Haberler


Baz istasyonları şehir dışına taşınacak
  • Yorumlar: 0
  • 02 Haziran 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2010
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Baz istasyonları şehir dışına taşınacak

0 0

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağlığına zarar vereceği, insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığı, bu nedenle şehir dışına çıkarılması'' gerektiğine ilişkin yerel mahkeme kararını oy çokluğuyla onadı.

Oturduğu apartmanın önündeki elektrik direğine baz istasyonu takılan bir vatandaş, baz istasyonunun radyasyon yaydığının uzmanlarca belirtildiğini, kızının lenf kanserine yakalandığını, bu durumun aile açısından yıkıma neden olduğunu ve istasyonun faaliyetine devam ediyor olmasının aile bireylerinin sağlığı için endişeye yol açtığını belirterek, baz istasyonunun kaldırılması istemiyle dava açtı.

Davayı kabul eden Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
gerekçesinde, her gün konutundan çıkıp evine dönen ve zamanının çoğunu evinde geçiren davacının ve aile bireylerinin, her gün baz istasyonu ile karşı karşıya kalmasının psikolojilerini olumsuz etkileyeceğinin doğal bir sonuç olduğunu vurguladı.

Gerekçede, davacının kızının lenf kanseri olduğu, buna rağmen baz istasyonuyla karşı karşıya yaşamak zorunda bırakılmasının düşündürücü olduğu belirtilerek, aile bireylerinin baz istasyonu nedeniyle sürekli bir endişe ile yaşamak zorunda kaldıkları ifade edildi.

Haberleşme hakkının bireyin konutunda huzurlu ve sağlıklı
 yaşama hakkından üstün tutulamayacağı kaydedilen gerekçede, bilirkişi raporunda da davacı ve ailesinin baz istasyonundan olumsuz etkilendiği, tedirgin olduklarının gözlendiği, bu nedenle istasyonun başka bir yere yerleştirilmesinin uygun olacağı kaydedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay
4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Daire, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilse dahi baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına'' ve ''para ile ölçülebilen bir zarar
olmasa da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığı'' gerekçesiyle baz istasyonlarının yerleşim yerlerinden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Davalı GSM şirketinin karar düzeltme talebinde bulunması üzerine dosyayı yeniden görüşen Yargıtay
4. Hukuk Dairesi bu kez yerel mahkemenin
 kararını bozdu.

Bozma gerekçesinde ise baz istasyonunun şehir dışına çıkarılması halinde hücresel yapı oluşturmaması nedeniyle sinyallerin abonenin cep telefonuna ulaşması için çok yüksek elektromanyetik dalga oluşturması gerekeceği vurgulandı. Bu nedenle daha fazla güç kullanılacağından daha çok insanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalacağı bildirilen gerekçede, ''Davacının baz istasyonunun sağlığına zarar
verdiğini ve yönetmelikte belirtilen limit değerlere uygun bulunmadığını ispatlaması gerekir. Kanıtlanmayan, soyut, 'uzun vadede ZARAR
verir', 'baz istasyonu yakın mesafede', 'görünce moralim bozuluyor' gibi nedenlerle dava açılması ve dava sonunda baz istasyonunun sökülmesine karar verilmesi hukuka ve yasalara uygun değildir'' denildi.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU BAZ İSTASYONLARIYLA İLGİLİ SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uymayarak ilk kararında direndi.

Davalı GSM şirketinin, yerel mahkemenin bu kararını da temyiz etmesi ve direnme kararının bozulmasını istemesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul, oy çokluğuyla Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin direnme kararını onadı.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.