Haberler


Bütçe Kardeşliği
  • Yorumlar: 0
  • 02 Aralık 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2127
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Bütçe Kardeşliği

0 0

Büyükşehir Belediye bütçesinin yanı sıra Çankaya Belediyesi’nin bütçesinin de görüşüldüğü Meclis’te ise CHP’lilerin Büyükşehir’in bütçesini kabul etmesinin yanı sıra pek çok ilk yaşandı.

Çankaya öne alındı
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gündemde ön sırada olan Çankaya Belediyesi bütçesinin, Büyükşehir, ASKİ ve EGO’dan sonra görüşülmesini istedi. Sıralama değişikliği, “AK Parti grubunun, CHP grubunun, Büyükşehir, ASKİ ve EGO bütçeleri için kullanacakları oyun rengini gördükten sonra Çankaya Belediyesi’nin bütçesini oylamak istedikleri” şeklinde açıklandı.

CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken, Gökçek’e itiraz etti. Çankaya Belediyesi’nin bütçesinin arkaya atılmasını Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali İhsan Ölmez’in teklif ettiği anlaşıldı.

Söz alan Ölmez, şunları söyledi:

Tutumunuzu göreceğiz
“Çankaya Belediyesi’nin Büyükşehir’e açtığı dava sayısı 147. Beni bağışlayın, ama şeytan taşlamaktan namaz kılamadık. Böyle şey olur mu? Akay Kavşağı yıkılsın, Kuğulu iptal edilsin diye hiç yargıya gidilir mi? Dava açılmamış olsaydı Dikmen Vadisi 5. Etap, namerdim 5 yılda 5 kez biterdi. Maksat hukuk aramak değil, iş engellemek. Bu kentin enerjisini engelliyorsunuz. CHP’liler, Büyükşehir’in bütçesine bugüne kadar bir kez bile ‘evet’ demedi.”

Gökçek de, “Bütçeler karşılıklı anlayış içinde Ankara’ya hizmet için yapılır. Yoksa ister istemez karşılıklı tepkiye dönüşür. Arkadaşlarımız Büyükşehir bütçesine karşı tutumunuzu görmek istiyorlar. Ona göre sizin bütçenizi değerlendirecekler” dedi.

Tanık’tan “olumlu oy sinyali”
Çankaya Belediye Başkanı Tanık ise “Çankaya’nın bütçesi ile ilgili şart konulmasına üzüldüm. Bunu çalışma barışına hizmet edecek bir adım olarak görmüyorum. Açılan 147 davadan mutlu değilim. Bu kadar çok dava açmak zorunda kalmak beni üzüyor. Büyükşehir Belediyesi bütçesinin kabulü yönünde bir inisiyatifin gelişmesi konusunda belediye başkanı olarak yatıştırıcı kimliğim gereği CHP grubunu serbest bırakarak uyumlu davranacağımı söyleyebilirim. Ama bunu benim bütçemi geçirin diye yapmadığımı ifade ediyorum” dedi.

Oturuma ara verildi
Tanık’ın Büyükşehir’in bütçesi kabul oyu vereceği şeklinde yorumlanan konuşması sürerken, CHP’li meclis üyesi Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban’la, CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken ve bazı üyeleri arasında hararetli bir konuşma geçtiği gözlendi. Tanık’ın konuşması ve Balaban’ın çıkışı üzerine, Güleken Büyükşehir Belediyesi’ne geçilmeden önce Başkan Gökçek’ten 15 dakikalık ara talebinde bulundu. Meclis’te ilk kez yaşanan “bütçe öncesi görüşme” talebi yarım saatin üzerinde sürdü. CHP’lilerin Meclis’e geri dönmelerinin ardından yeniden Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 4 milyar 874 milyon 890 bin 300 TL olan bütçesi CHP’li bir meclis üyesinin muhalefetine karşılık, AK PArtili, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.  Red oyunu CHP’li üyeler Yaşar Çatak, Ali Ergin ve Cemil Gürsoy dönüşümlü olarak kullandı.

CHP’de üç ret oyu çıktı
MECLİS oturumuna ara verilmesinin ardından CHP’li meclis üyeleri grup toplantısına geçtiler. Grup toplantısında ise Ali Ergin,  Yaşar Çatak ve Cemil Gürsoy ret yönünde oy kullanılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise, AKP’li meclis üyelerinin CHP’li ve MHP’li belediyelerin bütçelerine evet oyu verdiğini belirterek uzlaşı olması gerektiği yönünde bir konuşma yaptı. Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban ve Yenimahalle’den Meclis’e gelen Başar Bal, Niyazi Oğultürk, Adnan Ercan, Durmuş Akkaya da olumlu oy kullanacaklarını söyleyince, grup Başkan Vekili Güleken, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a dönerek, “Sayın Başkan’ın bütçesi var. Bu konuda onun kararı da önemli” dedi. Tanık da bütçesinin herhangi bir şartla kabulü için taviz vermeyeceğini, Büyükşehir’e onay yönünde bir kararı olacağını ama diğer üyelerin istedikleri yönde karar verebileceklerini ifade etti.

Görüşmenin ardından yapılan oylamada da Çatak, Ergin ve Gürsoy dışındaki üyeler olumlu oy kullandı.

Deniz Gürel (Hürriyet ANKARA)

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.