Haberler


Küçük Hanımlar Küçük Beyler Bu Festival Sizin!
  • Yorumlar: 0
  • 19 Nisan 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2305
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Küçük Hanımlar Küçük Beyler Bu Festival Sizin!

0 0

Devlet Tiyatroları “6. Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali 24 Nisan Tarihinde Başlıyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 24-29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 6. “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” 9 sahnede 8’i yabancı 5’i yerli tiyatro ve Devlet Tiyatroları’nın 6 bölgesinden 8 değişik oyun olmak üzere toplam 24 oyuna ev sahipliği yapacak. Açık hava oyunları dahil toplam 72 temsilin verileceği festivalde, 5 farklı başlık altında 15 seanslık Atölye Çalışması, 1 Forum, 1 Seminer ve bir hafta süreyle Oyuncak Sergisi gerçekleştirilecek.

Devlet Tiyatroları’nın uluslararası nitelikte düzenlediği festivaller içinde bu yıl Ankara’da 6.sı düzenlenen “Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali’nin ayrı ve özel bir yeri bulunmaktadır

Festivalin isim babası, çocuklara bir bayram armağan ederek onları ne denli önemsediğini gösteren ulu önder Atatürk’tür. 1924 yılında Bursa’da öğretmenlerle birlikte kendisini karşılayan çocuklara seslenişi, festivalin ismine ve şarkısına da esin kaynağı oldu;

“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler!” Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz!

Bu yıl 6 yaşına giren festivalde: İsviçre, Rusya, İtalya, İsrail, Fransa, İspanya, Tataristan, İngiltere, Kosova, Almanya, İran’dan katılacak gruplar ile Türkiye’den Devlet Tiyatroları ve Özel Tiyatrolar yer alacak. Farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunlarının yanı sıra seminer, söyleşi ve atölye çalışmaları da festival kapsamında gerçekleştirilecek diğer etkinlikler.

Festival, 24 Nisan Cumartesi günü saat 10:00’da Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in öncülüğünde, katılımcı grupların ve binlerce çocuğun, Anıtkabir’i ziyareti ile başlayacak. Saat 12:30’da Kuğulu Park’ta düzenlenecek şenlik ve şenlik yürüyüşünü takiben saat 16:00’da Akün Sahnesi’nde Pionner Art Akrobasi Topluluğu’nun gösterisi ile festival açılışı yapılacak.

Festival Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde;

  • 25 - 26 Nisan tarihlerinde TATARİSTAN Kachalov Tiyatrosu Buratino'nun Maceraları 7-12 yaş
  • 27 - 28 Nisan tarihlerinde İNGİLTERE Lee Alex Sihirli Düşler İlizyon Gösterisi 5 yaş ve üzeri
  • 29 Nisan tarihinde VAN İskele Y.İ.B.O Ocak 8 yaş ve üzeri


Buratino'nun Maceraları
Tataristan Kazan Kaçalov Akademik Rus Drama Tiyatrosu’nun 7-12 yaş arası çocuklar için hazırlanan oyunu “Buratino’nun Maceraları” ya da  “Altın Anahtarcık”ı yazan Alexi Tolstoy, yöneten Alexander Slavutsky. Sahne ve kostüm tasarımı Alexander Patrakov tarafından hazırlanan oyunun koro şefi Vitaly Kharlamov, koreografı Sergei Sentyabov. Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde 25, 26 Nisan saat 11:00 ve 14:00’de sahnelenecek oyunda, Golubev Marat, Patrakov Alexander, Maksımova Zoya,  Stepanova  Irına,  Mazur Vladımır,  Khusaınova Dılyara,  Slavutskıy Ilya,  Skıdanov Igor, Zverev Sergey, Ermoshına Lıubov, Skryabın Ilya, Bushueva Tatıana, Polıtova Tatıana, Ryashına Elena, Rogel Ellına ve Abramova Elena rol alıyorlar.

“Buratino’nun Maceraları ya da Altın Anahtarcık A. Tolstoy tarafından klasik Pinokyo hikayesinden esinlenerek yazılmıştır. Ahşap çocuk Buratino yaşamda kendi yerini aramaktadır. Buratino, Kötü Karabaş-Barabaş’ın sahip olduğu tiyatrodaki oyuncaklarla arkadaş olur. Buratino, Tilki Alice ve Kedi Basilo tarafından kandırılır. Oyunun sonunda nazik Kaplumbağa Tortila’nın verdiği altın anahtarın gizemini keşfeder.”

Sihirli Düşler İlizyon Gösterisi
İngiltere’den illüzyonist Lee Alex’in, 5 yaş ve üzeri için hazırladığı “Sihirli Düşler” adlı gösterisi 27 ve 28 Nisan tarihlerinde saat 11:00 ve 14:00’de Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izlenebilecek bir aile gösterisi. “Sihir Dünyasının “düş oyuncusu” Lee Alex, sizleri büyülü bir yolculuğa, illüzyon sanatının çarpıcı atmosferine çağırıyor. İllüzyon sanatını müzik, dans ve teatral öğelerle birleştiren sanatçı, özgün üslubuyla sihirbazlık alanında dünyanın en prestijli ödülü olan “Merlin Ödülü” sahibidir. “Sihirli Düşler” adlı gösterisiyle dünyayı dolaşan sanatçı, kendi çocukluk düşlerinden hareketle birbirinden ilginç illüzyon şovlarını harmanlıyor. Sahnede sanatçıya eşlik eden fantastik karakterler, yoktan var oluyor, sihirli oyunlar oynuyor, dans ediyor ve hatta uçuyorlar. Benzersiz müzikleri ve sürprizleri ile kaçırılmaması gereken bir gösteri.”

Ocak
Van İskele Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nun hazırladığı Turgut Özakman’ın yazdığı, Ali Arvas’ın yönettiği “Ocak”  adlı oyun 8 yaş ve üzeri çocuklar için. 29 Nisan Perşembe günü saat 11:00 ve 14:00’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilecek oyunda; Rahşan Ağlakkaya, Filiz Çağlı, Yazgül Keleş, Harun Yılmaz, Suna Köseoğlu ve Adnan Kaya rol alıyorlar. “Oyun, dört çocuklu bir ailede yoksulluğu ve yoksulluğun yol açtığı çatışmaları, mutlulukları, mutsuzlukları, düşleri ve yanılsamaları ele alır.  Ekonomik güvensizlik ve toplumsal düzensizliklerin aileler üzerinde yarattığı tüm olumsuz etkilere rağmen ocağın dağılmaması için bir arada ve dayanışma içinde olmanın önemi işlenmektedir.”

Festivalimizde her yıl olduğu gibi bu yıl da Devlet Tiyatroları’nın çocuklar için hazırladığı çocuk oyunlarından bir seçki de yer alıyor ve ev sahibi Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yanı sıra, Van, Konya, Sivas ve Trabzon Devlet Tiyatrosu oyunları da izlenebilecektir.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.