Haberler


Fethi Yaşar, Engin Uç'u CHP disiplin kuruluna verdi
  • Yorumlar: 0
  • 08 Kasım 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2759
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Fethi Yaşar, Engin Uç'u CHP disiplin kuruluna verdi

0 0

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Engin Uç’u “kesin ihraç” talebiyle CHP Yenimahalle İlçe Disiplin Kurulu’na şikayet etti.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çayyolu Haber Bülteni ve cayyolum.com editörü Engin Uç’u CHP Yenimahalle İlçe Disiplin Kurulu’na şikayet etti. Partiden “kesin ihraç” talebiyle başvuruda bulunan belediye başkanı Yaşar’ın gerekçesi “29 Ekim’de Ulus’taki törenlere katıldığı, ancak bunun cayyolum.com’da katılmadığı şeklinde haber yapılmasına dayandırıldığı belirlendi.

Engin Uç, bunun üzerine şu açıklamayı yaptı ve bu metni CHP Yenimahalle İlçe Başkanlığına da teslim etti;

CHP Yenimahalle İlçe Başkanlığına

ANKARA

İTİRAZ DİLEKÇESİ TASLAĞI "Resmi olarak" CHP’li olan, Yenimahalle Belediye başkanı Sn. Fethi Yaşar, “Çayyolu Tokmağı” imzasıyla 30.10.2012 tarihinde sitemizde yayımlanan “Ne Demeli” başlıklı yazıda, 29 Ekim Günü Ulus’taki Cumhuriyet Bayramı Kutlamalarına katıldığı halde, katılmamış gibi gösterildiği iddiasıyla, tarafıma disiplin işlemi yapılması istemiyle başvuruda bulunmuş.

Pek çok kişi bu girişime şaşırsa da, aslında, olayların akışı ve Yenimahalle Belediye Başkanının seçildikten sonra geçirdiği “evrim” dikkate alındığında, gelinen bu noktayı yadırgamamak gerekir.

Çünkü bugünkü Yenimahalle Belediyesinde CHP den seçilmiş olan 18 belediye meclis üyesi istifa etmiş olup, Sn. Başkan istifa etmese de, bütün icraatını bu istifacılarla omuz omuza yürütmekte, CHP’den istifa etmemiş olan 6 belediye meclis üyesine de benim reva görüldüğüm davranışların benzerleri yapmakta, AKP ve MHP’li meclis üyeleriyle ise çok iyi anlaşmaktadır.

Yenimahalle İlçe Örgütü Yönetimiyle de ilişkisinin olmadığı gözetildiğinde, Sn. Başkanın CHP’li olduğuna inanmak çok güçtür.

Bu çerçevede,  fiilen olmasa da “resmi olarak” partili görünen Sn. başkanın hakkımda disiplin işlemi yapılması talebiyle başvuruda bunmasını anlamaya da imkan yoktur.

Çünkü her şeyden önce, Başkanın disiplin işlemi talebine dayanak olarak gösterdiği “Ne Demeli” başlıklı yazının altındaki imza, “Çayyolu Tokmağı”dır.

Sn. Başkan, bu yazının Engin Uç tarafından yazılmış olduğuna nasıl ve hangi verilerden hareketle hükmetmiştir, bunu anlamak mümkün değildir.

Çayyolu Tokmağı, bir rumuz olarak kullanılmakta olup, bu rumuzla yayımlanan yazıların tümü, tamamen kurumsal nitelikli olup,  www.cayyolum.com internet sitesinde yazı yazan hiç bir yazara mal edilemez. 

Nasıl ki, Sözcü Gazetesinde Tokmak imzasıyla yayınlanan yazılar, kurumsal nitelik taşıdığından, bu gazetedeki hiçbir yazara doğrudan atfedilemiyorsa, aynı durum, Çayyolu Tokmağı imzasıyla yazılan yazılar için de geçerlidir.

Hal böyleyken, Çayyolu Tokmağı imzalı bir yazıdan hareketle, hakkımda işlem talebiyle girişimde bulunulmasının hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığı çok açıktır.

Birincisi budur!

İkincisi, söz konusu yazı, içeriğinden görüleceği üzere  www.cayyolum.com sitesince üretilmiş bir haber de değildir. Tamamen 30.10.2012 tarihli Hürriyet Gazetesinin Ankara Ekinde, “Alternatif Güzergah” manşetiyle ve aynen,“Tüm Türkiye Ulus’taki ‘Alternatif Cumhuriyet kutlaması’na kilitlenirken, ‘aynı saatlerde’ Vosvoslar’ın da alternatif yıldönümü kutlaması vardı” ifadeleriyle verilmiş olan habere dayandırılmış bir yorumdur. Eğri oturup, doğru konuşmak gerekirse, bu manşet ve cümleden, tüm Türkiye Ulus’tayken, aynı saatlerde belediye başkanının vosvos turunda olduğundan başka bir anlam çıkmadığı çok nettir. Özellikle “aynı saatlerde” ifadesi, bunun böyle anlaşılması için yeterli değil midir? Adı geçen gazete incelendiğinde, başkanın o gün Ulus’ta da bulunduğuna dair tek bir satırın yer almadığı görülecektir. Tüm “haber yorumlar” nasıl ki,  haber ajanslarının geçtiği, yazılı veya görsel basında yer alan haberler üzerine görüş belirtilerek yapılıyorsa, sitemizde yer alan söz konusu haber yorumda böyle yapılmıştır. Dolayısıyla ortada, Sn. Başkan hakkında sitemizce “kasıtlı” ve “kötü niyetli” bir haber yapılmasının söz konusu olmadığı bütün çıplaklığıyla ortadadır.

Nitekim, bu yorumdan bir gün sonra, Sn. Başkanın Ulus’taki törenlere katıldığının öğrenilmesi üzerine sitemizde “Zorunlu Açıklama” başlığıyla yapılan kamuoyu duyurusunda,  Cumhuriyet Bayramının en geniş katılımla kutlanması ve Sn. Başkanın da bu kutlamalara katılmış olması cayyolum.Com’u ve Çayyolu Gönüllülerini sadece memnun edecektir.  İfadesine yer verilerek bir gün önceki haber yorumun düzeltilmesi de bu konudaki iyi niyetimizin en çarpıcı göstergesidir.

Hal böyleyken, Sn. Belediye Başkanı tarafından, doğrudan hakkımda disiplin işlemi yapılması talebiyle girişimde bulunulması, hak arama özgürlüğünde ziyade, basın özgürlüğüne müdahale niteliği taşımaktadır.

Anlaşılan odur ki, Sn. başkan, Engin Uç’un parti üyesi sıfatıyla, gazetecilik sıfatının birbirinden farklı olduğunun ayrıntısını gözden kaçırmış, sitemizde, başında bulunduğu belediyenin yanlış ve ilgili mevzuata aykırı uygulamaları hakkında yapılan haber ve yorumların yer almasına karşı uzun zamandır sergilediği hırçın ve baskıcı tutumuna yeni bir halka daha ekleyerek, kendisinin disiplin cezasıyla tecziye edilmesini talep etme noktasına gelmiştir.

Sn. Başkanın bu tutumu basın özgürlüğüne müdahaleden başka bir anlam ifade etmemektedir.

Oysa ki, bu müdahaleyi yapan başkanın halen resmi olarak üyesi göründüğü partisinin programında basın özgürlüğüne büyük önem verilmektedir.  Programın 66. sayfasında aynen, “Sansür ve öndenetime son verilecek, basın hakları ve iletişim özgürlüğü korunacak: Yayınlarda sansür veya ön denetime kesinlikle karşı olan anlayışımızla, bu konuda sadece uluslararası normlarda yargı denetimine bağlı kılınması öngörülecek, basın hakları ve iletişim özgürlüğü sonuna kadar savunulacaktır.

 Yerel medya desteklenecek: Yerel demokrasinin güçlendirilmesinde önemli bir işlevi olan yerel görsel ve yazılı medyanın gelişmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Yerel radyo, televizyon ve gazeteler ile internet yayıncılığının, mesleki etik ile yansız, bağımsız ve özgür habercilik kurallarına bağlı kalmaları eşliğinde, mali ve kurumsal yapılarının güçlendirilmesi önemle desteklenecektir. Yerel televizyonların uyduya çıkma ücretleri makul bir düzeye indirilecektir.” Denilmektedir.

Programda bu ilkelerin yer almasına rağmen, Sn. Başkanca sergilenen son tavır ve  belediyesince, gerek sitemiz ve gerekse aylık olarak yayımlanmakta olan Çayyolu Haber Bülteni’ne karşı genel olarak takınılan baskıcı ve müdahaleci tutumun parti ilkeleriyle bağdaşmadığı tartışmasızdır. Bu durum çerçevesinde, şayet disiplin işlemi gerektiren bir parti suçundan söz edilecekse, bunun, Sn. başkanın, altında Engin Uç imzasının bulunmadığı, genel medyada yer alan bir habere atfen yazılmış  olup, ertesi gün, hiçbir tekzip söz konusu değilken, tamamen iyi niyetle düzeltilen bir yorum nedeniyle, yaptığı disiplin başvurusunun hukuksuz girişim olduğu çok açık ve ortadadır.

Engin Uç (CHP Üyesi)

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.