Haberler


Ankara’nın üçüncü en eski alışveriş merkezi: Galleria
  • Yorumlar: 0
  • 06 Nisan 2007 18:47
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1991
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ankara’nın üçüncü en eski alışveriş merkezi: Galleria

0 0

Türkiye’de alışveriş merkezi anlayışının henüz bugünkü niteliğe ve potansiyele ulaşmadığı 1990’larda açılan Galleria, çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yönelik mağaza karması, ünlü Paris Kuaför’ü ve çeşitli yemek seçenekleriyle güçlü rakiplerine rağmen dimdik ayakta duruyor. Galleria’nın mağaza karmasını çeşitlendirmek için genişletilmesi düşünülüyor.

BUGÜN sayısız alışveriş merkezinin açıldığı Ankara’nın ilk göz ağrılarından biri olan Galleria, önemli rakiplerine rağmen hafta içi hanımların, hafta sonu ise ailelerin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Antik Yunan’da tiyatro sahnelerinin üst tarafındaki localara verilen isim olan Galleria, Ankara’nın en eski alışveriş merkezlerinden birinin adı. İstanbul’daki Galleria’yla sadece isim benzerliği olan Çayyolu’ndaki Galleria Alışveriş Merkezi, Türkiye’de benzerlerinin yok denecek kadar az olduğu bir dönemde, 1995’de açıldı. Atakule ve Karum’un ardından başkentin üçüncü büyük alışveriş merkezi olarak açılan Galleria, geçen yıllar içinde popülerliğini kaybetse de, mağaza karması ve losyonuyla müdavimlerinin vazgeçemediği bir mekan olarak yaşamaya devam ediyor.

Galleria Genel Müdürü Hüseyin Aslan, Ankara Hürriyet’e Galleria’nın yıllar içinde geçirdiği değişimi, müşteri profilini, mağaza karmasını ve etkinliklerini anlattı:

İLK AÇILDIĞINDA BÜYÜKLÜĞÜ İLGİ GÖRDÜ 1995’de açılan Galleria, Atakule ve Karum’dan sonra Ankara’nın en eski üçüncü alışveriş merkezi. Bezci İnşaat tarafından yaplan batı cephesindeki ilk büyük alışveriş merkezi olan Galleria, ilk açıldığında Çayyolu ve Ümitköy şimdiki gibi gelişmemişti. Sadece Ümitköy’ün içinde bir bakkal vardı. Dolayısıyla burası açılınca büyük bir ilgi gördü. Şehir içinden insanlar akın akın Galleria’ya geldi. Zaman içinde Ümitköy, Çayyolu yerleşimi artınca, müşteri potansiyeli daha da arttı, ama alternatifler artınca şehir içinden gelenler de zamanla azaldı. Galleria da diğer birçok alışveriş merkezi gibi zamanla yerel hale geldi.

TÜM ANKARA’YA HİTAP ETMEK ZOR Ankara’da bir alışveriş merkezi açıp bütün Ankara’ya hitap etmek zor. Sincan, Etimesgut müşterisi daha çok Optimum’a, Çayyolu müşterisi ise Arcadium ve Galleria’ya gider. Bunun dışında kalan, yani tüm Ankara’ya hitap eden AnkaMall ve Armada gibi alışveriş merkezleri de var. Buralara ulaşım çok daha rahat. Siz alışveriş merkezini ne hedefle açarsanız, nasıl ortaya çıkarsanız çıkın, tüketici tercihini 1-2 yılda belli eder. Bu süre içerisinde alışveriş merkezi yerel mi olur, bütün Ankara’ya mı hitap eder belli olur. Galleria’ya daha çok Ümitköy ve Çayyoluı’ndan ziyaretçiler geliyor. Hafta içleri kadınlar çocuklarını alıp geliyor, hafta sonları ise çoğunlukla aileler geliyor.

GENİŞLETİLMESİ DÜŞÜNÜLÜYOR Son yıllarda açılan dev alışveriş merkezleri düşünülürse, Galleria küçük bir alışveriş merkezi ama birçok ihtiyacı karşılayabiliyor. Toplam 103 dükkan var, ama bazıları birleştirildiği için 73 işletme var. Galleria’nın genişletilme düşüncesi de bir süredir gündemde. Genişletilerek her türlü ihtiyacı karşılayacak bir kompleks halin getirilmesi düşünülüyor. Bütün bu planların arkasında ise "Ne kadar müşteri çekebiliriz? ne kadar süre içeride tutabiliriz?" gibi düşünceler var. Mevcut haliyle Galleria’nın kapalı alanı toplam 10 bin, kiralanabilir alanı ise 7 bin 770 metrekare. Food-Court’da 16 dükkan var. Otopark kapasitesi ise 600.

Kuru temizlemeciden Paris Kuaföre

TOPLAM 10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu Galleria’da birbirinden farklı 42 mal ve hizmet sunuluyor. Kuru temizlemeci, ayakkabı tamircisi, giyim-kuşam ve ayakkabı mağazaları, hediyelik eşya, terzi, gözlükçü, saatçi, fotoğrafçı, spor malzemeleri mağazası, bayan kuaförü... Galleria’da benzer malları satan, benzer hizmetleri veren mağazaların aynı katta yer almasına dikkat edilmiş. İçinde ünlü Paris Kuaför’ün de şubesinin bulunduğu Galleria’da ayrıca bir Kiler Hipermarket, bowling salonu, Mikiland adlı çocuk eğlence merkezi de bulunuyor. Burada isteyen ebeveynlerin çocuklarına alışverişleri süresince baby-sitter’lık hizmeti de veriliyor. Alışveriş merkezinin en önemli eksiği ise sinema.

Çok eski müşteriler var

Galleria’ya gençler yerine daha çok ortayaş ve üstü müşteri gelir. Bazı müşteriler Galleria’yı aileden görürler. İlk açıldığından beri gelen eski müşterilerimiz, burayla aralarında bir gönül bağı olduğunu söyler. Yerimiz çok merkezi çünkü Ümitköy ve Çayyolu’nun kalbi olan 8. cad üzerinde, bütün bankaların, zincir markaların, dershanelerin şubelerinin olduğu bir yerde bulunuyoruz. Hafta sonları ve özel günlerde müzik yapılır. Örneğin her 19 Mayıs’da profesyonel müzisyenlerden oluşan bir grup çıkarak, Klasik Müzikten Çigan’a, Napoliten’den Azeri Türkülerine müzik yapar.

Hürriyet ANKARA İpek ARIOĞUL

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.