Haberler


Atama önerisine ilçeler kızdı
  • Yorumlar: 0
  • 15 Haziran 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2053
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Atama önerisine ilçeler kızdı

0 0

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “İlçe belediye başkanlarını Büyükşehir Belediye Başkanı belirlesin” önerisi Başkent’in metropol ilçe belediye başkanlarının tepkisini çekti. AKP’li, MHP’li ve CHP’li Belediye Başkanları tek ses oldu: Demokrasiyle bağdaşmaz.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “İlçe belediye başkanlarını Büyükşehir Belediye Başkanı belirlesin” önerisi Başkent’in metropol ilçe belediye başkanlarının tepkisini çekti. AKP’li, MHP’li ve CHP’li Belediye Başkanları tek ses oldu ve “Demokrasiyle bağdaşmaz” tepkisini gösterdi.

Gökçek’in “25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi”nde, “Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleri ile uyum içerisinde çalışabilmesi için, ilçe belediye başkanlarının, büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor. Aksi takdirde aynı siyasi partilerin büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının bile uzlaşamadığı konular oluyor” sözleri Başkent yerel siyasetinde bomba etkisi yarattı. Kentin metropol ilçe yöneticilerinin görüşleri şöyle.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak (AKP): Yerel seçimler demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Bugün muhtarları da halk seçiyor, yerel birimleri de. Bunun ayrımı olmaz. İlçeler de çok önemli, Büyükşehir de, muhtarlar da. Seçimle gelmelerinde büyük fayda var. Uyum çok önemli ama çözüm atama değildir. Uyumu atamayla değil başka yöntemlerle sağlamak lazım. Büyükşehir’ler zihniyet açısından küçüldü.

Tiryaki: Temeli 1982 Anayasası Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki (AKP): 1980’li yıllardan sonra Büyükşehir Belediyeleri ortaya çıktığında yeni bir yerel idare anlayışı olarak sunuldu. Temeli 1982 Anayasasıdır. “Büyükşehirlerde ayrı statülerle yerel idari birimler kurulabilir” diye bir anayasa maddesi var. Şehrin 30-50-100 yıllık gelişimleriyle ilgili programlar yapmak, şehrin gelişimini hazırlamak amacıyla Büyükşehir Belediyeleri kuruldu olarak. Ama 1980’li yıllardan başlayarak, özellikle son yıllar dahil olmak üzere Büyükşehirler’in kuruluş amacından tamamen sapılmıştır. Büyükşehir belediyeleri yetki sorumluluk ve kaynak açısından devasa büyürken, mantalite ve zihniyet açısından küçülmüştür. Büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerine dönüşmüştür. Kesinlikle büyükşehir belediyelerinin kuruluş amacındaki duruma geri dönülmelidir. İlçe belediyelerinin uğraştığı ufak tefek işlerle Büyükşehir Belediyeleri uğraşır hale gelmiştir. Türk yerel yöneticiliği açısından çok sakıncalı buluyorum.

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül (AKP): Büyükşehir ve ilçelerde yetki karmaşası var. Bu giderilmeli. Ancak atama başka bir olay. Bunu Melih Bey hangi şartlarda söyledi ona bir bakmak lazım.

Büyükşehir’i de Başbakan atasın
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel (MHP): Melih Başkan’ın açıklaması talihsiz bir açıklamadır. Neye dayanarak böyle bir şey söyledi bilemiyorum. Yani gerçekten Melih Bey, ilçe belediye başkanlarını Büyükşehir atasın demişse, o zaman ben de şunu derim. Büyükşehir Belediye Başkanları’nı da Başbakan atasın, seçim olmasın. Daha uyumlu çalışma olur. İstediği yerden istediği Büyükşehir Belediye Başkanını, Başbakan atarsa gerçek manada üçlü olurlar, güçlü olurlar. Demokrasi de gelişmiş olur, Avrupa Birliği’ne de yaklaşmış oluruz. Her şey güzel olur. Yerel seçim, genel seçim derdimiz de olmaz. Tüm dertlerimiz çözülür.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı (MHP): Demokrasiye uygun değil. Bu söylenen sistem eyalet sistemini andırıyor. Buna da TBMM ve halkın vekilleri karar verir. Bir belediye başkanının bunu söylemesi doğru değildir. Yetkiyi veren de seçimi yapan da vatandaştır. Aksi kabul edilemez.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık (CHP): “Sayın Gökçek, ilçe belediye başkanlarının kendisi tarafından atanmasını istemektedir. Sayın Gökçek Bakanlar Kurulu’nu da atasın.”

YAŞAR: ATAMA FANTAZİDİR Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar (CHP): Meclis’teki yasa, metropollerin kaynaklarını daraltıyor. AKP’li MHP’li ve CHP’li belediye farketmez, vatandaş üzerinde anket yapılsın. Eminim Büyükşehir’den çok ilçelerden memnunlar. Belediye yetkilerini bir kişinin yetkisine yetkisine vermek doğru olmaz. O zaman bakanlıkları kaldırsınlar, tüm yetki Başbakan’da olsun. Önemli olan biraraya gelebilmektir. Sorunu hep beraber çözebilmektir. Atama demokratik değildir. Bunlar denendi daha önceden. Yenimahalle ilçe olmadan şube müdürlüğü vardı. Sorun çözülmedi. Bu kadar büyük bir alana sahip şehrin tek kişi tarafından yönetilmesi ne kadar doğru olabilir? İlçe belediyelerinin Büyükşehir tarafından atanması fantazidir. Bunlar demokrat söylemler değil. Seçimden kimse korkmamalı.

Deniz GÜREL
Hürriyet/ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.