Haberler


Hızlı değil ‘kara tren’
  • Yorumlar: 0
  • 14 Şubat 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2232
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Hızlı değil ‘kara tren’

0 0

1 milyar liralık proje: Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Projesi toplam 1 milyar 11 milyon 680 bin TL’ye maloldu. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından “Biz laf değil eser siyaseti yapacağız demiştik” sözleriyle açıldı. Ancak trenin 27 Ocak 2011 Pazartesi günü yapılan 21.45 Ankara-Konya “ray ve fren sistemlerinin eksi 15 derecedeki kış şartlarında donduğu” ortaya çıktı.

TCDD’den yanıt alamadılar: Sefer sırasında 4 saat Konya Ovası’nda bekletilen yolcular, ısınma sisteminin tam çalışmaması nedeniyle de büyük sıkıntı çektiler. Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’ye dilekçe veren yolcular “bilet ücretlerinin iadesi” taleplerine de bir yanıt alamadılar. Bir yolcu “Çağdaşlık bu ise buharlı, kara trene bile razıyım” dedi.

Cumhuriyet Ankara’ya ulaşan dilekçelere göre 27 Ocak 21.45 seferinde yaşanan ilginç olaylar şöyle gelişti:

Yoğun kar iptali: 27 Ocak tarihli Konya-Ankara YHT’nin 14.30 seferi yoğun kar yağışı nedeniyle iptal edildi. 17.00 treni biletlerinin tamamının satılması ve 19.30 treninin de hava şartları nedeniyle iptal olması, yolcuları 21.45 trenine yönlendirdi.

Önce raylar dondu: Soğuk hava nedeniyle yavaşlatılan Yüksek Hızlı Konya-Ankara Treni, saat 23.23’te Ankara’nın Polatlı ilçesine 20 dakika uzaklıkta ıssız bir yerde durdu. Yolcuların soruları üzerine, tren yetkilileri, soğuk hava nedeniyle “rayların donduğunu”, çözme çalışmalarının yaklaşık 15 dakika süreceğini söylediler. Bu gergin bekleyiş sırasında, trenin iç elektrik sistemi 20 dakika kesildi.

Rayları çözerken fren dondu: Bir 45 dakikanın daha geçmesinin ardından bir makinist yolculara,“Rayların çözülmesi çalışmaları sırasında trenin fren sistemi dondu. Durduğumuzdan bu yana elimizden geleni yaptık. Treni hareket ettiremiyoruz. Akara’dan yeni tren istedik duyurusunu yaptı. 2 saat ıssız bir yerde, beklemek zorunda kalan yolcular, Ankara’dan trenin 2 saat sonra istenmesine de tepki gösterdiler.

* Elektrik gidince, soğuk bastırdı: Öte yandan, elektrik sisteminin tam kapasite çalışmaması nedeniyle ısınma sistemine de yeterli güç verilemedi. Soğuk baş gösterdi.

* ‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz’: Saat 03.00 civarında Ankara’dan talep edilen başka bir YHT geldi. Trenlerin arasında yolcuların geçişini sağlayacak demir köprüler kuruldu. Yolcuların “Yeni gelen trenin de frenleri donarsa bu soğukta ne yaparız?” sorusuna bir görevli “Biz de duruma göre hareket ediyoruz, ne yapacağımız biz de bilmiyoruz” yanıtını verdi.

* ‘Eksi 40 dereceye dayanabilirdi’: Yeni gelen trene geçişler sağlandı ve tren 4 buçuk saat sonra 04.00 sularında hareket edebildi. Yolcularla sohbet eden tren görevlisi “Bize fren sisteminin eksi 40 dereceye kadar dayanabileceği söylenmişti. Eksi 15 derecede donmasına biz de anlam veremedik” dedi.

* ‘Kara trene razıyım’: Bir yolcu yaşadıklarını “Çağdaşlık bu ise buharlı, kara trene bile razıyım. Hele böyle ağır kış koşullarında bizim en güvendiğimiz araç, trendi. Kar, kış dinlemezdi. Ne demek trenin kar diye kış diye mahsur kalması! Halkın parasını beceriksizce harcıyorlar” diye tepki gösterdi.

Buna benzer sorunların takip eden günlerde de yaşanması nedeniyle TCDD, 9 Şubat itibarıyla“Ankara-Konya-Ankara arasında işletilen Yüksek Hızlı Trenlerin saat ve sefer sayılarında ağır kış şartları nedeniyle ayarlama yapıldığını açıkladı ve sefer sayılarını azalttı.

 

SİNAN TARTANOĞLU 
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.