Haberler


Gizli hazine sizi bekliyor
  • Yorumlar: 0
  • 25 Temmuz 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1810
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Gizli hazine sizi bekliyor

0 0

Milli Kütüphane, 1934 yılından beri, Türkiye’de basılan her türlü eseri biriktiriyor ve ülkenin hafızasını oluşturuyor. Bu hafıza, günümüze geldiğinde bir hazineye dönüşmüş durumda, her yurttaşın kullanımına açık. Yaz sıcaklarında, merkezi klima sistemi ile serinletilen salonlarda el yazması eserleri, 513 eserden oluşan resim koleksiyonunu görebilir, günlük gazeteleri okuyabilirsiniz.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kurum olarak AB’ye girdiklerini, 48 Avrupa ülkesiyle internet üzerinden bağlantı sağladıklarını dile getiriyor. Acar, Milli Kütüphane üzerinden Avrupa’daki tüm kütüphanelerdeki eserlerin sorgulanabileceğini ve yararlanılabileceğini vurguluyor.

Gününün önemli bir bölümünü Milli Kütüphane’de geçiren bir Ankaralı kitlesi de var. Başkan Acar, salonları göstererek, “Görüyorsunuz, yaz olmasına karşın ziyaretçilerimiz eksik olmuyor. Haziran ayı sonuna kadar 352 bin kişi ziyaret etmiş” diye konuşuyor. Acar, telif sorunu olmayan bütün eserlere internet üzerinden, birçok uluslararası alanda yayın yapan elektronik dergiye de kurumdan ulaşmanın olanaklı olduğunu, araştırmacılara tahmin edemeyecekleri olanaklar sunduklarını dile getiriyor.

Mutlaka zama ayırın
Kütüphane bünyesindeki 5 bin 500 taş plak dijital ortama kaydedilerek internete yüklenmiş. İsteyenler “www.mkutup.gov.tr” adresinden, Müzeyyen Senar, Safiya Ayla veya Münir Nurettin Selçuk’u dinleyebilir.

Acar, 1928 öncesi basılı eserlerin tamamını dijital ortama kaydettiklerini belirterek şu bilgileri veriyor:

“Osmanlı, Selçuklu dönemlerindeki el yazmaları var. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle bulunan bin yıllık incil var. Ceylan derisine Grek harfleriyle yazılmış, tahta kapaklı... Dana derisine Habeş harfleriyle yazılmış, tahta kapaklı bir İncil daha var envanterimizde.”

Kütüphane bünyesinde çok sayıda el yazması Kuran-ı Kerim de mevcut. Osmanlı’ya ait eserler arasında Fatih Sultan Mehmet’in babası Sultan İkinci Murat için yazılan “Muratname” dikkat çekiyor. Eserde satranç ayrıntılarıyla tarif ediliyor. Kütüphanede Hacı Ali Turabi’nin Divanı, Aşık Paşa’nın “Garipnamesi” de sergileniyor.

Hoca Ali Rıza koleksiyonu
Kütüphane’de 327’si Hoca Ali Rıza’ya ait olmak üzere 513 tablo bulunuyor. Koleksiyon, sanat araştırmacılarına açık ve çelik kapılarla korunuyor. Eserler zaman zaman kütüphanede, zaman zaman da diğer salonlarda açılan sergilerde sergileniyor. Koleksiyondaki bazı eserler şöyle:

İbrahim Çallı’nın “Yaralı Asker”, Feyman Duran’ın “Osman Çavuş” ve İhsan Cemal Karaburçak’ın “Orksetra Şefi.”

Kitap kuyumcuları
Kütüphane’nin Restorasyon Bölümü, el yazmalarının ve yıpranmış materyallerin onarımını yapıyor. Yarısı olmayan gazeteler, tek örneği olan nadir el yazmaları, kütüphane bünyesinde kullanıcıların sıkça başvurması nedeniyle yıpranan eserler burada elden geçiriliyor. Kendilerini “kitap kuyumcuları” olarak niteleyen çalışanlar özellikle Atatürk’ün öldüğü döneme ait gazeteler, ihtilal dönemi gazetelerinin çok kullanıldığı için zamanla yıprandığını dile getiriyorlar.

Başkan Acar, kütüphane bünyesinde bulunan nadir ve değerli eserlerin çalınmasının ve müzayedelerde el değiştirmesinin olanaksız olduğunu belirterek şu istekte bulunuyor:

“Çıkmasını beklediğimiz yasal düzenleme bir an önce çıkarsa, kütüphanemiz daha da zenginleşecek.”

SERTAÇ EŞ
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.