Haberler


Kılıçdaroğlu: Devrim yaptık
  • Yorumlar: 0
  • 12 Nisan 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2017
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Kılıçdaroğlu: Devrim yaptık

0 0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara İl Başkanlığı Seçim Koordinasyon Merkezinin açılışı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yapacakları açılış ile Ankara'da seçim çalışmalarını başlatacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, Ankara İl Başkanının seçimlerde izleyecekleri stratejiye ilişkin kendilerine brifing vereceğini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, ''Listelerimizi hazırladık, YSK'ya teslim ettik. Listelerimizde bir devrim gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Gençlik ve kadın, listelerimizde ağırlığı oluşturuyor. Bundan ötürü son derece mutluyuz. Gelen tepkilerden de memnunuz. Olumlu bakıyorlar, yurttaşlarımız olumlu bakıyor, örgütlerimiz olumlu bakıyor'' diye konuştu.

''Yaptığımız değişim Türkiye'nin geleceği açısından, CHP'nin geleceği açısından çok önemlidir'' diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Değişim söylemini daha önce dile getirmiştim. Kurultayda başlatmıştık bunu. Daha fazla değişim, gençlerin ve kadınların siyasete daha fazla girmeleri gerektiğini söylemiştim. O söylemlerimizin arkasında durduk ve listelerimizi belirledik. Geçmişte partimize uzun yıllar hizmet veren, partimizin büyümesi, gelişmesi için çalışan, çaba harcayan, düşünsel katkı yapan ama milletvekili listelerinde yer almayan arkadaşlara buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar partimizin büyükleridir, onlarla beraber çalışacağız, yine onların katkılarını her fırsatta almaya çalışacağız. Bunun da altını özellikle çizmek isterim.''

CHP'nin milletvekili aday listesine yönelik bazı eleştiriler olduğunun anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, seçim sloganlarından birisinin ''Herkes için CHP'' olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Eğer Cumhuriyet Halk Partisi, herkesi kucaklayacaksa, toplumu kucaklayacaksa, herkes için CHP diyebiliyorsak o zaman toplumun her kesiminden kişileri Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında görmek bizi mutlu edecektir. Seçim meydanlarında 'herkesi Cumhuriyet Halk Partisinin çatısı altında bekliyorum' diye söylemiştim. Bu arkadaşlar geldiler. Onların bazıları bizim listelerimizde yer aldı bazıları yer almadı. Ama yer almayan arkadaşlara da buradan çağrı yapacağım. Onlar da tıpkı listede yer almış gibi bizimle çaba harcasınlar.''

CHP'ye 4 bin 200'e yakın aday adaylığı başvurusunda bulunulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunların 550'sini seçtiklerini, bunun zor bir seçim olduğunu söyledi. Hiç bir siyasi parti ön seçim yapamazken, 29 ilde ön seçim yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, tutarlı bir liste çıkarmaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adaylık başvurusu yapmasına karşın listelerde yer almamasına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, bunun Parti Meclisinin takdiri olduğunu kaydetti.

Listeler açıklandıktan sonra istifaların olduğu belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Olabilir arkadaşlar bunlar. Özellikle milletvekili listelerinin açıklandığı süreçte zaman zaman ufak tefek aksaklıklar olur, ama bunlar 1-2 hafta içinde geçer'' dedi.

Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın listelerde yer almadığı, listelerin açıklanmasından önce Sav ile ya da Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile görüşüp görüşmediğinin sorulmasına karşılık Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Hayır görüşmedim. Ama daha önce de söyledim, ben kurultay sürecinden itibaren Cumhuriyet Halk Partisinde değişimi ve dönüşümü sağlayacağımızı, partiyi gençleştireceğimizi, daha fazla genç ve daha fazla kadının, milletvekili listelerinde yer alması gerektiğini ısrarla söylemiştim. Hem bunu söyleyeceksiniz, hem eski yapıyı koruyacaksınız, bu doğru değil. Biz değişim söylemini dile getirdik ve bunun arkasında durduk. Ama şunun da altını özellikle çizeyim: Sayın Önder Sav'ın da Sayın Deniz Baykal'ın da parti listelerine giremeyen, partimize emek vermiş bütün arkadaşların geçmişteki hizmetlerini minnetle, şükranla anıyoruz. Onlar bizim partimizin üyeleridir. Onlar her koşulda bizim yanımızdadırlar; beraber çalışacağız.''

''Duygusal konuşma''
Listelerde yer almayan CHP milletvekili Yılmaz Ateş'in listelere ilişkin ''Kaset komplosunun devamı'' dediği ileri sürülerek, buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, bunu ''seçim sürecindeki duygusal bir konuşma'' olarak değerlendirdi.
''Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın listelerde ilk sıralarda yer almasının tepkilere neden olduğunun'' ifade edilmesi üzerine üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

''Sayın Haberal zaten Zonguldaklı. Ailesi eski Cumhuriyet Halk Partili bunu bilmeyen arkadaşlar zaman zaman bu yorumları yapıyorlar. Sayın Haberal o bölgede çok sevilir, sayılır, saygı duyulur, önemli bir bilim insanıdır, kendisinin çalışmaları vardır. Bunlar tutuklu oldukları için değil, kişisel özellikleri nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili listelerinde yer aldıklarını herkesin bilmesini isterim. Dolayısıyla eğer ('Ergenekon' sanıkları listeye alındı) diye bir eleştiri geliyorsa; bu eleştirinin doğru olmadığını ifade etmek isterim. Çünkü orada tutuklu olan, haksız yere tutuklu kaldığını söyleyen pek çok kişi var. Bunlardan başvuranlar da oldu başvurmayanlar da... Hepsine saygımız var. Bu kişiler Cumhuriyet savcılıklarına başvurmuşlardır. Milletvekili adayı olmaları konusunda önlerinde hiçbir engel yoktur. Bunlar hayali ihracatçı değil, bunlar ihaleye fesat karıştıran değil, bunlar şu veya bu kişinin yandaşı olanlar değil, bunlar düşünceleriyle, kalemleriyle çaba harcayan, ülkeye katkı veren insanlardır. Bunları Cumhuriyet Halk Partisinde görmek bizi son derece memnun etmiştir.''

Kılıçdaroğlu, ''Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesi konusunda Parti Meclisinde tartışma yaşandı mı?'' yönündeki soruyu ''Parti Meclisinde 80 kişi var. Cumhuriyet Halk Partisi demokrasiyi sindirmiş bir partidir. Elbette ki arkadaşların görüşleri, önerileri oldu. Sonuçta kararı Parti Meclisi verdi'' şeklinde yanıtladı.

''İlhan Cihaner MYK'da hazırlanıp Parti Meclisi onayına sunulan listede var mıydı?'' sorusuna Kılıçdaroğlu, ''Hayır. Sayın Cihaner yoktu'' karşılığını verdi.

"Seçilen tüm arkadaşlarımız Başbakan ile yandaşlarını Yüce Divan'a gönderecekler"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın CHP'den milletvekili adayı olmasına ilişkin ''Aday arkadaşlarımızı töhmet altında bulundurmaya kalkışan Başbakana diyorum ki adam gibi adam olan sözünde durur. 2002'de dokunulmazlıkları kaldırma sözü vermiştin, hodri meydan... Adam gibi adamsan sözünde dur, çık (dokunulmazlıkları kaldıracağım) de'' açıklamasında bulundu.

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Fransa'ya giderken Silivri'de yargılanan Balbay ve Haberal'ın CHP'den aday olmasına yönelik ''Bu insanların neden tutuklandığı belli. CHP dokunulmazlık diyordu. Şimdi dokunulmazlık zırhına kimin müracaat ettiği ortada'' şeklindeki sözlerine yanıt verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
''Partimize aday adayı olarak başvuran ve aday olmalarına karar verilen tutuklu arkadaşlarımız, tutuklu oldukları için değil, dokunulmazlık zırhına ihtiyaç duydukları için değil, kişisel özellikleri, birikim ve deneyimleri nedeniyle milletvekili adayı olarak listelere alındılar.

Tutukluluğun infaz ve işkenceye dönüştüğü koşullarda aday adayı olarak başvuran arkadaşlarımız hayali ihracatçı değiller, ihaleye fesat karıştırmamışlar, kalpazanlıkla suçlanmamışlar. Şu veya bu kişinin veya menfaat grubunun yandaşı da değiller. Bunlar düşünceleriyle, kalemleriyle, bilgi ve birikimleriyle ülkemize katkı veren insanlardır. Ayrıca başvuru yaparken Cumhuriyet savcılıklarından belgelerini almışlardır. Yani milletvekili adayı olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.

Daha da önemlisi aday adayı olmak için başvurdukları zaman dokunulmazlıkların kaldırılmasına söz vermişlerdir. Dokunulmazlığın kaldırılması için mücadele edeceklerine söz vermekle de kalmamışlar, imza atmışlardır. Onlar dokunulmazlık zırhı kazanmak için CHP'ye başvurmadılar. Onlar Başbakan ve yandaşlarının dokunulmazlık zırhını parçalamak ve onları Yüce Divan'a göndermek için milletvekili olmak istediler. Biz de onların bu mücadeleye katılmalarından memnuniyet duyduk.

Aday arkadaşlarımızı töhmet altında bulundurmaya kalkışan Başbakana diyorum ki adam gibi adam olan sözünde durur. 2002'de dokunulmazlıkları kaldırma sözü vermiştin, hodri meydan... Adam gibi adamsan sözünde dur, çık (dokunulmazlıkları kaldıracağım) de. Meclisi toplantıya çağırmak dahil, bu konuda atacağınız her adımı destekleriz. Yeter ki o dokunulmazlık zırhından kurtulmayı göze al, buna cesaret et. Bir kez daha hatırlatıyorum, biz iktidar olduğumuzda yapacağımız ilk işlerden biri bu olacaktır. Başbakanın bu konuda kaçacağı yer kalmamıştır. Milletvekili seçilen tüm arkadaşlarımız dokunulmazlıkları kaldıracaklar ve Başbakan ile yandaşlarını Yüce Divan'a göndereceklerdir.''

Resim ve Haber
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.