Haberler


Havai fişek Ankara’da da yasaklandı
  • Yorumlar: 0
  • 10 Temmuz 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2263
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Havai fişek Ankara’da da yasaklandı

0 0

 

Çayyolu Haber Bülteninin Temmuz sayısında yer alan Mustafa T.Turhan’ın Hamiş; Havai Fişek başlıklı notunda, havai fişek atılmasının gerek Paris ve Roma gibi Avrupa’nın büyük kentlerinde, gerekse İstanbul Valiliğince alınan karar gereğince yasaklandığı belirtilerek, aynı uygulamanın Ankaramız’ da da yapılması talep edilmiş ve "darısı başımıza" denilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Ankara Valiliğinde yapılan açıklama, bu talebimizin gerçekleştiğini gösterdi.

Bizzat Ankara Valisi Alaattin Yüksel tarafından yapılan açıklamada, İl Mahalli Çevre Kurulunca, havai fişek konusu dahil, çevresel gürültüyle ilgili bir dizi karar alındığı belirtildi.

27.06.2012 tarihinde toplanan Ankara İl Mahalli Çevre Kurulu, vatandaşlarımızın huzur, sükun ve sağlığını korumak için, Ankara ili merkez ilçelerinde (Çankaya, Altındağ, Mamak, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut, Sincan, Gölbaşı ve Pursaklar) uygulanmak üzere çeşitli kararlar aldı.

Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı kararlara göre; Ankara ili merkez ilçelerinde ses yayın cihazı kullanarak veya davul zurna ile sokak aralarında veya meskun mahale bitişik yerlerde, resmi açılış, kutlama ve mahalli kurtuluş günleri haricinde her türlü eğlence, düğün, kutlama vb. faaliyetler yasaklandı.

Karara devamla, "Merkez ilçelerin dışında havai fişek atımının, gerekli çevre güvenliği ve iznin alınmasından sonra, sadece ehliyetli kişiler tarafından saat 22:30’ dan önce atılmasının sağlanması, resmi kutlama, resmi açılış ve mahalli kutlama günleri dışında bu saatten sonra havai fişek atılması kesin olarak yasaklanmış olup, bu konulara aykırı hareket edenlerin ve şikayetlerin tespitinin kolluk kuvvetlerince veyabelediye zabıtalarınca yapılmasına, durum tespit tutanağının gürültü kontrolü konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetki devri yapılmış Belediyeler olan Çankaya, Mamak, Altındağ ve Yenimahalle Belediyesınırlarında ilgili Belediye Başkanlıkları, bunun haricinde olan yerleşim birimlerinde ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına bırakılmıştır." denilerek havai fişek atılması da yasaklandı.

Mahalli Çevre Kurulu Toplantısında, alınan kararların sonunda kendilerine bildirimde bulunulan ilgili belediyelerin eğlenceyi düzenleyene 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin (h) bendinde yer alan "fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 18.847 (2012 yılı için geçerli miktar) "18 bin 847 T.L. idari para cezası verilir’" Türk Lirası idari para cezası verilir" hükmüne göre idari para cezası uygulamasına, ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 183. maddesi kapsamında eğlenceyi düzenleyen hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

İl Mahalli Çevre Kurulunun anılan kararıyla ilgili olarak bir mesaj yayınlayan Ankara Valisi Alattin Yüksel; "27.06.2012 tarihinde Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan kararların tüm ilde kararlılıkla uygulanacağını" söyledi ve "Ankara halkı huzuru hak ediyor." dedi.

Aynı konu, bugünkü Hürriyet’te Ömür GEDİK tarafından da ele alındı. Havai fişek atılmasının çevreye verdiği zararlara değinilen yazıda şöyle denildi:

"İstanbul’da 1 Temmuz’da başlayan havai fişek yasağında ilk ceza, Büyükçekmece Belediyesi’ne kesildi. Yasağın gerekçesi ise havai fişeklerin izin verilen saatten (22.00’yye kadar izin var) geç atılması ve yaptığı görültü.

Oysa asıl dert başka olmalı.

Evleniyoruz, çocuğumuz sünnet oluyor, şenlik yapıyor halkımızı eğlendiriyoruz, bundan herkesi haberi olmalı diyenler lütfen anlamaya çalarak okuyum. Yaptığınız iş hayvanlara da zarar veriyor. Yaralanan, yumurtalarını kıran, hatta korkudan kücücük kalpleri duran kuşlar var. Panik yapıp caddeye fırlayarak ezilen kedi köpekler...

Havai fişeklerin şok etkisi yaratarak toplu balık ölümlerine yol açtığı biliniyor.

Sizin eğlenceniz, gösterişiniz için bunca cana değer mi?

Düğünlerde, davetlerde, kutlamalarda, belediyelerin düzenlediği festivallerde sahneye çıkan şarkıcılara sesleniyorum... Lütfen sözleşmelerinize "havai fişek gösterisi olmasın" şartını koyun. Havai fişek gösterilerini korkmadan, işimden olurum demeden kınayın, eleştirin. Şu ülkede sanatçı desteğiyle ve birliğiyle bir şey başarmış olalım.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.