Haberler


İstifa ettiren plan yeniden gündemde
  • Yorumlar: 0
  • 17 Eylül 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2243
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

İstifa ettiren plan yeniden gündemde

0 0

Eski CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül’ün istifasına ve partide tartışmalar yaşanmasına neden olan Alacaatlı’daki imar değişikliği yeniden gündemde. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin başvurusu sonucu yargı tarafından iptal edilen imar değişikliği, Anakent Belediye Meclisi’nde, “küçük bir düzeltmeyle” yeniden kabul edildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında değişikliğe MHP’li üyeler muhalefet etti. CHP kontenjanından seçildikten sonra partiden istifa eden komisyon üyeleri Adnan Ercan ile Durmuş Akkaya ise değişikliğin yeniden kabulünü onayladılar. Değişikliğin mecliste görüşülmesi sırasında ise CHP grubu değişikliğe karşı çıktı.

Ne olmuştu?
İmar tartışması, CHP’li muhaliflerin olağanüstü kongre toplama girişimleri dönemine denk geldi. Dönemin Ankara İl Başkanı Şengül, Alacaatlı’da Ema Havuzlu Konutları’nın bulunduğu parsellerde inşaat yapılacak alanın artırılmasını öngören 1/5000’lik planın Anakent Belediye Meclisi’nden geçtiğini, CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin de 1/1000’lik planı hemen yaparak uygulamaya koyduğunu, bu konuda kendi uyarılarının ciddiye alınmadığını açıkladı. Şengül, Yenimahalle Belediyesi’nin planı yapmak için bir yıllık süresi olduğunu, yargıya gitme seçeneğini de kullanmadığını belirterek, planın yargıya taşınmaması için kendisi aracılığıyla partiye rüşvet önerildiğini de iddia etti. Tartışmanın büyümesinin ardından Şengül ve ekibi görevlerinden istifa ettiler.

Yargı yine iptal etti
CHP içindeki bu tartışmalara karşın yürürlüğe giren plan değişikliği, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nce yargıya taşındı. İddiaları inceleyen yargı, tartışmalı kararın plan notlarından birini iptal etti. Ankara 11. İdare Mahkemesi, iddiaları bazı noktalardan reddederken, bazı noktalarda haklı buldu. Mahkemenin kararının bir bölümü şöyle: “...Bodrum katlardan birinde emsal harici iskân sağlanacağı, birim alanda planla getirilen nüfusta, hesapta olmayan gizli bir nüfus ve yoğunluk artışı getireceği, donatı alanlarını ve altyapıyı, kentsel çevre sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyici nitelikte olduğu, yasal olarak iskânı mümkün bodrum katların emsale dahil olması gerektiği nedeniyle yukarıda tanımlanan kriterlere uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Açıklanan nedenlerle 5 nolu plan notunun 2. cümlesinin iptaline karar verildi.”

MHP muhalif kaldı
Yargıdan gelen iptalin ardından plan değişikliği, Anakent Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yeniden gündeme getirildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndaki görüşmelerde, inşaat alanının artırılmasını içeren öneriye, MHP’li üyeleri İbrahim Uyar ile Mecnun Baş karşı çıktı. Mahkeme kararının tam olarak dikkate alınmaması gerekçesiyle iki MHP’li üye ret oyu verdi.

Ancak komisyon üyeliklerine seçilmelerinin ardından geçtiğimiz nisan ayında CHP’den istifa eden ve Yenimahalle kontenjanından Anakent Belediye Meclisi’ne gelmiş olan Ercan ile Akkaya, onay yönünde oy kullandılar. Ercan ile Akkaya’nın istifasının ardından komisyonda temsil edilemeyen CHP, parti olarak bir görüş orataya koyamadı. Ancak raporun belediye meclisinde görüşülmesi sırasında, CHP grubu plan değişikliğine ret yönünde oy kullandı. Ercan ile Akkaya ise kabul yönünde oy verdiler.

Yenimahalle ne yapacak?
Anakent Belediye Meclisi’nde değişikliğin onaylanmasının ardından konu yeniden Yenimahalle Belediyesi’ne gelecek. Planın 1/1000’lik bölümünü Yenimahalle Belediyesi’nin bir yıl içinde yapması gerekiyor. Aksi halde bunu da Anakent Belediyesi’nin yapma yetkisi bulunuyor. Ancak Yenimahalle Belediyesi, bu bir yıllık süre içinde yargının iptal kararını dikkate alarak yeniden yargıya başvurabilir. Yenimahalle Belediyesi’nin hangi yolu seçeceği önümüzdeki dönemde belli olacak.

SERTAÇ EŞ
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.