Haberler


DOGALGAZA ‘GİZLİ ZAM’
  • Yorumlar: 0
  • 24 Nisan 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2651
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

DOGALGAZA ‘GİZLİ ZAM’

0 0

Ödenen para aynı kaldı, satılan gaz miktarı düştü
Ankara’da bazı yurttaşların aldıkları doğalgazın faturalarına yansıyan bilgiler, “gizli zammı” gözler önüne serdi. Açıklanan bir zam olmamasına karşın bir yurttaş, şubat ayında, ocak ayına göre doğalgazın metreküpüne yüzde 1.04 oranında daha fazla para ödedi. Yurttaş, şubat ayında 50 TL’ye bir öncekine göre 0.719 metreküp daha az gaz alabildi. Ankara’da bir yılda ortalama 2 milyar metreküp doğalgaz satılıyor. Gizli zammın bu miktara yansıtılması durumunda 14 milyon 820 bin TL’lik fazladan tahsilat söz konusu oluyor. Başktentgaz yetkilileri, zammın “basınç farkından kaynaklandığını” savundular.

Ankara’da satılan doğalgaz fiyatlarında küçük de olsa oynamalar yaşanabileceği ortaya çıktı. Ancak, faturalarda oluşan küçük farkların kaç aboneye uygulandığı bilinmiyor. Aynı fiyata düşük gaz miktarına ilişkin gelişmeler şöyle:

Bir yurttaş, ocak ayında iki kere 50 TL’lik doğalgaz aldı. Daha sonra şubat ayında da yine 50 TL’lik gaz aldı. Ocak ayındaki faturalarda 50 TL karşılığında aynı miktarda doğalgaz manyetik karta yüklenirken, şubat ayında yüklenen gaz miktarı düştü. Bu düşüş, doğalgaza herhangi bir zam yapılmamasına karşın gerçekleşti. Faturalara yansıyan bilgilere göre ocak ayında 50 TL karşılığında 70.002 metreküp doğalgaz yüklendi. Şubat ayında ise 50 TL karşılığında manyetik karta 69.283 metreküp gaz yüklendiği bilgisi faturada yer aldı. Ocak ayındaki faturalara göre şubat ayında 0.719 metreküp daha az yüklenmiş oldu.

Faturalara yansıyan bilgilere göre ocak ayında alınan gazın metreküp fiyatı 0.71427 TL’ye mal oldu. Ancak şubat ayında faturaya yansıyan bilgilere göre doğalgazın fiyatı, açıklanan hiçbir zam olmamasına karşın 0.72168 TL’ye yükseldi. Böylece ocak ayına göre doğalgazın metreküpüne 0.00741 TL’lik yüzde 1.04 oranında bir gizli zam yapılmış oldu.

Ankara’da 1 milyon 240 bin doğalgaz abonesi bulunuyor. Başkentgaz yetkililerinin basına yansıyan açıklamalarına göre Ankara’da bir yılda ortalama 2 milyar metreküp doğalgaz satılıyor.

Başkentgaz: Basınç farkı
Zam olmamasına karşın faturalara yansıyan artışı, bir yurttaş olarak sormak için Başkentgazdan telefona çıkan yetkililerin bazıları, her iki ayda da kış mevsimi olmasına karşın yüklenen gazın azalmasını, yaz-kış basınç farkı olarak değerlendirdi. Bazı yetkililer ise, Az bir fark var, büyütülecek bir durum yok diye yanıt verdi.

Daha sonra Cumhuriyet Ankaraya bilgi veren Başkentgaz yetkilileri, Ankaraya Gölbaşı, Yapracık ve Havaalanı güzergâhlarından gaz girişleri olduğunu, hepsinde basınç farkı bulunduğunu belirterek, Basınçla alakalı bir durum. Bir günün, bir saatin bile değeri oluyor. Sayaç basıncı ayarlamıyor, bazı günler yurttaş fazla metreküp alabiliyordeğerlendirmesini yaptılar.

Artış olduğu açık
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, düşüşün nedeninin yaz-kış basınç farkı ile açıklanamayacağını söyledi. Çetin, Gazın borulardan geçişi sırasında sayaç ısının değerini ölçer. Ölçümü yaparken nem ve basınç oranını dengeler. K çarpanının farklı olması yalnız fiyat artışını gösterir. Bu tarihler arasında doğalgaza hiçbir zam yapılmadığı ve metrekübün fiyatının döviz kurundan belirlenmediği dikkate alındığında, gizli bir fiyat artışı olduğu açıktırdedi.

Çetin konu nedeniyle tüketicilerden de şikâyet geldiğini vurguladı.

Ankarada 1 milyon 240 bin doğalgaz abonesi bulunuyor. Basınç farkı nedeniyle kaç kişiye zamlı doğalgaz satışı yapıldığı ise bilinmiyor.

SİNAN TARTANOĞLU
Cumhuriyet
- ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.