Haberler


Başkent Doğalgaz’a yeni model
  • Yorumlar: 0
  • 30 Haziran 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1899
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Başkent Doğalgaz’a yeni model

0 0

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 2007 yılında metro yapımı için EGO’nun doğalgaz ayağının özelleştirme kapsamına alındığını anımsatarak, “Bu suretle, EGO’da gazın satılmasıyla elde edilecek gelirden BOTAŞ’a olan borçlar ödenecek ve metro yapımı tamamlanacaktı. Gökçek, metro yapımını Ulaştırma Bakanlığı’na devretti. Hükümet bunu üstlendiyse, artık doğalgazın özelleştirilmesine ne gerek kalmıştır?” dedi.

EGO’nun doğalgaz ayağının 2007 yılında kurulan Başkent Doğalgaz A.Ş olarak özelleştirilmesine yargıdan iptal kararı gelmesiyle kitlenen süreç; önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda ele alınan torba yasadaki bir düzenlemeyle yeniden başladı. Düzenleme göre Ankara’daki doğalgaz dağıtımı faaliyetlerini yürüten Başkent Doğalgaz AŞ’nin yüzde 80’i yerine, tamamının blok olarak özelleştirilmesinin önü açıldı. Özelleştirmenin ardından 10 yıl geçerli olacak kullanım bedellerinin geçerlilik süresi ise kısaltıldı. Yapılan değişiklikle kullanım bedellerinin geçerliliği 10 yıldan 8 yıla inerken, CHP başkentlilerin özelleştirmenin ardından 8 yıl sonra doğalgazı daha pahalıya kullanacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıktı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz’ın BOTAŞ’a ve Hazine’ye 700 milyon dolar borcu olduğunu söyleyerek, özelleştirmeden elde edilecek gelirle Anakent Belediyesi’nin borcunun ödenmesinin amaçlandığını belirtmişti.

Sabit kullanım bedeli 8 yıla indi 
Kabul edilen önergeyle, özelleştirmeden elde edilecek gelirlerden EGO’nun Hazine’ye olan borcunun ödendikten sonra arta kalanının Ankara Anakent Belediyesi’ne aktarılmasına ilişkin hüküm yeni düzenlemeden çıkarıldı. AKP’nin önergesiyle yapılan başka bir değişiklikle de özelleştirmenin ardından Başkent Doğalgaz AŞ’nin özelleştirildikten sonra sabit kalacak birim hizmet, amortisman ve taşıma bedellerinin geçerlilik süreleri 10 yıldan 8 yıla indirildi. Başka bir deyişle özelleştirmeden sonra geçerli olacak kullanım bedellerinin 8 yıl sonra Başkent Dolgaz’ı alan şirket tarafından değiştirilerek artırılmasının önü açıldı.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Ankara’daki metro çalışmalarının bir yılan hikayesine döndüğünü; Anakent Belediye Başkânı Melih Gökçek’in metroyu eline yüzüne bulaştırdığını belirtti. Gökçek’in belediyenin bütün bütçesini harcamasına karşın metroları bitiremediğini ifade eden Gök, 2007 yılında metro yapımı için EGO’nun doğalgaz ayağının özelleştirme kapsamına alındığını kaydetti. Gök, “Ankara’daki en önemli gelir kaynağı olan belediyenin EGO’sundaki gazı ayırdınız ve özelleştirme yoluna gittiniz. Bu suretle, EGO’da gazın satılmasıyla elde edilecek gelirden BOTAŞ’a olan borçlar ödenecek ve metro yapımı tamamlanacaktı. Değerli arkadaşlarım, metro yapımı tamamlanacaktı. Bakın, kanunun gerekçesi bu, 2007 yılında çıkan kanunun gerekçesi bu” diye konuştu.

Gökçek’in metro yapımını protokolle 2011 yılında Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiğini anımsatan Gök, “Hükümet bunu üstlendiyse, artık doğalgazın özelleştirilmesine ne gerek kalmıştır?” dedi.

‘Ankara’ya haksızlık olacak’ 
CHP’li Gök, daha önceki yasada belli olan sabit fiyatın 10 yıla göre belirlenmesine karşın, bunun 8 yıla indirilmesinin Ankara’ya çok ciddi bir haksızlık olacağını kaydetti. Ankaralıların doğalgazının çok önemli, stratejik bir ürün olduğunu belirten Gök, Başkent Doğalgaz’ı alacak şirketin 8 yıl sonra kendi belirleyeceği fiyatı Ankaralılara yansıtacağını kaydetti. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de özelleştirmeden sonra 10 yıllık süreyle mevcut tarifinin uygulanması öngörülürken, bunun 8 yıla hangi gerekçeyle indirildiğini, tarifenin yükselmesi durumunda tüketicinin aleyhine bir düzenleme olacağını ifade etti.

MAHMUT LICALI
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.