Haberler


Başkent'in Disneyland macerası sürpriz bir kararla askıya alındı
  • Yorumlar: 0
  • 30 Temmuz 2008 19:07
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1859
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Başkent'in Disneyland macerası sürpriz bir kararla askıya alındı

0 0

Ankara'da uzun zamandır ilk önce 'Disneyland', ardından 'Disneyland benzeri tema parkı' adı ile tartışılan dev proje için üç yıldır çalışma yürüten Ortak Girişim Grubu, yatırımını askıya alma kararı verdi.

ANKARA'da 'Disneyland' benzeri tema parkı kurmak için 3 yıldır çalışmaları sürdüren Tema Parkı Ortak Girişim Grubunun, yatırımını askıya aldığı bildirildi.

1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilmesi öngörülen 'Disneyland' benzeri Tema Parkı'nın yapımına talip olan Tema Parkı Ortak Girişim Grubunun, Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) 'tema parkı yapımı şartıyla' satışa çıkardığı Ballıkuyumcu'daki 3,8 milyon metrekarelik arazinin ihalesine girmeyeceği belirtiliyor.

TOKİ, aralarında tema park yapımı şartıyla satışa sunulan arazinin de bulunduğu 95 parça araziyi, Eskidji Gayrimenkul tarafından 7 Ağustos Çarşamba günü düzenlenecek açık artırmayla satışa çıkarmıştı. Temapark yapımı için ayrılan Ballıkuyumcu'daki 3 milyon 818,7 bin metrekarelik arazinin asgari bedeli ise 143 milyon 369 bin YTL olarak belirlenmişti. Etap harici inşaat emsali 0,70 olarak belirlenen arsada, yaklaşık 2 milyon 673 bin 122 metrekarelik alanda inşaat yapılabilecek.

Konsepti bozan kararlar

Yatırım Destek Ajansı ile de birlikte hareket eden ortak girişim grubunun, 1 milyar dolar düzeyinde yatırımı öngören söz konusu proje için, yatırım kolaylığı sağlamak yerine, bölgenin konut kooperatiflerine açılarak yatırımın konseptini bozacak uygulamalar yapılması üzerine, TOKİ'nin 'tema parkı yapımı şartıyla' açtığı arazi ihalesine katılmama kararı aldığı ve yatırımını da 'şimdilik' askıya aldığı bildirildi.

Dünyada gelişmiş ülkelerde örnekleri bulunan tema parklarının, Paramount, Universal, MGM gibi büyük film şirketleri tarafından işletildiğini, bunların yatırımcıları da seçtiğini anlatan ortak girişim grubu yetkilileri, bölgenin konut kooperatiflerine açılması konusundaki eleştirileri hakkında şu bilgiyi verdi:

Ünlü isimleri gelecekti
"Biz Türkiye'de sadece tema parkı değil, bir eğlence şehri kurmayı planlıyorduk. Bu amaçla, Ankara, İstanbul, Bursa ve Antalya'da inceleme yaptık. En uygun yer olarak Ankara'yı seçtik. TOKİ'ye proje teklifi götürdük ve olumlu görüş verilmesi üzerine fizibilite ve master plan çalışması yaptık. Bu görüşmeler sürerken, yatırım beklentisi nedeniyle bölgedeki arazilerin fiyatı sürekli arttı. Metrekare fiyatı 8-12 YTL'den 100 YTL'nin üzerine çıktı.

Ayrıca, bölgede, 6 milyon metrekarelik alanda uygulanacak özel proje uyarınca, tema parkının çevresinde ona uygun yerleşim birimlerinin oluşturulması öngörülüyordu. İşletmeci büyük şirketler, buraların cazibesini artırmak için, anlaşmalı oldukları dünyaca ünlü artist ve aktörleri, müzisyenleri buralara getirmeyi planlıyordu. Bu nedenle, bölgedeki yaşam merkezlerinin de 'eğlence kenti' konseptine uygun konsepte olması gerekiyordu. Ama TOKİ'nin, hem tema parkı yapılacak alanı küçültmesi hem de etrafındaki alanı konut kooperatiflerine açması, projenin bütünlüğünü önemli ölçüde olumsuz etkiledi. Bu nedenle, ortak girişim grubu olarak söz konusu arazinin satış ihalesine kesinlikle girmemeye karar verdik."

Üst birliklere arsa
TOKİ'nin Ballıkuyumcu'da toplam 7 milyon metrekare arsası bulunuyor. İdare, 7 Ağustos'ta Eskidji Gayrimenkul tarafından Ankara ve İstanbul ile canlı bağlantılı olarak düzenleyeceği açık artırmada 3,8 milyon metrekarelik temapark alanıyla birlikte toplam 4 milyon metrekarelik alanı satışa çıkarıyor.

Toplam 81 parça araziden kooperatif ve kooperatif birliklerine satılacak olanlarda, vadeli satışlarda yüzde 25 peşin 30 ay vade veya yüzde 30 peşin 48 ay vade uygulanacak. Diğer alıcılara yüzde 35 peşin 36 ay vade veya yüzde 40 peşin 48 ay vadeli satış yapılacak.

Tema parkı mı olacak lunapark mı?
GİRİŞİMCİ grubu yetkilileri, TOKİ'nin satış ihalesinde 'tema parkı ve eğlence şehrinin tarifini yaparak satış şartnamesinde belirtmemesi' ve 'fizibilite, master plan ve konseptin uzman firmalara yaptırılarak şartnameye eklenmemesi'ni de önemli bir eksiklik olarak nitelerken, şu görüşü savundular: "İsteklilerin nasıl bir tema parkına yatırım yapacağı (bu tema parkı mı lunapark mı olacak), yatırımın boyutlarının ne olacağı belirtilmemişken, (tema park yapma koşuluyla arazi satışı) ihalesi, sadece arazinin ulaşabileceği en yüksek fiyata satılması için (tema park) sözcüğünün satış lokomotifi olarak kullanılmasıdır."

Yetkililer, arazi için belirlenen bedelin, ihale karar pulu, damga vergisi dahil 730 milyon YTL'ye yükseldiğine işaret ederek, yatırım bedeli 665 milyon dolar olan projeye bu durumda girmenin çok riskli olacağını kaydettiler.

Söz konusu yatırım için arazi ihalesine girmeme kararı alan girişim grubunun Büyükşehir Belediyesiyle görüşmelerinin sürdüğü belirtiliyor.

Fiyatlar 10'a katlandı
Verilen bilgiye göre, tema park yatırımı için oluşturulan ortak girişim grubu, yabancı işletmeci ve finansör şirketlerin desteğini de alarak, 3 yıl önce TOKİ'ye Ballıkuyumcu'daki arazi için öneri götürdü. Büyükşehir Belediyesiyle de görüşen girişim grubu, bu kuruluşların yatırımlara olumlu bakması üzerine fizibilite ve master planı çalışmalarını gerçekleştirdi. Söz konusu alanda toplam 6 milyon metrekarelik araziye talip olan grubun yatırım niyetinin açıklanmasından sonra, bölgede 8-12 YTL olan arazilerin bedeli giderek artmaya başladı. TOKİ ile arsa ve yatırım şartları konusunda görüşmeler devam ederken bu konuda tam bir uzlaşma sağlanmadı. Kamuoyuna yansıtılan yatırım haberleri nedeniyle bölgedeki arazilerin metrekare fiyatı 100 YTL'nin üzerine çıkarken, şirketin 6 milyon metrekarelik arazi talebine karşın TOKİ'nin, bölgeyi kooperatiflere yerleşimine de açması ve tema parkı yapılacak alanı 3,8 milyon metrekareye düşürmesinin, girişim grubundaki yatırımcıların tepkisini çektiği belirtiliyor.

Hürriyet/Ankara

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.