Haberler


Ankara sahipsiz
  • Yorumlar: 0
  • 19 Haziran 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2362
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ankara sahipsiz

0 0

Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Murat Karayalçın ile Başkent Ankara ve Büyükşehir Belediyesi’nin durumunu konuştuk. İşte Karayalçın’ın söyledikleri:

* Hükümet Ankara’yı boşaltmak istiyor. Yıllardan beri Ankara’dasınız, ayrıca bu şehre yine belediye başkanı olarak hizmet verdiniz, emek verdiniz. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Karayalçın: Türkiye’de değişik hükümetlerin, İstanbul’u öne çıkaran uygulamalarını büyük bir üzüntü ile izleyen, gözleyen bir Ankaralıyım. Özellikle son dönem, AKP iktidarı döneminde bu çok belli oldu, hızlandı ve Ankara gerilemeye, geriletilmeye çalışılıyor. Ama ne yapsalar başarılı olamayacaklar.

‘Kongre turizminden yoksunuz’
Araştırma sonucuna göre, Türkiye’de dünyada en çok kongre düzenleyen 23. ülke İstanbul, dünyada en çok kongre yapılan şehirler arasAnda ilk 10 içinde. Ankara ise dünya kentleri içinde 273. sırada. Şimdi yatırım açısından, Ankara’daki düzenlemeler, finansman kuruluşlarının İstanbul’a kaptırılması açısından, bütün uluslararası turnuvaların ve hatta kendi kupa maçlarının yapılmaması, Ankara’nın geriletilmesinin en çarpıcı göstergeleridir.

‘Ankara sahipsiz’
Bu durumda kente sahip çıkması gereken kişi Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Ama maalesef bu şehrin belediye başkanı Twitter’da kadınların kürtajı ile ve de sabahtan akşama kadar oraya buraya Twit atarak bu olaylara adeta seyirci kalmaktadır.

İş Bankası’nın İstanbul’a taşınmasını da olumsuz bir örnek olarak görüyorum. Melih Gökçek’in İş Bankası yönetiminde CHP’li üyeler olduğu söylemini talihsiz beyan sayıyorum. Bunu önlemek için çaba göstermeliydi. Şimdi Ziraat Bankası, Halk Bankası da gidecek. Hatta Merkez Bankası’nın gitmesi, taşınması söz konusu. Ben her şeye rağmen yatırımlarını Ankara’da sürdürmekte olan sanayicilere, Ankara’daki üniversitelere, bu yerlerde görev yapan akademisyenlere, gazeteciler ve aydınlara şükran borçlu olduğumuzu düşünüyorum.

‘Seçimi Gökçek kazanmadı, biz verdik’
* Melih Gökçek üç defa arka arkaya seçimi kazandı, şimdi dördüncü kez seçim bekliyor. Gökçek nasıl kazandı? Nerede hata yapıldı?

Bence seçimleri Melih Gökçek kazanmıyor. Ankara’nın sosyal demokratları ona başkanlığı hediye ediyor. Aritmetik olarak bakarsak bunu açık olarak görüyoruz. Gökçek’in kazandığı ilk seçim 1994 yılıydı. Ben o zaman belediye başkanı değildim ve SHP Genel Başkanı olarak Başbakan Yardımcısı idim. 1991 ve 1994 seçimlerinde sol dörde bölünmüştü. 1994 seçimlerine dörtlü bir dilimle CHP, SHP, HEP ve ÖDP ile girildi. Diğer belediye adaylarını topladım ve “Geliniz bir partiden SHP ve CHP seçime girelim. Seçim kazanıldıktan sonra isteyen eski partisine gitsin” dedim. Bu birleşimi sağlayamadık. Hatırlarsak SHP’nin adayı Korel Göymen yaklaşık 380 bin, CHP’nin adayA rahmetli Ali Dinçer 33 bin oy aldı. Seçimi SHP’nin adayı Korel Göymen 1200 oyla kaybetti. 1999’da, Samsun Milletvekili idim. Çok sayAda hemşerim ve CHP aday olmamı istedi, aday oldum. Karşıma bu kez Doğan Taşdelen çıktı. Eğer biz ikimiz anlaşsaydık, Gökçek’e 150 bin oy fark atıyorduk. 2009’da yapılan yerel yönetimler seçiminde ben 780 bin oy aldım. Fakat bu seçimde 100 bin kişi Çankaya’da, Yenimahalle’de CHP’nin adaylarına oy verdi ama Anakent’te benim için oy vermediler. 1994’ten bu yana seçimi Melih Gökçek kazanmadı, kendi içimizdeki bölünme oya yansıdı, ona başkanlığı biz verdik.

‘Aday olmayacağım’
* Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkma istemi nedeniyle AKP yerel seçimleri öne almayı düşünüyor. Buna karşı çare nedir?

Artık belediye başkanlığı için aday değilim. Ama sosyal demokrat adayın kazanması için bütün gücümle çalışacağım. Adayların belirlenmesinde çare önseçimdir. 1989’da bizler Ankara’da, Çankaya’da Yenimahalle’de Mamak’ta, Keçiören’de bütün ilçelerde önseçimle aday olduk. Başarıya öyle gittik, önseçimle aday olanlar kazandı.

‘Belediyenin içi boşaltıldı’
Şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi, Melih Gökçek tarafından içi boşaltılmış bir yapı haline getirildi. Dünyada belediyeler merkezden aldıkları kararla çalışılırsa, Ankara’da bunun tam tersi yapılıyor. Metro yapımı Ulaştırma Bakanlığı’na devredildi. Gökçek 17 yıldır bir metre ray döşeyemedi.Tüm zamanını lafla geçiştiriyor.

‘Gökçek metro ve doğalgazda hatalıdır’ Seçimler sırasında, Gökçek’in metronuz hayırlı olsun afişleri asılmıştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun yüzde 30’unun bittiğini söylüyor. Bir de doğalgaz olayı var. Melih Gökçek halktan peşin olarak tahsil ettiği 800 milyon doları Botaş’a yatırmadığı için göz göre göre doğalgaz şebekesi AnkaralılarAn elinden çAkarıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, alt-üstgeçitlerle, dinozorlarla uğraşan bir konuma geldi. Ankara’nın trafiği de işin içinden çıkılmaz haldedir.

‘Ankara Cumhuriyetçi bir şehirdir’
* Ankara’nın en beğendiğin ve beğenmediğin yerleri var mı?

Ankara farklı bir kent. Ankara’yı çekici kılan buradaki toplumsal ortamdır. İnsanlar arasındaki dostluklar, onların ördüğü kültürel hareketler, geliştirmiş oldukları ortak yaşam ortamları büyük önem taşımaktadır. Ankara, mekândan ya da deniz kıyısı olmaktan veya topografik özelliklerinden gelen değil, toplumsal, entelektüel özelliklerden gelen bir yanı vardır. Ankaralı olanlar ve Ankarayı sevenler bir başka yerde olamazlar. Ben bunlardan biriyim. Ankara 2013’te başkent oluşunun 90 yılını kutlayacak. Ankara Cumhuriyetçi bir kent.

Ali ABALI
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.