülerek bahsedilen işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, davalı idare Ümitköy ve civarında oturan çevre sakinlerinin eğlence ve lunapark alanı tesis edilerek hizmete sunulmasını talep ettikleri için kamu yararı gözetilerek kararın alındığını ileri sürmekte ise de, 1/5000 ölçekli planda meydan alanı olarak belirlenen yerin amacına uygun bir şekilde kullanılabileceği, bu yerin kullanım amacının dışında eğlence ve lunapark alanı olarak kullanılamayacağı dikkate alındığında, eğlence ve lunapark alanı olarak kiraya verilmesine ilişkin dava konusu edilen meclis kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, hukukaı ayrıkı bulunan ve uygulanması halinde ileride telafisi güç veya imkansız zararlara sebebiyet verebileceği anlaşılan dava konusu işlemlerin 2577 Sayılı Yasanın 27. maddesi uyarınca teminat alımaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 05.03.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Davayı açan Mukaddes Özbek Bayar’a ve Avukatımız Mehmet Çakmak’a tüm bölge halkı adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.