Haberler


İzzet Çetin’den Çayyolu'nun ilçe olması için yasa önerisi
  • Yorumlar: 0
  • 16 Aralık 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2122
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

İzzet Çetin’den Çayyolu'nun ilçe olması için yasa önerisi

0 0

CHP Milletvekili İzzet Çetin, TBMM Başkanlığına sunduğu yasa önerisinin gerekçesinde, “6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a işaret ederek, AKP'nin yaklaşan yerel yönetimler seçimleri için oy kaygısı nedeniyle Çayyolu'nu ilçe yapmak yerine bölerek iki farklı ilçeye bağlamasının kabul edilemez bir uygulama olduğunu kaydetti.

İzzet Çetin’in yasa önerisi olarak sunduğu metin şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Ankara İlinde Çayyolu adıyla yeni bir ilçe kurulması hakkındaki kanun teklifim ve gerekçesi ek’te sunulmuştur.
Gereğini arzederim. Saygılarımla.

İzzet ÇETİN
Ankara Milletvekili


GENEL GEREKÇE
...

Çayyolu, Ankara’nın batı bölgesinde hızla gelişen, büyük bir nüfusu barındıran, gelişmesini sürdüren, nüfusunu artıran bir yerleşim bölgesidir. 6360 sayılı “On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında bir gece yarısı AKP hükümetinin İçişleri Bakanı tarafından verilen bir önerge ile Çayyolu ikiye bölünerek bir bölümü Etimesgut İlçesine, bir bölümü de Çankaya İlçesine bağlanmıştır. Çayyolu sakinlerinin görüşü alınmadan, onların ne istediğine aldırmadan yapılan bu tasarrufu bölgede yaşayanlar büyük bir tepki ile karşılamışlardır. Bu tepkilerini yazılı ve görsel medya ile sosyal medya aracılığı ile ortaya koymuşlar ve onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilen yasanın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye geri gönderilmesini istemişler, ancak sonuç alamamışlardır. Yasa, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 
Çayyolu sakinleri oluşturdukları platform, dernek vb. sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yıllardır Çayyolu’nun ilçe olmasını istemektedirler. Bu amaçla, Çayyolu’nda yaşayanların eğilimlerini belirlemek için anketler yapılmıştır. Halen imza kampanyası devam etmektedir. Yapılan bu anketlerde %90’lar gibi çok yüksek oranlarda ilçe olma isteği ortaya konulmuştur. AKP’nin yaklaşan yerel yönetimler seçimleri için oy kaygısı nedeniyle Çayyolu’nu ilçe yapmak yerine bölerek iki farklı ilçeye bağlaması kabul edilemez bir uygulamadır. 
Kırsal nüfusun azalmasına paralel olarak şehir nüfusunun artması, şehirlerin hızla büyümesine, yeni yerleşim alanlarının oluşmasına, dolayısıyla buralardaki kamu hizmeti gereksiniminin artmasına neden olmaktadır. Çayyolu 300 bine yaklaşan nüfusu ile Ankara’nın planlı gelişen, hızla büyüyen güzide yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. 6360 sayılı yasa ile şekillenen yeni idari yapıyla Çayyolu’nda etkin ve verimli kamu hizmeti sunmak önceki duruma göre daha da zorlaşmıştır. 
Kanun teklifi ile nüfusu pek çok il ve ilçe merkezinin üzerinde olan Çayyolu’nun, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın da istekleri doğrultusunda, daha etkin ve verimli kamu hizmeti sunulmasını sağlamak için ilçe olması amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-
Ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ilçe olmasında büyük yararlar bulunan Çayyolu’nun ilçe olması öngörülmüş ve bu ilçeye bağlanacak mahallelerle ilgili düzenleme ekli (1) sayılı listede gösterilmiştir.
MADDE 2- Merkezi İdare tarafından ilçe kuruluşu ile ilgili olarak oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilendirilmektedir.
GEÇİCİ MADDE 1- İdare Kurulu oluşuncaya kadar geçecek süre içinde yetkili olacak idare kurulları belirtilmektedir.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.

ANKARA İLİNE BAĞLI ÇAYYOLU ADIYLA BİR İLÇE KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Ekli (1) sayılı listede adları yazılı mahalleleri kapsamak ve merkezi Çayyolu olmak üzere Ankara ilinde Çayyolu adıyla yeni bir ilçe kurulmuştur.
MADDE 2- Bu Kanunla kurulan Çayyolu İlçesinde merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. 
GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanunla kurulan ilçede, İlçe İdare Kurulu oluşturuluncaya kadar bu yerlerdeki adli, idari ve diğer işlemler eskiden bağlı olduğu il ve ilçenin idare kurulu tarafından yürütülür.
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

(1) SAYILI LİSTE
ÇAYYOLU İLÇESİNE BAĞLANACAK MAHALLELER

1. Çayyolu
2. Aşağı Yurtçu 
3. Şehitali
4. Beytepe
5. Taşpınar
6. Yapracık
7. İncek
8. Yukarı Yurtçu
9. Tuluntaş
10. Fevziye
11. Ballıkuyumcu
12. Alacaatlı
13. Dodurga
14. Mutlukent
15. Konutkent
16. Yaşamkent
17. Koru 
18. Ahmet Taner Kışlalı
19. Mustafa Kemal
20. Söğütözü
21. Ortadoğu
22. Bilkent
23. Dumlupınar
24. Ümit

 

 

 

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.