Haberler


CHP'de tarihi gün
  • Yorumlar: 0
  • 22 May 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1871
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

CHP'de tarihi gün

0 0

CHP'nin bugün başlayan 33. olağan kurultayı Atatürk Spor Salonu'nda yapılıyor. Kemal Kılıçdaroğlu, alkışlarla ve yoğun sevgi seli eşliğinde kurultay salonunundaki yerini aldı. CHP Genel Başkan adaylığı ve yönetim organları adaylıkları için başvurular başladı. Atatürk Spor Salonu'nun havasına olağanüstü bir coşku hakim.

CHP’nin bugün yapılan 33. olağan kurultayında belirlenecek yeni yönetim, partiyi 2011 seçimlerine taşıyacak. Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaya Önder Sav ile birlikte geldi. Büyük sevgi izdihamıyla karşılaşan Kılıçdaroğlu alkışlar eşliğinde salonda ilerlemeye çalıştı. Kılıçdaroğlu, kendine ayrılan yerde değil delegelerin arasına oturmayı tercih etti.

Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu araç, Atatürk Spor Salonu giriş kapısından geçtikten sonra protokol giriş kapısına kadar yaklaşık 20 dakikada ulaşabildi. Bu arada bazı partililer ezilme tehlikesi yaşadı. Bir partili izdiham dolayısıyla fenalaştı, sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

Kılıçdaroğlu, delegeler ve partililerin yoğun alkışları ve tezahüratları arasında salona girerken, "Hoşgeldi", "Hoşgeldin halkın adayı" şeklinde anonslar yapıldı.

 "Onlara tercüman olacağız"
Delegeler arasında oturan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine, halkın kendi siyasi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını, kurultay salonunundaki coşkunun bunun ifadesi olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Biz de onlara tercüman olacağız'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun yanında oturan CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise uzun süredir böyle coşkulu bir kurultay görmediğini ifade etti. Sav, ''Kısa süre önce CHP'lileri umutsuzluğa iten günlerin geride kaldığını görüyorum. CHP ailesinin bir bütün olarak bu salonda bütünleştiğini görüyorum. İnanıyorum ki CHP'lilerin bu birlikteliği, bu kararlılığı ve bu coşkusu çok kısa süre sonra CHP'yi iktidar koltuğuna oturtacaktır'' dedi.

Kurultay okunan İstiklâl Marşı'nın ardından açıldı. CHP'nin 33'ncü Olağan Kurultay'ında divan başkanlığına Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol seçildi.

Konuşmasına Zonguldak'ta maden kazasında yaşamını yitiren 30 maden işçisini rahmetle anarak başlayan Anadol CHP olarak iş kazalarının takipçisi olacaklarını söyledi.

Kurultayın CHP, Türkiye ve demokrasi için büyük önem taşıdığını ifade eden Anadol, konuşmasında İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal'ı andı. İnönü ve Baykal, yoğun alkış ve tezahürat alırken Anadol "Deniz Baykal'ın liderliğinde ABD'nin Irak harekatına karşı çıkıldı. 1 Mart tezkeresi reddedildi. 60 bin yabancı orduya CHP geçit vermedi" dedi. İsim vermeden AKP'yi "Tatlı su demokratları" olarak nitelendiren Anadol, ülkenin esenliğe çıkmasının tek yolunun CHP olduğunu belirtti ve iktidara gelmelerinin yaklaştığını söyledi.

CHP 33. Olağan Kurultayı Divan Başkanı, Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Başkan adaylığı için saat 12.15, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri adaylığı için ise saat 15.00'e kadar başvuruların yapılacağını duyurdu.

"Ilımlı İslam Cumhuriyeti'ne ramak kaldı"
CHP Genel Başkanvekili Cevdet Selvi, "Ilımlı İslam Cumhuriyeti'ne ramak kaldığı, buna karşı çıkan CHP'nin hedefe konduğu bir ortamda kurultaya gidiyoruz" dedi.

Selvi, CHP Kurultayında yaptığı konuşmada CHP kurultayının emperyalizme, vahşi kapitalimze karşı olanların kurultayı olduğunu belirterek, "Ilımlı İslam Cumhuriyeti'ne ramak kaldığı, buna karşı çıkan CHP'nin hedefe konduğu bir ortamda kurultaya gidiyoruz" dedi.

Selvi, Kurultayın, CHP ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.
CHP'nin 33'ncü olağan kurultayında bugün bin 250 delege genel başkanı seçecek. Tek adaylı Kurultay'da yarın da PM, Yüksek Disiplin Kurulu seçimi yapılacak. Kurultay öncesi alınan kararla seçime blok listeyle gidilecek. Ayrıca tüzük değişikliğinin ertelenmesi nedeniyle MYK'nın yapısı değişmeyecek. Eski Bakan Nihat Matkap, Prof. Sencer Ayata ve Prof. Süheyl Batum’un da yönetime girmesi bekleniyor.

Yoğun ilgi
CHP'nin 33'nci olağan Kurultayı için delegeler ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Spor Salonu'na geldiler. Büyük bir izdihamın yaşandığı Kurultay salonunda üç ayrı sinevizyon kuruldu. Salonda "Önderimiz Kemal Hedefimiz iktidar", "Türkiye başbakanını seçiyor", "Türkiye'nin umudu Kemal Kılıçdaroğlu", "Eğilmeyen başımız susmayan dilimiz bükülmeyen bileğimiz Kemal Kılıçdaroğlu", "CHP Türkiye'nin zaptedilmeyen kalesidir", "İnanıyoruz güveniyoruz, seviyoruz",''Hoşgeldin sakin güç'' pankartları asıldı.

Salonda ayrıca İsmet İnönü'nün "Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorunda" sözünün yazılı olduğu pankart da yer aldı. Salonda Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarıyla süslenen salonda CHP eski genel başkanı Deniz Baykal'ın da posteri yer aldı.

Rahşan Ecevit Kurultay'da
Rahşan Ecevit kurultay salonuna girdi. Kemal Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapan Ecevit alkışlar arasında salondaki yerini aldı. Zonguldak'taki facianın bir cinayet olduğunu ve Başbakan'ın dediği gibi kader olmadığını belirten Ecevit, 'partinizi kapatacak mısınız?' sorusuna 'şu an kurultayı düşünelim' dedi. Bu arada, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in kurultayın yapıldığı salona girmesi sırasında yanlış anons yapıldı.

Kamer Genç destek için geldi
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de, CHP 33'ncü Olağan Kurultayı'na geldi.
Genç, salona girişte CHP'lilerden yoğun alkış ve tezahürat aldı. Genç, CHP'lileri selamlayarak protokolde yerini aldı.

"Türkiye'ye sol, AKP'ye yol göründü"
Kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na gelen Cevdet Selvi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Selvi, tarihi bir kurultay yaşadıklarını belirterek, ''Bu bir iktidar kurultayıdır. Kimse kaygı duymasın. Arkasından bir şey bekleyenler umutlanmasın'' dedi.

Selvi, bir gazetecinin Kılıçdaroğlu'nun ''Kurultay stadyumda olsa dahi iyi olurdu'' sözünü hatırlatması üzerine ''Öyle bir enerjimiz var ki kurultaydan sonra bütün Türkiye stadyum olacak '' diye konuştu.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da, kurultayda çok güzel bir hava olduğunu belirterek, "Bu bir başkaldırıdır" diye konuştu. Altay, Kılıçdaroğlu ile birlikte partiye yeni bir enerji geldiğine işaret ederek, "Türkiye'ye sol, AKP'ye yol göründü. Ya şimdi solla ya da AKP'yi yolla" dedi.

Başkanvekili Hakkı Suha Okay, "CHP iktidara yürümüyor, iktidara koşuyor" diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de Kılıçdaroğlu'nu destekleyip desteklemeyeceğinin sorulması üzerine ''Tek aday var artık'' yanıtını verdi.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de sanatçılar Yavuz Bingöl ve Edip Akbayram'la salona geldi. Coşkulu bir kurultay yaşadıklarını belirten Tekin, kurultayın CHP Genel Başkanı değil, Türkiye'nin Başbakanını seçeceğini savundu. Bingöl ve Akbayram da kurultaya yoğun ilginin kendilerini sevindirdiğini ifade ettiler.

Kurultayı, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, sanatçı Arif Sağ da izliyor.

 

Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.