Haberler


Gürsel Tekin'in Ankara değerlendirmesi
  • Yorumlar: 0
  • 07 Mart 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1961
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Gürsel Tekin'in Ankara değerlendirmesi

0 0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin yaklaşan seçimler öncesi sürekli gündemde olan yerel yönetimleri, Türkiye’deki belediyecilik uygulamalarını ve Ankara’yı değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Türkiye’deki belediyecilik uygulamalarını, yaklaşan genel seçimler öncesi belediyelerin sürekli gündemde olmasını, Ankara’yı ve iktidar olmaları durumunda belediye yasasında yapacakları düzenlemeleri Ankara Hürriyet’e anlattı.

Belediyelerde yaşanan esas problemin mevcut yerel yönetimler yasasından kaynaklandığını savunan Tekin şunları söyledi:
“9 yıldır ülkeyi yöneten Sayın Başbakan’ın, ‘Senin belediyen, benim belediyem’ diyerek belediyeleri tasnif etmesi dehşet verici. Sen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanısın. Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir ayrım olmaz. Tüm belediyeler senindir. Gidip coğrafyanın en doğusunda bir heykele ucube dedi. Sayın Başbakan oradaki yapıya ucube diyorsun da
Ankara’nın İstanbul’un göbeğindeki ucubeyi neden görmüyorsun.

Ucube olan yasa

Eskişehir Yolu’ndaki o ucube demir yığınını görmüyor musun? Ankara’da yanıbaşında onlarca ucubeyi sayabilirim, kendisine isterse fotoğraflarını da yollatabilirim.

Tüm bu ucubelerin olmasının tek nedeni ucube bir belediye yasasının varlığıdır. 2005 yılında tamamen ranta dayalı bir yasa yapıldı. İleri demokrasi diyeceksiniz, bir yandan da belediye başkanlarını özel yetkilerle donatacaksınız.
Şu an belediyeler, tartışılan başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Her şey belediye başkanının iki dudağı arasındadır. Belediye Meclisleri semboliktir. Meclisin tek yetkisi imar planları yapılırken, parmakları indirip kaldırmaktır. İhaleleri mi denetleyebiliyor, belediye başkanına mı karşı çıkabiliyor, ne yapıyor bu meclisler?

Sıfır torpil vaadi

Ahbap, çavuş, dost, arkadaş ilişkilerine göre Meclislerin oluşturulmasının önüne, belediye meclislerinin temsil kabiliyetlerini arttırarak geçeceğiz. Öyle bir sistem düşünün ki belediye başkanlarının yüzde 95’i soruşturma geçiriyor. Yüzde 90’ı da yargılanıyor. Türkiye’de durum budur, çünkü sistem arızalıdır. Siz hata yapmazsanız, bürokratlarının hata yaptırır. Bir işletme ruhsatı alacaksınız, 30 kapı dolaşıyorsunuz, 50 yerden torpil arıyorsunuz. Türkiye’de emlak vergisini ödemek için insanlar torpil arar hale gelmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Belediye şirketleri ayrı bir dünya. Rant kapısına dönüşmüş. Yöneticilerine bakın. Yandaşlar, arkadaşlar... Tarla gibi, yiyelim, içelim, keyfimize bakalım.
Çok uzaklara gitmeden, Almanya’da, İngiltere’de mevcut işleyen sistemler var. Yerel yönetim yasasıyla ilgili de bu yönde ciddi çalışmalarımız var. Kuracağımız sistemde sıfır bürokrasi vaadediyoruz. Kimse torpil aramayacak, belediye meclisleri güçlendirilecek.”

BAZI kurumlarda yapılan uygulamaları, “organize işler” olarak tanımlayan Tekin şöyle konuştu:
“Yılmaz Erdoğan’ın Organize İşler filmini hatırlarsınız. Bunların organize işlerini öğrenmek isteyen bir yöneticisi çıksın karşıma, anlatamazsam siyaseti bırakacağım. Bunlar önce gidiyor Milli Emlak’tan 49 yıllığına bir yeri satışa çıkarıyor. Sonra birisi bunu kiralıyor, ardından bu yer satışa çıkarılıyor. Herhangi bir kişi ya da kurum 49 yıl sonrasının satışı için bir yeri alır mı, almaz. 49 yıllığına kiralayan bu yeri alıyor ve organize işlerin ilk ayağı tamamlanıyor. İkinci aşamada buranın imar durumuna bakılıyor. Örneğin adam 2 milyon dolara bu araziyi aldıysa bir imar planı yapılıyor. Buranın değeri 150 milyon dolara çıkıyor. Bu 148 milyon dolar kimin hakkı? Bu helal para mıdır. Vicdanınız sızlamayacak mı? “

Ankara ucube bir kent

“DİĞER taraftan basit ve halkı ilgilendiren konularda 8-9 farklı kurumun yetikisi olur mu? Bana dünyada böyle bir model göstersinler. Mevcut yasayla ucube kentler ortaya çıkıyor. Bakın Ankara’ya. Bu kentin ucube olmadığını kim söyleyebilir. Sabah kalkıyorsun yeni bir bina, yeni bir rezidans yükselmiş. Rezidans da bunlarda moda oldu zaten. Ankara’da kafamı nereye kaldırsam başka bir ucube görüyorum. Eskişehir Yolu’ndaki metal yığınını kaldırmak çok mu zor. Hiç kullanılmayan üst geçitler ucube değil mi? Sayın Başbakan kentin merkezindeki bu ucubenin yanından hiç mi geçmiyor? Meydanı olmayan bir başkentte olmaktan hiç biri rahatsız olmuyor?
Bu kentin belediye başkanı, ‘CHP uzmanıyım” diyor.
CHP uzmanı olduğu kadar Ankara’nın uzmanı olabilseydi, hiç bunları konuşmazdık. CHP’yle meşgul olacağına, kentle meşgul olsun. Kentin ciddi sıkıntıları, ucubeleri var. Trafik sorunu, planlama sorunları var. Nasıl başka partilerin iç işleri bizi ilgilendirmezse CHP’de onu ilgilendirmez.”

Metal yığını

Gürsel Tekin, Eskişehir Yolu’nda bulunan demir kafese de değindi ve şunları söyledi:
“Eskişehir Yolu’ndaki metal yığınını kaldırmak çok mu zor. Hiç kullanılmayan üst geçitler ucube değil mi? Sayın Başbakan kentin merkezindeki bu ucubenin yanından hiç mi geçmiyor? Meydanı olmayan bir başkentte olmaktan hiç bi rahatsız olmuyor?”

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.