Haberler


Etimesgut’a ağır sanayi
  • Yorumlar: 0
  • 13 Aralık 2013 16:22
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1798
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Etimesgut’a ağır sanayi

0 0

Eryaman ve Etimesgut arasında kalacak bölgeye Yüksek Hızlı Tren Kompleksi yapılacağı tabelaları asıldı. Yüksek Hızlı Tren Kompleksi’nin tabelalarının arkasında ise Ağır bakım üniteleri ve kimyasal depolama alanları çıktı. Eryamanlılar projeyi Mimarlar Odası’na şikayet etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısına, Eryaman Halk Dayanışması ve Eryaman sakinleri katıldı.  Projeye tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Proje, AOÇ sınırlarına yakın olan, Etimesgut kent merkezini içine alan   Optimum alış veriş merkezinin arkasından başlayan 300 bin metrekarelik bir alana yapılıyor. Bu alan Oda olarak takibimizde olan yapılara tescil istediğimiz, tescil yapılmayan bir alandı. Süreç yeni değil daha önce aynı alana davalar açmıştık. Şimdi alanda gar kompleksi projesi var. Burada ilginç bir başlıkla “Şeker fabrikası arazisine yüksek hızlı tren gar kompleksi yapılıyor” şeklinde ilanlar asılmış. Proje ihalesi yapılmış durumda burada düşündüğümüz anlamda bir gar kompleksinden söz etmek mümkün değil. Yine ulaşım plansızlığı ile karşı karşıyayız. Etimesgut, Eryaman hattı 90 lı yıllarda, yoğun bir konut yapılaşmasına ayrıldı. O zamanlarda, bu Ankara için önemli bir karardı. Şimdi ise konut dokusunu oluşturduğunuz alana Yüksek Hızlı Tren ağır bakım ünitesi yapmaya kalkışıyorsunuz. Yıllardır, Melih Gökçek’in bu alana dair projeleri var. Ankara Ticaret Odası’nında fuar alanı gibi projeleri vardı aynı alanda.  İştah kabartan önemli bir alan. Şimdi, yapılmak istenen, Sanayi endüstri yapıları vakumlu tuvalet temizlik tesisleri, ağır makinelerin işlendiği ağır bakım tesisleri. Hem gürültü anlamında hem kirlilik anlamında, Etimesgut Kent merkezine zarar verecek bir proje olarak görünüyor. Orada bulunan havacılık okulu önündeki askeri alanın boşaltılacak olması ile birlikte Ankara’nın kent merkezinde bir rant alanı oluşturuluyor. Keşke Ankara’nın katılımcı bir Belediye Başkanı olsaydı , Mimarlar Odası’na gelseydi,  ve Orası nasıl bir alana dönüşebilir bunu tartışsaydık. Marka proje gibi, çılgın proje gibi, projeyi  sunuyorlar oysa Etimesgut kent merkezine zarar verecek bir proje ile karşı karşıyayız.” dedi.
 
“halkın duyguları ile oynanıyor”
 
Mimarlar Odası Ankara Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş CandanAnkara’nın Ulaşım Politikası sıkıntılı, Yüksek Hızlı Tren garını tarihi kent merkezinin olduğu yere yaparsanız, yine kent merkezine alt bakım ünitelerini de yapmak zorunda kalırsınız. Dünyanın hiçbir yerinde kent merkezinde böyle bir projeye yer yok. Bu proje yanlış ulaşım politikasının sonucudur. Yüksek hızlı Tren’e elbette ki ihtiyacımız var. Ama bunun yeri kent merkezi değil. Gar kompleksi yapacağız diyerek aslında halkın duyguları ile oynanıyor. Evlerimiz değerlenecek, YHT ile ulaşım kolaylaşacak sanıyor halk. Hükümet bir ihtimal pazarlıyor, halkın evinin değerlenmesi ihtimali, hızlı ulaşabileceği ihtimali üzerine bir yalan üretilmiş durumunda. Kent yaşamını aksatan, yeşil bir alanın yapılaşmaya açılacağını ve tüm Ankara’yı tehdit ettiğini söyleyebiliriz. Eryaman’da oturan insanların rahatsızlığı sağlığının bozulacağı yönünde ve evinin karşısında ağır bir metal yığını görmek istemiyor. Kent politikaları açısından önemsediğimiz bu olayın takipçisi olacağız." dedi

Yapılması gerekenin de altını çizen Candan  “Kent merkezinin dışında bir gar kompleksi yapılmalı. ve Eryaman’a ulaşacak bir metro hattının olması doğru olurdu. Metroyu öremeyen bir Belediye Başkanı, Yüksek Hızlı Tren’in Gar kompleksini ağır bakım ünitelerini kent merkezine getirecek yanlış bir projenin önünü açmış oldu. umuyorum ki yerel yönetim ve hükümet de bu yanlış politikaları ile orada bir çöplük oluşturmaz.” dedi.
 
Projeye tepkili olan sadece Oda yöneticileri değildi. Eryaman halkı yapılacak, ağır bakım üniteleri ve sanayi endüstri yapılarından rahatsız olduklarını dile getirdi. Eryaman Dayanışması Platformu adına konuşan İhsan Avşar, “İlan panolarına,  yüksek hızlı tren, gar kompleksi şeklinde duyuru yaptıkları alana, ağır bakım merkezleri kurulacağı gerçek.  birinci seviye ana bakım atölyeleri, zeminaltı tekerlek torna üniteleri, yıkama ünitesi, yedek malzeme depoları, arıtma üniteleri, 16 adet bina, 33 adet demiryolu hattından oluşan bir bakım merkezi yapılıyor. Demir yığınından tutun kimyasal kirliliğe kadar çevre koşullarına zarar verecek bir yapılaşma söz konusu. Büyük bir vadi ankara’nın yeşil alanından çıkıp yapılaşmaya açılacak."
 
Reşide Kekeç, “Eryaman’da hastanemizi elimizden aldılar, gölümüzü elimizden aldılar, 15 yıldır Eryaman’da oturuyorum. Eryaman’da 300 bin kişi oturuyor. Ağır bakım ünitesi yapılacak ünite. 1. etap ta oturuyorum. Dünyanın hangi yerinde bir kilometre ötenizde Ağır bakım ünitesi yapılıyor. Buradan taşınmak zorunda kalacağız ya da kanser olacağız. Büyük bir kampanya başlattık. Sadece Eryaman’da yaşayan insanlar değil, tüm Etimesgut, Elvankent, Sincan’ı ilgilendiriyor.”  dedi.

“halk kandırılıyor”
 
Eryaman’dan Hacı Özkan: “bir gazetede çıkan haberde YHT garının mevcut gar ile Talatpaşa bulvarı arasına yapılacağı ve ihalenin tamamlandığı haberi yapılıyor. Bu projenin 28  Ağustos’ta 2012 de yapılan ihale ile  yapılacağı kesinleşmiş durumda. Eryaman ve Etimesgut arasında kalan bölgeye Yüksek hızlı gar kompleksi tabelası asıyorlar fakat bu bakım, onarım, temizlik ve kimyasal depolama tesislerini içeriyor. bu halkı apaçık kandırmaktır.  Alan iki Göksu parkı içerisine alacak kadar büyük bir bölge. Yeşil alan olan bu alan yeşil alan olarak kalmalı. Yapılacak yalan tabelalarla, ağır kimyasal atıklar nedeniyle yer altı sularımız ve toprağımız kirlenecek bu da doğrudan yaşam hakkımız gaspı anlamına geliyor. Ağır bakım ünitesi ve kimyasal depolama ünitesi kuruluyor ki halkın iradesini de hiçe saymaktır. 22 Aralık’ta düzenleyeceğimiz kitlesel basın açıklamasına davet ediyoruz. İnsanlar eryaman’da çıkıp hızlı trenle İstanbul’a oraya buraya rahatça gideceğim zannediyor. Gerçekten bir kandırmacanın içindeyiz." ifadelerini kullandı.
 
Eryaman sakini Şehriban Şimşek ise alan için “Bir olimpiyat tesisi bile yapılacak kocaman bir alan. Sporcu yetiştirilecek alanımız yok ankara’da. Atletizm için özel bir tesis olabilir. Kültür ve Sanat Merkezi yapılabilirdi.”  önerisinde bulundu.
 
Toplantıda ayrıca, Gazi Üniversitesi’nin Rektörlük binası önünde bulunan heykellerin  kaldırılmasına değinen Candan, “Rektörlük binası önünde bulunan iki heykel yerine saksı kondu. Başkent Dayanışması olarak “heykeller yerine dönsün” kampanyası başlatacağız. İki sanat eseri heykel yerine iki saksı koydular. bu zihniyetin sanattan anladığı budur.” ifadelerini kullandı. 

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.