Haberler


Çayyolu ilçe olacak mı?
  • Yorumlar: 0
  • 13 Haziran 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2833
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Çayyolu ilçe olacak mı?

0 0

Hükümet 13 ili Büyükşehir kapsamına alırken, MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri’nin Çayyolu’nun da ilçe olması konusundaki 2011’de verdiği kanun teklifi Meclis gündemine geliyor…

Hükümet 13 ili Büyükşehir yapmaya hazırlanırken, muhalefet partileri de 7 yeni il ve çok sayıda yeni ilçe kurulması için kanun teklifleri hazırladı. TBMM’ye sunulan kanun teklifleri ile Adana’nın Kozan ve Ceyhan, Mersin’in Tarsus, Silifke ve Anamur, Konya’nın Ereğli ve Bursa’nın İnegöl ilçelerinin il yapılması istendi.

CHP Mersin milletvekili Vahap Seçer Tarsus’un il yapılmasını, MHP Mersin milletvekili Mehmet Şandır da Silifke ve Anamur’un il olmasını istedi. MHP Adana milletvekilleri Muharrem Varlı ile Ali Halaman da Adana’nın Ceyhan ve Kozan ilçelerinin il olmasını önerdi. CHP Bursa milletvekili Turhan Tayan, Bursa İnegöl’ün il olmasını istedi. CHP Konya milletvekili Atilla Kart da Ereğli’nin il yapılması için kanun teklifi verdi.

MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri’nin hazırladığı “ÇAYYOLU İLÇE OLSUN” önergesini 14 milletvekili imzaladı.

Önergenin tam metni şöyle;

GENEL GEREKÇE

Anayasa’nın 126. Maddesine göre “Türkiye Merkezi İdare Kuruluşu bakımından coğrafya durumuna, ekonomik şartlırana ve kamu hizmetlerinin gerekliliğine göre illere, iller de kendi kademeli bölümlere ayrılır” hükmü mevcuttur. Bu hükmün işlerliğini sağlayan 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun birinci ve ikinci maddeleri hükmü 1982 Anayasası’na benzer düzenleme ile ilçelerin kuruluş esas ve usullerini ifade etmektedir.

Batı gelişme aksı olarak imara açılan Çayyolu bölgesinde kooperatiflere arsa tahsisi ile başlayan kentsel gelişme, plan çerçevesinde gelişen çağdaş konut alanları, kamu hizmet yapıları, nitelikli eğitim kurumları, ümiversiteleri, sağlık kurumları, ticaret merkezleri, ulaşım ve altyapısı ile çağdayş bsir görünüm kazanmıştır.

Çayyolu Ankara’nın son dönemde en hızlı gelişen yerleşim yeridir. Yerleşim alanı olarak tehsih edilen bu bölgede yeni imar alanlarının açılmasıyla birlikte yaklaşık olarak 530 site, 80.hhh konut ve işyeri yapılmış olup, yerleşim konusunda çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Bu durumu ile 220 bin8i aşkn nüfusu neticesinde birçok ilçe ve ilimizden daha büyük bir nüfusa sahiptir.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi sınırları ile başlayıp Bilkent, Hacettepe, İncek, Fevziye ve Yapracık Köyleri sınırları dahilinde geniş bir alanı kaplayanh, Eskişehir Karayolu boyunca batı istikametinde her geçen gün büyüyen, yaklaşık 220 bin nüfusu ile yeni açılan alışveriş merkezleriyle, bölgede bulunan üniversiteleri ile Çayyolu hem barınma hem ticari hacmiyle hem de eğitim hacmiyle Ankara’nın en çok göç alan ve gelişen büyük bir yerleşim merkezi haline gelmiştir.

Mevcut nüfus ve diğer faktörler gözönüne alınarak kamu hizmetlerinin daha yaygın, eşit ve nitelikli olarak verilmesi, mevcut belediyelerin yükünün azaltılarak bu alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza daha hızlı ve verimli ulaştırılması açısından buranın Ankara İli, Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları içinde ve ekte belirtilen bölgeleri kapsayacak şekilde, Çayyolu adında bir ilçe kurulması amacıyla yasa teklifi hazırlanmıştır.

 

Çayyolu adıyla bir ilçe kurulması hakkında kanun teklifi;

Madde 1- (1) ekli (1) sayılı listede adları yazılı belde, mahalle ve köyleri kapsamak ve merkezi Çayyolu olmak üzere Ankara ilinde "Çayyolu" adıyla bir ilçe kurulmuştur.

Madde -2

Geçici Madde -1

Geçici Madde -2

Madde -3

Madde -4

(1) Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
(1) Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
(1) Çayyolu ilçesi belediye seçimleri, ülke düzeyindeki ilk mahalli idareler seçimleriyle birlikte yapılır.
(1) Bu kanunla kurulan ilçede ilçe idare kurulu oluşturuluncaya kadar bu yerdeki işlerle ilgili olarak eskiden bağlı bulunduğu il ve ilçenin, il ve idare kurulları görevli ve yetkilidir.
(1) Bu kanunla kurulan ilçede merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları oluşturmayaBakanlar Kurulu yetkilidir.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.