Haberler


Başkan Tanık: “Plansızlık ve Keyfilik Kamu Kaynaklarını Tüketiyor”
  • Yorumlar: 0
  • 09 Ağustos 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1719
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Başkan Tanık: “Plansızlık ve Keyfilik Kamu Kaynaklarını Tüketiyor”

0 0

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık düzenlediği basın toplantısıyla Ankara Metrosu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu…

Tanık; “ Ankara’da 16 yıldır tam bir plansızlık ve keyfilik ile kamu kaynakları tüketiliyor. Bunun en somut örneği ise Eskişehir Yolu genişletmeleri ve Kızılay – Çayyolu metro hattıdır.”

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı yarım bırakılan metro çalışmalarının Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi ve metro güzergahlarını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Ankara’da raylı sistemlerin belediye tarafından 16 yıldır hemen hemen hiç desteklenmediğini söyleyen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, 1994’te onaylanmış olan Ulaşım Ana Planı’na göre her yıl 4-5 kilometre yeni raylı sistemin işletmeye alınmasının hedeflendiğini ama 16 yıldır 1 kilometrenin dahi hizmete açılmadığını belirtti. Ulaşım Ana Planında öncelik sırasının Çayyolu Metrosu, Keçiören Metrosu ve Dikmen Raylı Sistemi şeklinde olduğunu belirten Tanık, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001 yılında planlara aykırı olarak ve gerekli etüt çalışmaları tamamlanmadan Batıkent – Sincan hattının inşaatına başlandığını kaydetti.

Tanık ayrıca, Ankara’da bu 3 metro inşaatının da kaynağı sağlanmadan ve öncelikler gözetilmeden başlandığı için tıkandığını, ulaşım yatırımlarının da sonu gelmez köprülü kavşak projelerine harcandığını söyledi.
 
Plansızlık ve keyfilik kamu kaynaklarını tüketiyor!
Plansızlık ve keyfiliğin en somut örneği Eskişehir Yolu genişletmeleri ve Kızılay – Çayyolu metro hattı ile ilgilidir diyen Başkan Tanık şunları söyledi; “1994 yılında kabul edilen Ankara Ulaşım Planına göre zemin etüdü ve projesi hazırlanmış olan Kızılay – Çayyolu metrosu’nun Melih Gökçek tarafından yapılmayacağı ifade edildi. Daha sonra 2002 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından AŞTİ – Ümitköy arasındaki 9 km yol kesiminde genişletme, altyapı ve çevre düzenleme çalışmaları yapılmış, bunun için milyonlarca dolar harcandı. Ancak, bundan bir yıl sonra belediye yönetimi Çayyolu Metrosunun yapılmasına tekrar karar verdi ve inşaata başladı ve bir yıl önce yapılmış olan tüm yol altyapısı söküldü ve istinad duvarları yıkıldı. Ardından 2006 yılında Eskişehir Yolu üzerinde tekrar ikinci bir yol genişletmesi operasyonu yapıldı ve metro için yapılmış bazı girişler ve yaya üst geçitleri yıkıldı. Bu çalışmaların tümü günübirlik ve keyfi kararlara dayandığından trilyonlarca kamu kaynağı israf edildi.”
 
Ulaştırma Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesinin metro öncelik sıralamasını bilimsel ilkelere ve şehrin dinamiklerine yapması gerekir!
Çankaya’nın kentin merkezi iş alanının büyük parçasının, kamu kurumlarının, büyük sağlık tesislerinin ve üniversitelerin en yoğun olduğu bir bölge olduğunu belirten Tanık sözlerine şöyle devam etti: “Ulaşım yatırımlarında metro gibi metropol kentlerin vazgeçilmez toplu taşıma sistemlerinin sürekli ötelenmesi hem Çankaya’dan dışa doğru, hem de Çankaya’ya doğru çok fazla bireysel taşıt trafiğini yoğunlaştırmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesinin metro öncelik sıralamasını belirlerken hızla bir ulaşım etüdü yaparak bilimsel ilkelere ve şehrin gelişme dinamiklerine göre hareket etmesini umuyorum. Aksi takdirde Ankara’nın kentsel gelişme ulaşım sorunları daha da yoğunlaşacak, metro sistemi verimli çalışmayacak ve kamu kaynakları israf edilecektir.”

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.