Haberler


Dershane ‘cenneti’ olduk
  • Yorumlar: 0
  • 17 Kasım 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1935
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Dershane ‘cenneti’ olduk

0 0

Dershanelere giden öğrenci sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Artık dershaneye gitmek de yetmiyor. Butik dershaneler, özel ders verilen merkezler, özel öğretmenler giderek daha çok talep ediliyor. Eski Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer’in hazırladığı rapora göre, “Başarıyı doğru yanıtlanan sınav sorusuna endeksleyen sistem, kolektif çalışma ve analitik düşünme gibi yetilerin gelişimini engelliyor. ‘Ne kadar çok test sorusu çözersen o kadar başarılısın’ mantığı, öğrencileri, birbiri ile rekabete de itiyor.” Dershanelerin ve dershaneye giden öğrenci sayısının sürekli arttığı vurgulanan raporda, lise öğrencilerinin yüzde 93.8’inin üniversite sınavı için lise eğitimi dışında hazırlık yaptıkları belirtiliyor. Bu öğrencilerin yüzde 92’si, özel dershanelere gittiğini dile getirmiş. Öğrenciler dershaneye, ortalama 19.99 ay devam ediyorlar. Bu süre 5 yarı yıllık bir süreye denk düşüyor.

Figen ATALAY 
Cumhuriyet

 

 

‘BAŞARI TEST ÇÖZMEYE ODAKLI’

Türkiye’de, çeşitli düzeylerdeki öğrencilere eğitim veren yaklaşık 4 bin dershane bulunuyor. Sınavların büyük bir yarışma ortamı oluşturması nedeniyle aileler dershanelere para akıtıyor. Orta gelir düzeyinde bir öğrenci velisi, çocuğunu SBS’ye hazırlamak için ortalama toplam 12.700 TL, ÖSS’ye hazırlamak için 18.500 TL harcıyor. Bu rakamlar toplumun üst gelir gruplarına çıkıldıkça en az yüzde 50 oranında artıyor.
 
Türkiye’de, çeşitli düzeylerdeki öğrencilere eğitim veren yaklaşık 4 bin dershane bulunuyor. Yabancı dil, meslek edindirme ve beceri geliştirme alanında hizmet veren 2 bin 900 özel kurs var. Dershanelerden yılda 3 milyonun üzerinde öğrenci yararlanıyor.
 
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel, Viyana’da düzenlenen ve dünya dershanelerinin sorunlarının konuşulduğu konferansta yaptığı sunumda, Türkiye’de öğrencilerin dershaneye; okuldaki başarılarını arttırmak, liseye girişte uygulanan SBS’ye hazırlanmak, üniversiteye girişte uygulanan YGS ve LYS’ye hazırlanmak, devlet memurluğuna girişte kullanılan KPSS’ye hazırlanmak, yabancı dil öğrenmek ve uluslararası geçerliliği olan TOEFEL, SAT, GMAT gibi sınavlara hazırlanmak üzere gittiklerini söyledi. Taşel sözlerini şöyle sürdürdü: “Dershaneler yıllık ortalama 700 Avro civarında ücret alıyor. Bu ücret kentlere göre değişiyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de okul dışı öğrenme alanlarına ihtiyaç var. Bu ihtiyaç, okulların aynı kalitede olmamasından; öğrencilerin öğrenme konusundaki bireysel farklılıklarından, sınavların ciddi bir yarışma ortamı oluşturmasından, anne-babaların çocuklarına yardımcı olabilecek zaman bulamamalarından, değişen müfredata anne-babaların yabancı kalmasından kaynaklanıyor. Küreselleşme o denli hızlı ki, artık öğrenciler sadece kendi ülkelerindeki öğrencilerle değil, dünyadaki öğrencilerle yarışıyorlar. Bu da mutlaka okul dışı destek sağlayan kuruluşlara ihtiyaç oluşturuyor.
 
Dershaneler Birliği kuruluyor
Avrupa eğitiminin kalite, erişilebilirlik, etkinlik ve verimliliği yararına resmi ulusal eğitim sistemlerine paralel ve tamamlayıcı işleyen özel eğitim birimlerinin tanıtımı ve korunması, tamamlayıcı ve destekleyici eğitim alanlarında adil rekabetin başlatılması ve genişletilmesi ve haksız devlet müdahalesinin ortadan kaldırılması amacıyla kurulan, Europan Network of Educational Support&Concern (ENESCO) kuruluş toplantılarının üçüncü etabı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirildi. Yönetim kurulu toplantısında ENESCO’nun da tüzüğü değiştirildi ve TÖDER önderliğinde Dünya Dershaneler Birliği’nin kurulmasına karar verildi.
 
Velilere maliyeti büyük 
SBS hazırlığının yıllık maliyeti ortalama 1200 TL’yi buluyor. ÖSS hazırlığının maliyeti ise yıllık 2400 TL civarında.

Sınıfları 6-8 öğrencili olan butik dershanelerin ücretleri ise yıllık 6 bin-11 bin TL arasında değişiyor. Orta gelir düzeyinde bir öğrenci velisi, çocuğunu SBS’ye hazırlamak için ortalama olarak; 4. sınıfta 1300, 5. sınıfta 1500, 6. sınıfta 2800, 7. sınıfta 3300, 8. sınıfta 3800 olmak üzere toplam 12 bin 700 TL harcıyor. Aynı öğrenci velisi, çocuğunu ÖSS’ye hazırlamak için; 9. sınıfta 4000, 10. sınıfta 4000, 11. sınıfta 4500, 12. sınıfta 6000 olmak üzere toplam 18 bin 500 TL harcıyor. KPSS’ye hazırlık için yılda ortalama 3000 TL harcanıyor. Sonuç olarak veliler, sınavlara hazırlık amacıyla 10 yılda 34 bin TL harcama yapıyor. Bu rakamlar toplumun üst gelir gruplarına çıkıldıkça en az yüzde 50 oranında artıyor.

 

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.