Haberler


Başkent Dayanışma Brezilya yı kendi dilinde protesto etti.
  • Yorumlar: 0
  • 28 Haziran 2013 11:24
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1808
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Başkent Dayanışma Brezilya yı kendi dilinde protesto etti.

0 0

Gezi Park’ı olaylarında polisin çok sayıda biber gazı kullanması tartışma konusu olurken, ilginç bir protesto da Başkent Dayanışması’ndan geldi. Başkent Dayanışması, Brezilya Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, Türkiye’ye biber gazı satışını durdurmasını istedi. Elçilik önüne içinde karanfiller olan biber gazı kapsülleri bırakan grup Brezilya’yı kendi dilinde protesto etti. Eyleme, Kuğulu İnisiyatifi ve Kızılay Direniş Platformu da destek verdi.
 
Altyazı Türkçe Sloganlar Portekizce 
 
Yine konsolosluk önünde okunan basın açıklaması da Portekizce oldu. Açıklama okunduğu sırada, diz çökmüş iki grup üyesinin açıklamanın “Türkçesini alt yazı” anımsatacak şekilde kağıt şeritler açması dikkat çekti. Eylemin altyazısı Türkçe olurken sloganlar ise Portekizce atıldı. Portekizce atılan sloganlar arasında “HORA DE VERDADE” ( Gerçeğin Zamanı !) , “NO VENDA GAS PİMENTA, RESİSTA, RESİSTA” (Biber gazı satma diren, diren!) yer aldı.  Açıklamayı Başkent Dayanışması adına TOMEB ( Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) ve TOBAV temsilcisi Mehmet Nurkut İlhan okudu. Yapılan açıklamada; “Taksim Gezi parkı direnişlerinin ülkeye yayılmasıyla birlikte Türkiye günlerdir gaz altında, gaz bombasıyla yaralananların sayısı 7000’i buldu.  Biz biliyoruz ki; Dünyanın dört bir yanında süregelen toplumsal hareketler, sosyal ve ekonomik adaletsizliklere bir başkaldırıdır. Bu başkaldırı, kent ve doğa haklarının artan bir şekilde ihlaline, kaynaklara erişimdeki eşitsizliklere, emek sömürüsüne, ifade özgürlüğü ve bağımsız yargı süreçlerinin önündeki engellere karşı dünya halklarının yükselen ortak sesidir. Direnişin küreselleşme eğilimi gösterdiği günlerde dayanışmanın da evrenselliği kaçınılmazdır. Brezilya’da direnen direnişçilerin yanındayız. Brezilya’daki direnen yoldaşlarımıza sesleniyoruz, İnsan hayatına mal olan, insan sağlığını tehdit eden  biber gazının, Ülkeniz tarafından Türkiye’ye satılmasına engel olun. Toplumla mücadele silahlarının satışına hem Brezilya hem de Türkiye hakları karşı çıkmaktadır. Biz halkız, haklıyız. Türkiye'de hukuka aykırı bir şekilde kullanılan biber gazını temin edenlere sesleniyoruz: cinayete varan hukuksuzluğun suç ortağı olmayın” İfadelerine yer verildi.
 
Protesto eden grubu elçilik davet etti
 
Portekizce sloganlar atan grup üyeleri Elçilik yetkililerine sesini duyurmayı başardı. Brezilya Elçilik yetkilileri, Başkent Dayanışması temsilcileri ile görüşmek istedi. Başkent Dayanışması kurum temsilcilerinden Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, EMO Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın, TOBAV temsilcisi Mehmet Nurkut İlhan elçilik yetkilileri ile görüştü. Grup üyeleri ise dağılamayarak elçilik önünde görüşmenin bitmesini bekledi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, açıklamayı ise Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan: “Büyükelçilik müsteşarına biber gazının insan sağlığına zararlı olduğunu söyledik ve biber gazı kullanımı ve insan sağlığına zararları hakkında bir dosya ilettik. Türkiye hükümetinin bu direnişi bastırma yönünde biber gazı kullanımı hakkında bilgi verdik. Biber gazının kimyasal silah olduğunu ve Türkiye’ye biber gazı satmamalarını istedik. Elçilik yetkilileri, Brezilya hükümetine taleplerimizi ileteceklerini ve ülkelerinden gelen cevabı da aynı şekilde bize ileteceklerini söylediler. Protesto amacıyla buraya geldik bizimle görüşmeleri, ve yanıtları  bu bizim alışık olmadığımız bir iletişim tarzı Brezilya dizileri ile büyüyen Türk politikacılarının bu iletişimi örnek almalı” dedi.
 
EMO Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın ise “Türkiye’den çok fazla e-posta, mektup ve telefon ve protesto faksı aldıklarını söylediler, zaten konunun gündemlerinde olduğu belli” yorumunu yaptı. Grup temsilcileri elçilik yetkililerine de biber gazı kapsülü içinde karanfil hediye ettiklerini belirtti.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.