Haberler


BAŞBAKAN ERDOĞAN'A AYAKKABI YAPTILAR İŞTEN ATILDILAR
  • Yorumlar: 0
  • 06 May 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1930
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A AYAKKABI YAPTILAR İŞTEN ATILDILAR

0 0

Milletvekillerine, bürokratlara özel siparişle ayakkabı üreten TOGO Ayakkabı Fabrikası’nda 1’i kadın 9 işçi Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atıldılar. Sendikaya üye 26 işçinin de bir aylık izne çıkarıldığı fabrikada Başbakan Erdoğan’a özel 10 çift ayakkabı imal edildiği belirtiliyor. Sendikalı olarak işe geri dönmekte kararlı olan işçiler, fabrika önünde direniş başlattılar.

Ortadoğu’nun hatırı sayılır ayakkabı, çanta ve valiz üreticilerinden biri olmakla övünen TOGO firmasının Ankara’daki fabrikasında çalışan 55 işçiden 35’i ağır çalışma koşullarına, düşük maaşlara ve yıllık izinlerinin kullandırılmamasına karşı Türk-İş’e bağlı Deri-İş  sendikasına üye oldu. Sendika nisan ayı başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurarak toplusözleşme yapmaya yetkili olduğunun tespitini istedi.

Patron ise Bakanlıktan hızlı davrandı ve sendikalaşmaya önayak olduğu gerekçesiyle öncelikle yemekhanede çalışan 15 yıllık aşçı Özgür Yılan’ı hiçbir gerekçe göstermeden işten attı. Arkasından sendikalaşmaya karar veren diğer 8 işçiyi de ibret olsun diye işten attı.

30 Nisan Pazartesi sabah iş başı yapmak için fabrikaya giden işçiler içeri alınmadı. Patron işçilere “Ben sizi kovdum ne yüzle geliyorsunuz” diye tepki gösterdi. Ancak kendilerine herhangi bir belge verilmemesi üzerine fabrikaya noter getiren işçiler, işbaşı yaptırılmadıklarını tespit ettirdiler. Fabrika bekçisi tarafından fabrikanın bahçesinden çıkarılan işçiler dışarıda beklemeye başladı.

Çalışmaya devam eden işçiler ise kapıya 1 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında fabrikada üretim yapılmayacağı, işçilerin de bu nedenle izinli olacağını belirten yazı asıldığını gördüler. İşçiler duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine fabrika yönetimi izne çıkarıldıklarına dair yazı vermek zorunda kaldı. Ancak daha sonra izne çıkarılanların sadece sendikaya üye olan 35 işçi olduğu öğrenildi. İzne çıkarılan işçiler de işten atılan işçilerle birlikte ODTÜ’nün karşısında bulunan fabrika önünde beklemeye başladı.

AYAKKABI 300 TL, MAAŞLAR 800 TL
Çoğu 10 yılı aşkın süredir işyerinde çalışan işçiler, yıllardır düşük ücretle ağır koşullarda çalışmaktan, angaryaya dönen fazla mesailerden bıktıklarını, bu nedenle birleşerek sendikaya üye olduklarını ifade ettiler. Ürettikleri ayakkabıların bir çiftinin 300 TL’den başlayan fiyatlarla satıldığına dikkat çeken işçiler, aylık 10 bin çifte yakın üretim yapmalarına rağmen sefalet ücretine mahkum edildiklerini anlattılar. 800 TL ile 1100 TL arasında maaş alan işçiler, “Yaptığımız o ayakkabıları maaşımızla alamayız” dediler.

‘BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKTIK’
İzinlerinin patronun isteğine göre belirlendiğini belirten işçiler, işyerinde de insanlık dışı muamelelerle karşı karşıya kaldıklarını söylediler. Mesai saatlerinde tuvaletlerin kilitlenmesini örnek gösteren işçiler, işyerinin bahçesindeki hayvanların temizliğinin dahi kendilerine yaptırılmasından şikayet ettiler.

Sene başında maaşlarına yapılan 35 TL’lik zamma tepki gösteren işçiler, görüştükleri patronun kendilerine “Başınızın çaresine bakın” dediğini anlattılar. “Biz de başımızın çaresine bakmak için sendikaya üye olduk” diyen işçiler, anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını söylediler. İşçiler, sendikalı olarak işe dönene kadar mücadele edeceklerini ifade ettiler.

Türkiye çapında 6 ilde 14 mağazası bulunan TOGO, birçok büyük mağazaya da siparişle üretim yapıyor. TOGO özellikle milletvekilleri ve bürokratların tercihi olarak biliniyor. Çok sayıda bakan ve eşleri için özel istek üzerine ayakkabı yapıldığı belirtilen fabrikada, son olarak Başbakan Erdoğan için 10 çift ayakkabı yapıldığı iddia ediliyor.

odatv.com

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.