Haberler


Çılgın projelerde "tık" yok!
  • Yorumlar: 0
  • 11 Temmuz 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1916
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Çılgın projelerde "tık" yok!

0 0

Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, her fırsatta ortaya attığı çılgın projelerle gündeme gelirken Cumhuriyet Ankara, bahsedilen projelerin ne durumda olduğunu inceledi. Belediye tarafından projeler hakkında bugüne kadar hiç açıklama yapılmadı. Başkentin “sözde kalan” projeleri arasında yılan hikâyesine dönen metro inşaatları, Disneyland, Güven Park’a dönmedolap, içinden Seymen çıkan saat kuleleri, Dikmen - Kızılay arasına teleferik ve bir türlü işletilemeyen Kamu Pazarı var.

Disneyland
Anakent Belediye Başkanı’nın 2010’un Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “Ankara’nın en önemli projesi” olarak nitelediği “Disneyland” için geçen 2 yılda hiçbir adım atılmamış. Gökçek, yaptığı açıklamalarda projenin maliyetinden bahsederek, “Bu projeyle Ankara’da taksicisinden simitçisine kadar herkes kazanacak. Oteller dolacak. İş merkezleri hareketlilik kazanacak. Yılda 6 milyon turist gelmesi bekleniyor. Disneyland, ilk önceliğimiz olmalı” şeklinde konuşmuştu. Proje için 750 milyon dolarlık bir yatırımın gerektiğini belirten Gökçek, inşaatın TOKİ ile birlikte yapılacağını açıklamıştı.

Dönmedolap
İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunanan “London Eye” ismindeki dönmedolabın benzeri Güven Park’a yapılacağı öngörülmüştü. Bu yıl şubat ayında yaptığı açıklamayla, 135 metre yüksekliğinde dönme dolabın bir benzerinin yapılacağını açıklayan Gökçek, belediye meclisine önerge vermişti. Belediye meclisinde yaptığı konuşmada projenin yapılacağı sistemin incelenmesi için Londra’ya uzmanlardan oluşan bir heyet gönderilmesi yönündeki bir de karar alınırken projenin maliyeti hakkında bir bilgi verilmemişti.

Saat kuleleri
Gökçek’in “Her saat başı kuledeki yuvalarından Seymen çıkacak ve dans edecek” dediği saat kulelerinden Ankara’nın farklı noktalarına 100 tane yapılacağını duyurmuştu. Anakent Belediye Başkanı’nın projenin yapımı için “OSTİM’i de gezdik ve bu kuleleri yapabilecek ustalarımızın çıkması da bizi memnun etti” şeklinde konuşmuştu. Seymenli saat kulelerine yaklaşık 2 sene içerisinde 10 milyon Türk Lirası’nın harcanması öngörülmüştü. Gökçek’in “çok pahalı değil” dediği projede ilahi okunan kulelerin de yapılacağı belirtilmişti.

Teleferik
Belediye meclisinin dönmedolapla birlikte aldığı kararlardan bir tanesi de Dikmen-Kızılay, Yenimahalle-Şentepe ve Siteler-Karapürçek arasında ulaşımın teleferik ile sağlanması olmuştu. Gün geçtikçe artan ulaşım sorununa yönelik gündeme getirilen teleferik projesinde ne kadar yol kat edildiği bilinmezken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, kapasite açısından teleferiklerden az insan yararlanabileceği uyarısında bulunmuş ve projenin çok maliyetli bir iş olduğunu belirtmişti.

Metro
2001 yılında başlanan metro çalışmaları en son İnönü Bulvarı’nda ortaya çıkan göçükte bir yurttaşın ölümüyle gündeme gelmişti. Halen devam eden inşaatların maliyeti Anakent Belediyesi bütçesine fazla gelince inşaatlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilmişti. Bugüne kadar 2 milyar Türk Lirası’ndan fazla harcanan başkentin metro sisteminde yaşanan göçük kazasıyla ilgili Bakan Binali Yıldırım, “Yeraltında çalışıyoruz, bu ve buna benzer olaylar beklenebilir, normaldir” demişti.

Kamu Pazarı
Ankaralıların “Gökkuşağı” olarak bildiği Kamu Pazarı’nın geçtiğimiz haziran ayında açılışı yapılmıştı. Başkan Gökçek tarafından açılışı yapılan rekreasyon alanına toplamda 3 milyon 600 bin lira harcanırken Gökçek, açılışta, “Kamu Pazarı ilk yapıldığı zaman metro inşaatının devam ettiği için şansız bir başlangıç yaptı” demişti. Bugüne kadar atıl bir vaziyetten kurtulamayan alan “kent yönetmeliklerine ve imar yasalarına aykırı” olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.

MERT TAŞÇILAR
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.